Ανακοίνωση εξέδωσε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με αφορμή την  αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στην Ορθόδοξη Μονή  του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα  κατά την οποία σκοτώθηκαν  άμαχοι. Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσυλύμων καταδικάζει τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις  που έχουν στόχο χώρους που αποτελούν καταφύγια αμάχων, όπως εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διευκρινίζει ότι δε θα καμφθεί από οποιεσδήποτε πιέσεις για εκκένωση των χώρων αυτών καθώς δε θα εγκαταλείψει ποτέ «το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης».

Ακολουθεί ολόκληρη το κείμενο της ανακοίνωσης του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

«Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την έντονη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε συγκρότημα της εκκλησία μας,  στην πόλη της Γάζας.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στοχοποίηση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παρά την προφανή στοχοποίηση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένουν προσηλωμένοι στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού καθήκοντός τους, παρέχοντας βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω των συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των ιδρυμάτων από αμάχους και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες για το σκοπό αυτό.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης».