Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και τα τσιμπήματά τους μπορούν να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Ο λόγος για τους κοριούς, η εμφάνιση των οποίων πριν λίγες μέρες έβαλε λουκέτο σε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική, προκαλώντας διάχυτη ανησυχία.
Οι κοριοί, λέει στο Βήμα ο Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, γεωπόνος MSc Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μυοκτονική, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε σκοτεινά, κρυφά σημεία όπως ραφές στρωμάτων ή ρωγμές στον τοίχο. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος που κυμαίνονται από αόρατες, σε μικρές περιοχές κοκκινίλας, σε προεξέχουσες φυσαλίδες. Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται μεταξύ λεπτών και ημερών, περιλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση κνησμό, κούραση ή και πυρετό.
Συνήθως, όπως λέει ο κ. Κογκαλίδης, ακάλυπτες περιοχές του σώματος επηρεάζονται και συχνά τρία δαγκώματα εμφανίζονται σε μια σειρά. Δεν είναι γνωστό αν με τα τσιμπήματα των κοριών μεταδίδονται μολυσματικές ασθένειες. Σπανιότερα τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα.
Τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούνται κυρίως από δύο είδη εντόμων της Cimex τύπου: Cimex lectularius (κοινός κοριός) και Cimex hemipterus. Το μέγεθος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7 mm. Διαδίδονται με το να σέρνονται μεταξύ κοντινών τοποθεσιών ή μεταφέρονται μέσα σε προσωπικά αντικείμενα. Η μόλυνση σπανίως οφείλεται σε έλλειψη υγιεινής, αλλά είναι πιο κοινή στις τοποθεσίες με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων.
Πώς εμφανίζεται ο κοριός;
Συνήθως, λέει ο γεωπόνος, τους μεταφέρει κάποιος σπίτι, χωρίς να το καταλαβαίνει και γίνονται αντιληπτοί μετά τα πρώτα τσιμπήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα έντομα αυτά τρυπώνουν μέσα σε αποσκευές, ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Μέρη στα οποία μπορεί κανείς να κολλήσει και να μεταφέρει τους κοριούς είναι:
- Ξενοδοχεία, Motels και κρουαζιερόπλοια
- Σπίτια και συγκροτήματα πολυκατοικιών
- Καταφύγια
- Νοσοκομεία και γηροκομεία
- Κοιτώνες
- Τρένα και λεωφορεία Μπορεί όμως και να υπάρχουν ακόμα και σε μεταχειρισμένα στρώματα ή έπιπλα.
Καταπολέμηση κοριών
Η καταπολέμηση των κοριών πραγματοποιείται με τη χρήση ψυχρού εκνεφωτή (coldfogger) με τη μέθοδο U.L.V (UltraLowVolume). Η απεντόμωση συχνά συγχέεται με την απολύμανση και έχει λανθασμένα επικρατήσει ο όρος απολύμανση. Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να γίνει χρήση καπνιστικών εντομοκτόνων σκευασμάτων (καπνογόνο απεντόμωσης), αερολυμάτων ή και ψεκασμός με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.
Απολύμανση χώρων με νεφελοποίηση – εκνέφωση
Η μέθοδος της εκνέφωσης για την αντιμετώπιση κοριών, στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος που χρησιμοποιείται, σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), με σκοπό την άμεση καταπολέμηση των κοριών και των προνυμφών που βρίσκονται κοντά στις επιφάνειες και λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο διέρχεται με μεγάλη δύναμη και σαν νέφος εισχωρεί σε όλα τα δυνητικά σημεία με πληθυσμούς των εντόμων (νεφελοποίηση).
Πέρα από την άμεση κατάρριψη του πληθυσμού δημιουργείται -εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εντομοκτόνου- ένα φιλμ προστασίας σε όλες τις επιφάνειες του χώρου, με σκοπό την θανάτωση όλων των ακμαίων τα οποία βρίσκονται στα δυνητικά σημεία εμφάνισης (κοριοί στο στρώμα) και των κοριών που περνούν από αυτές κατά την αναζήτηση τροφής. Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με μεγάλους πληθυσμούς κοριών να χρειαστεί και επαναληπτική εφαρμογή καταπολέμησης μετά από 8-10 ημέρες.
Απολύμανση χώρων με ατμό (θερμική καταπολέμηση)
Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να γίνει χρήση εντομοκτόνων η απολύμανση με ατμό (υπέρθερμος ξηρός ατμός) είναι μονόδρομος. Εφόσον γίνει λεπτομερώς η απολύμανση για κοριούς με την συγκεκριμένη μέθοδο (βιολογική καταπολέμηση κοριών), είναι δυνατόν να επέλθει η λύση του προβλήματος ακόμα και με την πρώτη εφαρμογή. Επίσης στην περίπτωση παρουσίας εντόμων σε κρεβάτια και στρώματα (κοριοί στο στρώμα ή στον καναπέ) η κατάρριψη του πληθυσμού είναι άμεση.
Πέραν από αυτές τις μεθόδους, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην προετοιμασία του χώρου, όπως επιμελής καθαρισμός, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων σε μεγάλη θερμοκρασία. Όταν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή καταπολέμησης των ψύλλων, υπάρχει το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συναντώνται συχνά σε κρεβάτια και στρώματα (κοριοί στο στρώμα ή στον καναπέ) και αυτό έχει ως συνέπεια όταν η προσβολή είναι προχωρημένη και ο πληθυσμός τους μεγάλος, να απαιτείται ακόμα και να πεταχτούν τα έπιπλα.