Προέκταση της Νέας Υόρκης στα ανατολικά της, στην άκρη του Λονγκ Άιλαντ, βρίσκονται τα Χάμπτονς – 81 χιλιόμετρα ακτογραμμής με βίλες και συγκροτήματα κατοικιών κατά μήκος της.
Το θέρετρο που έλαβε χώρα ο γάμος τους προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αποτελεί εδώ και δεκαετίες κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό για μερικούς από τους πλουσιότερους και διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο , αφού προσφέρει ειδυλλιακές παραλίες, βραβευμένα εστιατόρια και κατοικίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η ιστορία των Χάμπτονς, από την πρώτη ανάπτυξη έως την ανάδειξή τους ως το θέρετρο που είναι σήμερα, είναι το ίδιο πλούσια όσο και οι επισκέπτες τους.
Τα Χάμπτονς πριν το χρήμα
Μέχρι τα τέλη του 1800, στην περιοχή, η οποία και τότε αποτελούταν από μία σειρά από γραφικούς οικισμούς που συλλογικά ονομάζονταν Χάμπτονς, κατοικούσαν κυρίως Βρετανοί που ασχολούνταν με το κυνήγι της φάλαινας. Είχε μάλιστα βγει αλώβητη από την Αμερικανική Επανάσταση, ανθίζοντας σε απομόνωση για πάνω από έναν αιώνα.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν με την παρακμή της βιομηχανίας φαλαινοθηρίας και όταν έφτασε εκεί το τρένο του Λονγκ Αϊλαντ. Οι εύποροι Αμερικανοί επιχειρηματίες της εποχής ανακάλυψαν ένα μέρος παρθένας ομορφιάς για να κάνουν τις διακοπές τους και οι πρώτες βίλες έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το τέλος μίας εποχής, η αρχή μίας άλλης
Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τους αμερικανικούς θριάμβους, η περιοχή έγινε μεταξύ άλλων πόλος έλξης καλλιτεχνών. Η Έκθεση Guild Hall του 1949, που οργανώθηκε από τον τότε πρόεδρο της επιτροπής τέχνης, παρουσίασε έργα των Pollock, Krasner και Balcomb Greene, παρά τους αρχικούς δισταγμούς. Μερικά μέλη της κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν για τη «μποέμ» δραστηριότητα, αλλά η δημιουργική παλίρροια, όπως και τα νερά δίπλα τους, δεν μπορούσε να σταματήσει.
Ήδη από τη δεκαετία του 1890, οι καλλιτέχνες είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό το εύκρατο τοπίο για να αναζωογονήσουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά οι δεκαετίες του 1950 και του 1960 ανέδειξαν τα Χάμπτονς ως πραγματική βάση για καλλιτέχνες, οι οποίοι επέκτειναν τις πρωτοποριακές αναζητήσεις τους πέρα από τις αστικές τους κατοικίες και τις αμείλικτες απαιτήσεις της πόλης. Ο Jackson Pollock, ο Lee Krasner, η Miriam Schapiro και ο Paul Brach ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που μετακόμισαν εκεί στα μέσα του 20ού αιώνα.
Έτσι, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής, μια ακμάζουσα καλλιτεχνική κοινότητα ριζώθηκε εκεί, αλλάζοντας για πάντα την ταυτότητά της.
Καθώς λοιπόν η καλλιτεχνική δραστηριότητα στα Χάμπτονς μεγάλωνε, αυξήθηκε και ο πολιτιστικός αντίκτυπός τους, μετατρέποντάς τα σε ένα πλέγμα όπου η ιστορία, ο πλούτος και η δημιουργικότητα θα άρχιζαν να συγκλίνουν.
Από το ’70 στο σήμερα, το «Χόλιγουντ της Ανατολικής Ακτής»
Η δεκαετία του 1970 σηματοδότησε τη μετάβαση της περιοχής από ένα μποέμ παράδεισο στην εποχή της πολυτέλειας. Τα Χάμπτονς γνώρισαν μια κλιμάκωση της ευμάρειας και της υπερβολής καθώς αναδεικνύονταν ως το κατεξοχήν καλοκαιρινό θέρετρο για την ευημερούσα ελίτ της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, συσχετίστηκαν με τον αχαλίνωτο ηδονισμό τη δεκαετία του 1980, κυρίως για δύο λόγους.
