Είναι μια πρακτική ηλικίας 2.000 ετών της κινεζικής ιατρικής η εξέταση της γλώσσας για εύρεση τυχόν σημαδιών που παραπέμπουν σε συστημικές νόσους. Και τώρα η αρχαία αυτή πρακτική «εκμοντερνίζεται» από ειδικούς της επιστήμης των υπολογιστών οι οποίοι την εφαρμόζουν με τη συμβολή «hi-tech» εργαλείων – της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.
Εξ αποστάσεως διάγνωση με ακρίβεια 94%
Συγκεκριμένα ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Middle (MTU) στη Βαγδάτη του Ιράκ και συνάδελφοί τους στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή κάμερα (web camera) και έναν υπολογιστή προκειμένου να λάβουν εξ αποστάσεως εικόνες της γλώσσας 50 ασθενών με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία και να τις αναλύσουν. Συνέκριναν το χρώμα της γλώσσας αυτών των ασθενών με μια βάση δεδομένων που περιείχε 9.000 εικόνες με γλώσσες.
Με χρήση τεχνικών επεξεργασίας εικόνων επέτυχαν να διαγνώσουν σωστά την εκάστοτε νόσο των ασθενών στο 94% των περιπτώσεων. Απέστειλαν μάλιστα ηχητικό μήνυμα στο οποίο προσδιόριζαν το χρώμα της γλώσσας και τη νόσο στον εκάστοτε ασθενή ή στον θεράποντα γιατρό του.
«Αποτύπωση» πλήθους νόσων στη γλώσσα
Oι ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του MTU και του UniSA Αλί Αλ- Νατζί προχώρησαν και σε ανασκόπηση μελετών σχετικά με τη διάγνωση νόσων με βάση το χρώμα της γλώσσας, όπως ανέφεραν στο «AIP Conference Proceedings» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής. Ο καθηγητής Αλ-Νατζί σημείωσε ότι «χιλιάδες χρόνια πριν, στην κινεζική ιατρική ,πρωτοεισήχθη η πρακτική εξέτασης της γλώσσας για εντοπισμό συστημικών νόσων. Η συμβατική ιατρική υιοθέτησε αυτή τη μέθοδο αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει σημάδια του διαβήτη, των ηπατοπαθειών, των προβλημάτων στο κυκλοφορικό και στο γαστρεντερικό σύστημα όπως επίσης και αιματολογικές νόσους και καρδιοπάθειες».
Με «όπλο» την κάμερα του κινητού και την ΑΙ
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι πλέον η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε νέες μεθόδους διάγνωσης νόσων μέσω της εξέτασης της όψης της γλώσσας. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται εξ αποστάσεως με χρήση της ΑΙ και μιας κάμερας – ακόμη και της κάμερας των «έξυπνων κινητών». «Η ανάλυση της γλώσσας μέσω υπολογιστή είναι πολύ ακριβής και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση νόσων εξ αποστάσεως με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικό τρόπο. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε περιπτώσεις όπως αυτές των πανδημιών – σαν την πανδημία της COVID-19 την οποία βιώσαμε – οπότε η πρόσβαση σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γιατρούς μπορεί να είναι δύσκολη».
Τι χρώμα όμως έχει η γλώσσα ασθενών με διαφορετικές παθήσεις; Ο δρ Αλ-Νατζί εξήγησε ότι η γλώσσα των διαβητικών ασθενών είναι συνήθως κίτρινη, των ασθενών με καρκίνο έχει μωβ χρώμα και καλύπτεται από ένα παχύ λιπαρό στρώμα ενώ η γλώσσα των ασθενών με οξύ εγκεφαλικό είναι έντονα κόκκινη και συχνά στραβή.
Μελέτη που διεξήχθη στην Ουκρανία το 2022 και στην οποία αναλύθηκαν εικόνες της γλώσσας 135 ασθενών με COVID-19 μέσω smartphone έδειξε ότι το 64% των ασθενών με ήπια λοίμωξη είχαν ροζ ανοιχτή γλώσσα, το 62% των ασθενών με μέτριας βαρύτητας λοίμωξη είχαν κόκκινη γλώσσα και το 99% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη είχαν σκούρα κόκκινη γλώσσα.
Από προηγούμενες μελέτες είχε προκύψει ότι στη γλώσσα μπορεί επίσης να γίνει διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας αλλά και της θυρεοειδοπάθειας.
Διάγνωση περισσότερων από 10 νόσων με ακρίβεια 80%
«Είναι πιθανό να μπορούμε να διαγνώσουμε με ακρίβεια της τάξεως του 80% περισσότερες από 10 νόσους που προκαλούν ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη δική μας μελέτη είχαμε ακρίβεια της τάξεως του 94% σε ό,τι αφορούσε τρεις νόσους, οπότε υπάρχει δυναμική για περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας που μπορούμε να επιτύχουμε» κατέληξε ο καθηγητής Αλ-Νατζί.