Για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τη γενικότερη κρίση στη Μέση Ανατολή, για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και τις ελλείψεις στην υγεία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Φοβάται η Ελλάδα ενδεχόμενη επίθεση από τους Μοναχικούς Λύκους;
«Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναλύσω ή να γνωρίζω τα επιχειρησιακά σχέδια των Αρχών ή των άλλων υπηρεσιών. Η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, επεξεργαζόμαστε όλα τα στοιχεία για να υπάρχει μέγιστη δυνατή ασφάλεια, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Αρχές και προφανώς υπάρχουν τα κατάλληλα σχέδια. Είναι αποκρουστικό οποιοσδήποτε να πανηγυρίζει για τέτοιες φρικαλεότητες. Οι Αρχές εφαρμόζουν τον νόμο, είναι πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό το πλαίσιο απονομής ή όχι ασύλου, τα οποία εφαρμόζουν οι δικαστικές αρχές. Υπάρχει ο έλεγχος και η φύλαξη των δομών και πλήρης επαγρύπνηση».
Για τους παράνομους μετανάστες που αποδείχθηκαν τρομοκράτες και τους είχε δοθεί άσυλο, ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε πως, «αν γίνει κάτι προφανώς αναθεωρείται το καθεστώς ασύλου. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες. Είναι πολύπλοκή διαδικασία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις, έχει καταφέρει να επιστρέψει ένα μεγάλο ποσοστό στις χώρες προέλευσης με βάση τη νόμιμη διαδικασία. Έχει τροποποιήσει την λειτουργία των δομών, υπάρχουν και οι κλειστές δομές για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι τακτοποιημένοι. Έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αλλά και σέβεται τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Οι δήθεν ευαίσθητοι και φιλεύσπλαχνοι είχαν δομές ντροπής, στοίβαζαν ανθρώπους, είχαν μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία προστασία.
Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
«Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει για το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, είναι κάτι που θα έρθει μέσα στην 4ετία. Δεν ετεροπροσδιορίζεται η κυβέρνηση , η πολιτική της εφαρμόζεται και ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και συνέπεια λόγων και έργων. Το πρόγραμμά μας εφαρμόζεται. Είναι μια προσωπική στιγμή ο γάμος του κ. Κασσελάκη. Έχουν γίνει πολλά βήματα από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, υπάρχει απόλυτος σεβασμός, στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας λογικές διαχωρισμού ανθρώπων ή προσβολής με βάση τις επιλογές τους. αυτά ανήκουν στο παρελθόν και οφείλουμε να το προφυλάξουμε. Δεν καθορίζεται η στρατηγική μίας κυβέρνησης από μια προσωπική στιγμή ενός ανθρώπου ως προς τον χρονισμό των παρεμβάσεων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρινάκης.
Για τις ελλείψεις στην υγεία και τις καταγγελίες σε βάρος γιατρών
«Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα προσωπικά του πρωθυπουργού το να γίνουν όλα όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά που πρέπει να γίνουν για την υγεία, σε συνέχεια όσων έγιναν για την υγεία την προηγούμενη 4ετία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο η οποία κρατήθηκε χάρη στη προσπάθεια των υγειονομικών του ΕΣΥ. Όλες οι παρεμβάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες· οι προσλήψεις, που είναι απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με έμφαση στο ΕΚΑΒ και τις καίριες θέσεις στα νοσοκομεία, παρεμβάσεις για τον προσωπικό γιατρό και για την εύρεση παθολόγων, γιατρών ΜΕΘ και αναισθησιολόγων που είναι σε έλλειψη. Είναι και οι στοχευμένες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η ενιαία λίστα χειρουργείων, ενιαία λίστα φαρμάκων, άμεσες κινήσεις του υπουργού, απομακρύνσεις διοικητών», υπογράμμισε.
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, και την αναβολή της επίσκεψης στο Τελ Αβίβ είπε: «μετατέθηκε η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, ήταν καθαρά για λόγους ασφαλείας. Στην Αίγυπτο είναι μια διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό με τη συμμετοχή ηγετών και ευρωπαίων. Σημαντικό ρόλο παίζει η χώρα μας, που έχει ξεκάθαρη θέση, είναι αλληλέγγυα στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, όμως πρέπει να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση, να γίνουν σεβαστοί οι άμαχοι. Υπάρχει πολυπλοκότητα στις συζητήσεις, δεν είναι μόνο ένα θέμα αυτή τη στιγμή. Είναι ζήτημα να προστατευθούν οι άμαχοι. Η Ελλάδα δεν είναι θεατής».