Στη Τζίνα Μαχσά Αμινί το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η δολοφονία της από την αστυνομία του Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κινήματος υπέρ των ατομικών ελευθεριών στη χώρα.

Η Τζίνα Μαχσά Αμινί και το Κίνημα Γυναίκα, Ζωή και Ελευθερία στο Ιράν τιμήθηκαν την Πέμπτη με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης.

«Η στυγνή δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί» στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία κατέληξε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, «σημάδεψε μια στροφή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κινήματος από τις γυναίκες που εισήλθε στην Ιστορία. Το σύνθημα ‘Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία’ έγινε κραυγή συσπείρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν».

«Ο κόσμος άκουσε τις φωνές «γυναίκες, ζωή, ελευθερία», τρεις λέξεις που έχουν γίνει μια κραυγή συγκέντρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν. Ας χρησιμεύσει λοιπόν το σημερινό βραβείο ως φόρος τιμής στις γενναίες και τολμηρές γυναίκες, άνδρες και νέους του Ιράν που παρόλο που υφίστανται αυξανόμενη πίεση ηγούνται της προσπάθειας για αλλαγή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας ακούει, ο κόσμος σας βλέπει και εμείς είμαστε μαζί σας » πρόσθεσε η κυρία Μέτσολα.

Ποια ήταν η Μαχσά Αμινί

Η Τζίνα Μαχσά Αμινί γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 σε μια κουρδική οικογένεια στο Saqqez, στην επαρχία Κουρδιστάν, στο βορειοδυτικό Ιράν. Ενώ Μαχσά ήταν το επίσημο περσικό της όνομα, το κουρδικό της όνομα ήταν Τζίνα, και αυτό ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε η οικογένειά της. Φοίτησε στο γυμνάσιο θηλέων Taleghani στο Saqqez, αποφοιτώντας το 2018. Τη στιγμή του θανάτου της, η Amini είχε μόλις εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, με στόχο να γίνει δικηγόρος.

Το χρονικό του θανάτου της 22χρονης

Η Αστυνομία Ηθών είχε συλλάβει την Αμινί στην Τεχεράνη με την αιτιολογία ότι δεν φορούσε «σωστά» τη μαντήλα, η οποία είναι υποχρεωτική στο Ιράν. Λίγες ώρες αργότερα η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ είχε ήδη ξεψυχήσει. Πέρασαν τρεις μέρες για να ανακοινωθεί ο θάνατός της.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ο υψηλότερος φόρος τιμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι απονεμήθηκε στον «γενναίο λαό» της Ουκρανίας που υπερασπίστηκε τη χώρα του ενάντια στην ανελέητη εισβολή της Ρωσίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.