Πρώτον, η οικονομική ευημερία της λεγόμενης εποχής Ρίγκαν που είχε ως αποτέλεσμα πολλές νεόπλουτες οικογένειες, οι οποίες βρήκαν τον καλοκαιρινό τους προορισμό στην περιοχή με τη φυσική ομορφιά και τη βολική τοποθεσία κοντά στο Μανχάταν.
Δεύτερον, η άφιξη διασημοτήτων όπως ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο πρόεδρος της Time-Warner, Στιβ Ρος, οι ηθοποιοί Κιμ Μπάσινγκερ και Άλεκ Μπάλντουιν, και ο κωμικός Τζέρι Σέινφελντ, ο σχεδιαστής Κάλβιν Κλάιν, αλλά και η Ζακλίν Κένεντι Ωνάση που έχτισαν ή/και διατηρούσαν πολυτελή σπίτια στην περιοχή.
Διάσημοι χώροι, όπως το Maidstone Club στο East Hampton, λειτουργούσαν ως σημεία συνάντησης για τους εύπορους και ισχυρούς, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και πάρτι υψηλού προφίλ. Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το ετήσιο Super Saturday Charity Event που ιδρύθηκε το 1986 από τη σχεδιάστρια μόδας Donna Karan, λειτουργούσαν επίσης ως πρόσκληση για μια λαμπερή λίστα διασημοτήτων.
Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικοί δρόμοι των Χάμπτονς υπέστησαν επίσης μεταμόρφωση, με γκουρμέ εστιατόρια και πολυτελή μαγαζιά να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά καταστήματα.
Κάθε χρόνο που περνούσε, η δημοτικότητα και ο πληθυσμός των Χάμπτονς διογκωνόταν, με αποτέλεσμα κυκλοφοριακή συμφόρηση και γεμάτες παραλίες που απαιτούσαν μέχρι και την επέμβαση της αστυνομίας για τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης. Ωστόσο, η γοητεία τους παρέμεινε αμείωτη, καθώς η περιοχή συνέχισε να προσελκύει τους πλούσιους και διάσημους στις ακτές της.
Στις αρχές δε της νέας χιλιετίας, και κυρίως τη δεκαετία του 2010, η περιοχή έγινε μάρτυρας της άφιξης ενός άνευ προηγουμένου κύματος υπερεύπορων κατοίκων, παρασυρμένων από τη γοητεία της πολυτέλειας και της υπερβολής.
Το χάσμα μεταξύ των μεγιστάνων και των υπολοίπων διευρύνθηκε σημαντικά καθώς επιχειρηματίες τεχνολογίας, όπως ο συνιδρυτής του Facebook Chris Hughes και διεθνείς ολιγάρχες όπως ο Roman Abramovich συνέρρεαν στο παράκτιο παράδεισο.
Αυτή η εισροή χλιδής εκδηλώθηκε με την κατασκευή ολοένα και πιο εξωφρενικών σπιτιών και κτημάτων που αποτελούν το τοπίο του Χάμπτονς. Σήμερα, η περιοχή έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί από τα «μικρά χωριά» που κάποτε την συνέθεταν και η αξία της γης έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη. Η αγορά έκτασης ή κατοικίας στα Χαμπτονς αποτελεί ένδειξη κύρους και πλουτισμού ενώ οι πολυτελέστερες εκδηλώσεις που θέλουν να τραβήξουν τα βλέμματα λαμβάνουν χώρα εκεί.
Όσο για τους γάμους; Υπερπολυτελείς βίλες με ονειρικούς κήπους νοικιάζονται για τη διοργάνωση γαμήλιων εκδηλώσεων αντί πολλών χιλιάδων δολαρίων με τις λίστες αναμονής να ξεπερνούν και τον έναν χρόνο.