Τρία κόμματα σε ένα. Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε πρώτη φορά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία.
Η συνεδρίαση διαρκείας περίπου επτά ωρών, στην όποια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη, ανέδειξε το πλήρες χάσμα μεταξύ των νέο-προεδρικών, της Ομπρέλας και των 6+6, το οποίο δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και ψυχικό.
Τα όσα έγιναν χθες στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενίσχυσαν την άποψη ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών και ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου.
Ακόμα και η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για διεξαγωγή συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου πέρασε δια πυρός και σιδήρου και είναι πρωτοφανές για νεοεκλεγέντα πρόεδρο να εγκριθεί εισήγησή του οριακά.
Η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων την πρότασή του για Συνέδριο τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη απόφαση να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, και Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου.
Πως διαμορφώθηκαν οι εσωτερικοί συσχετισμοί
Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά. Η Ομπρέλα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ψήφισαν καταψήφισαν, ενώ οι «6+6» ψήφισαν λευκό, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά να γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, κατά της εισήγησης Κασσελάκη ψήφισαν από την Ομπρέλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έδειξε σήμα μελλοντικής αποχώρησης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία, η Κατερίνα Κνήτου, η Χάρις Ματσούκα, η Εφη Καλαμαρά.
Λευκό ψήφισαν, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Κωστας Βλαχάκης, η Σία Αναγνωστοπούλου και η Θεανώ Φωτίου.
Αντίθετοι στην πρόταση Κασσελάκη ήταν και οι Γιάννης Ραγκούσης, Στέφανος Τζουμάκας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος όπως φάνηκε από τις παρεμβάσεις. αλλά απείχαν.
Και μόνο η άποψη των στελεχών της Ομπρέλας ότι η απόφαση είναι μειοψηφική αποτελεί σαφές δείγμα του χάσματος.
Τεταμένο κλίμα με αντεγκλήσεις και αιχμές
Το κλίμα ήταν εξ αρχής τεταμένο και κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις, τα καρφιά και οι φαρμακερές αιχμές.
Κάποια στιγμή έλαβε το λόγο ο συντονιστής των τομεαρχών, Παύλος Πολάκης και προκλήθηκε ένταση όταν άφησε αιχμές για τα πεπραγμένα των πρώην τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μετριοπαθή αντιπολίτευση της περασμένης τετραετίας.
Η αιχμή δεν έμεινε αναπάντητη και ο Π. Σκουρλέτης του είπε πως ήταν ο καλύτερος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή η συμπεριφορά στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες. «Με εσένα χάσαμε δέκα» αντέτεινε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Επιθετικός ήταν και ο Α. Ξανθός για τον Π. Πολάκη, ενώ ακούστηκε ότι κάθε φορά που εμφανιζόταν στα ΜΜΕ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απολογούνταν για τον Π. Πολάκη. «Κάνεις τον τιμητή» ακούστηκε.
Άνοιξε πόρτα αποχώρησης ο Τσακαλώτος
Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που έδειξε ουσιαστικά το μονοπάτι της αποχώρησης, ενώ υπογράμμισε πως «δεν χάθηκε η υπόθεση, αλλά δεν είμαι και αισιόδοξος με τις κινήσεις της νέας ηγεσίας». Το άκρως ενδιαφέρον για τα μελλούμενα ήταν ότι μίλησε για «αντίστροφη μέτρηση» για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες.
«Τι εννοούσε ο Κασσελάκης ότι νίκησε το φως; Ότι εγώ και η Αχτσιόγλου ήμασταν το σκοτάδι; ανέφερε και άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα.
Για διχαστικό λόγο του Στ. Κασσελάκη μίλησε ο Π. Σκουρλέτη και είπε χαρακτηριστικά. «Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι είναι άκρως διχαστικός. Έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα». Παράλληλα είπε ότι η πρόσφατη τοποθέτηση του στον ΣΕΒ «δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς».
Δριμεία κριτική από Αχτσιόγλου
Δριμεία κριτική άσκησε και η Εφη Αχτσιόγλου στον Στ. Κασσελάκη για την παρέμβασή του στον ΣΕΒ που κατά την ίδια εξέφρασε προβληματικές θέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και της ανισότητες.
Ιδιαίτερα κριτικές παρεμβάσεις προς την ηγεσία έγιναν και από Γ. Ραγκούση, Αλ. Χαρίτση και Ν. Ηλιόπουλο. Πχ ο Γ. Ραγκούσης είπε προς τον Στ. Κασσελάκη για την πρόσφατη τοποθέτηση του στη Νίκαια: «Χθες, μετά την πρόσκληση που έκανα, γράφτηκαν 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους αμφιβάλλουν για το τι χτίζουμε, ας πουν εκείνοι πότε έφεραν 500 νέα μέλη σε μία μέρα». Αφού λοιπόν επέλεξες να απευθύνεις δημόσια αυτό το ερώτημα-πρόκληση, θα ήθελα να σου απαντήσω ως εξής: Οχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους, (συνολικά 437.500 ψήφους) μέσα σε λίγες μέρες -ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές – φέραμε συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλλαμε στον σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019. Χωρίς όμως ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και μάλιστα ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα, ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3 στο 33%.
«Ηττηθήκαμε και πάλι»
«Την μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση την υπέστησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτή εκδηλώθηκε με νέα μείωση της εκλογικής του επιρροής. Είναι αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τόσο την διάλυση και κρίση σε ηγετικό επίπεδο όσο και τις μειοψηφικές και αποτυχημένες πρακτικές σε επίπεδο συνδυασμών» ανέφερε ο Στ. Τζουμάκας. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με αυτή την διατύπωση κινήθηκαν και υποστηρικτές της Αχτσιόγλου που μίλησαν για ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες» είπε ο Νίκος Παππάς, μια από τις πιο υποστηρικτικές φωνές προς την ηγεσία.