Με ικανοποιητικές τιμές για τον παραγωγό και με μια ποιοτική παραγωγή ξεκινά η φετινή σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, που αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν, τότε όπως όλα δείχνουν θα διανύσει και μια καλή εμπορική χρονιά.
Οι άνθρωποι της αγοράς, την ίδια στιγμή που εκδηλώνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα σεζόν 2023-24, μιας και η εικόνα των πρώτων ημερών της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayword είναι θετική, διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς οι επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στις εξαγωγές ο πόλεμος του Ισραήλ (αύξηση κόστους μετακινήσεων, κλείσιμο αγορών κ.ά) ακόμα δεν έχουν φανεί.
«Καθαρή εικόνα ακόμα δεν έχουμε, καθώς αν και η χρονιά φαίνεται να είναι καλή, υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) Χρήστος Κολιός.
Στο τέλος του 2022 υπεγράφη διμερής φυτουγειονομική συμφωνία για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελλάδα στο Ισραήλ, ενώ την περασμένη εμπορική περίοδο εξήχθησαν 386 τόνοι με τις προοπτικές για τη νέα να είναι αυξητικές, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών.
Η παραγωγή και οι τιμές
Με την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου, οι τιμές για τον παραγωγό κυμαίνονται από τα 0,70 έως 0,85 ευρώ/κιλό. «Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, η οποία είναι ποιοτικά ανεβασμένη συγκριτικά με πέρσι, ενώ οι τιμές αυτές είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό, σύμφωνα πάντα με τα κοστολόγια που έχει η καλλιέργεια», επισημαίνει ο κ. Κολιός.
Πάντως, η φετινή ελληνική παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο 42ο συνέδριο ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων) που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή από τις 12 έως τις 14/9/2023, αναμένεται να φτάσει τους 311.000 χιλιάδες τόνους (μειωμένη κατά 3%).
Αντίστοιχα, η παραγωγή στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει περίπου τους 755.000 τόνους, μειωμένη κατά 4% σε σχέση με το 2022, ενώ η παραγωγή στην Ιταλία, η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας, θα είναι λιγότερα κατά 15% σε σχέση με πέρσι στα πράσινα ακτινίδια.
Νέος παίχτης στην αγορά
Στην αρένα του ανταγωνισμού φαίνεται ότι μπαίνει και το Ιράν, με παραγωγή που φτάνει τους 250.000 τόνους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στο ΙΚΟ, οι εκπρόσωποί του, οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στο συνέδριο με τηλεδιάσκεψη.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΑ, το γεγονός ότι η παραγωγή από το Ιράν συμπίπτει με την ελληνική, προκαλεί ανησυχία η άρση του εμπάργκο από την Ινδία στο Ιράν. «Μεγάλο μέρος του ελληνικού ακτινιδίου κατευθύνεται στην ινδική αγορά. Φέτος όμως, που ξεκινά ξανά η εισαγωγή ακτινιδίων από το Ιράν στην Ινδία, το οποίο έχει χαμηλά κόστη παραγωγής, διακίνησης και φθηνά εργατικά χέρια, το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο το ελληνικό ακτινίδιο θα είναι ανταγωνίσιμο με τις τιμές του ιρανικού ακτινιδίου», σημειώνει ο κ. Κολιός σύμφωνα με τον ot.gr.
Οι εξαγωγές
Μέχρι στιγμής, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 19 Οκτωβρίου 2023, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 10.381 τόνους έναντι 7.145 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas.
Από τις ποσότητες αυτές προς Ινδία κατευθύνθηκαν 700 τόνοι έναντι 0 τόνων πέρσι, προς Καναδά 275 τόνοι έναντι 114 τόνων, προς ΗΠΑ 634 τόνοι έναντι 175 τόνων, προς Ισπανία 1.842 τόνοι έναντι 1.394 τόνων και προς Ιταλία 1.837 τόνοι έναντι 1.512 τόνων.
Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι εξαγωγείς, απ’ αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι το τετραήμερο 15/10 έως 19/10 διακινήθηκαν 3.121 τόνοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και 225 τόνοι προς Ινδία, που χρειάζονται 14 ημέρες Cold treatment. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν ότι «έχουν συγκομισθεί προ της νόμιμης προθεσμίας της 15/10/2023», τότε δηλαδή που ξεκινούν οι νόμιμες κοπές για τα Hayward.
Το… αυτογκόλ των επιτήδειων
Με στόχο το πρόσκαιρο κέρδος και φέτος παρουσιάστηκαν φαινόμενα πρόωρης συγκομιδής μη ώριμων ακτινιδίων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη νέα σεζόν όσο και τη φήμη και την ταυτότητα του ελληνικού προϊόντος.
Πέρα από τις παράνομες κοπές, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν πιο νωρίς από ποτέ, στις αρχές Αυγούστου, κάποιοι φαίνεται ότι έκαναν κατάχρηση της άδειας συγκομιδής ακτινιδίων Hayward, που κατ’ εξαίρεση δόθηκε για τη Θεσσαλία.
«Κάποιοι «έμποροι» κάνοντας κατάχρηση της κατ’ εξαίρεση νόμιμης αδειοδότησης συγκομιδής ακτινιδίων στην Θεσσαλία, επεξέτειναν αυθαιρέτως την εξαίρεση συγκομίζοντας και από άλλες περιοχές και εξήγαγαν ακτινίδια Hayward -κατ’ ευθείαν από τον αγρό-, κάτι που θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά, αλλοίωση της ταυτότητας της εγχώριας παραγωγής και δυσφήμηση της», προειδοποιεί ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Όπως εξηγεί, τα φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό), που παρατηρήθηκαν και την τρέχουσα περίοδο (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση» «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα».