Με ένα ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα ξεκινά το 2ο Solidarity Film Festival Killah P στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που θα διεξαχθεί στις 1-5 Νοέμβρη στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο αντιφασίστας καλλιτέχνης. Το κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ γεννήθηκε το 2021 από την ανάγκη να επεκταθούν περαιτέρω οι δράσεις πολιτισμού σε μνήμη του Παύλου Φύσσα, αντιμετωπίζοντας τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο προσωπικής καλλιέργειας και συλλογικής έκφρασης, που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και του πολέμου.

Συνολικά φέτος θα παρουσιαστούν 60 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής στην δεύτερη έκδοση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τον συνολικό αριθμό των ταινιών που υποβλήθηκαν να ξεπερνά τις 2000.

Η έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του 2019 «Antigone» της Sophie Deraspe, η οποία είναι μία από τις ηγετικές μορφές του νέου καναδικού κινηματογράφου. Όπως μαρτυρά ο τίτλος, η ταινία είναι μια σύγχρονη διασκευή της κλασικής ελληνικής τραγωδίας, ένας στοχασμός πάνω στον κοινωνικό κομφορμισμό που θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ατομική ευθύνη, την υποταγή στο νόμο και το κράτος.

Τι θα δούμε

Όπως είπαμε εξαρχής, το πρόγραμμα φέτος είναι πλούσιο, με τις ταινίες να εντάσσονται σε μια σειρά από θεματικά αφιερώματα που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις. Έτσι, την Πέμπτη (2/11) θα προβληθούν μικρές και μεγάλου μήκους ταινίες που αγγίζουν φλέγοντα θέματα όπως το προσφυγικό και το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Την Παρασκευή (3/11) σειρά έχουν ταινίες η θεματική των οποίων περιστρέφεται γύρω από την αστυνομική βία, το περιβάλλον, αλλά και το τρίπτυχο δικαιώματα, ελευθερίες, συμπερίληψη. Το Σάββατο (4/11) η θεματική είναι κοινωνική ευαισθητοποίηση και απώλεια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Gas Station» του Θωμά Σίδερη το οποίο θα προβληθεί την Πέμπτη 2/11, στις 10 μ.μ. Η ταινία διηγείται τις παράλληλες ιστορίες του Μοχάμεντ, του Γκουλίμ και του Αλί Χασάν που χάνει τον 20χρονο αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου, αλλά και την ιστορία του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι συνθήκες διαβίωσης και η εκμετάλλευση είναι κοινές είτε κάποιος είναι εργάτης από τη Λαχώρη είτε από την Αμφιάλη. Στην ταινία μιλούν ακόμα ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν και ο Γιάννης Φύσσας, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, θείος του Παύλου, εργάτης για περισσότερα από 40 χρόνια στη Ζώνη Περάματος.

Την Παρασκευή (3/11) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη «Οι Γάμοι της Τήλου», η οποία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία των πρώτων δύο πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών που τελέστηκαν το 2008 στο νησί της Τήλου από τον δήμαρχο του νησιού μέσα από υλικό γυρισμένο επί τόπου και πλάνα από το γκέι πράιντ της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις επί του θέματος.

Την ίδια μέρα, ακολουθεί η προβολή του πολιτικά τολμηρού φιλμ του Βασίλη Δούβλη «18» που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας δεκαοχτάχρονων μαθητών που καταδιώκει μετανάστες, ομοφυλόφιλους, όλους όσους είναι απλώς διαφορετικοί και δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους σε μια λαϊκή γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της πανδημίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή σχολικών ταινιών αλλά και εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο. Η συμμετοχή νέων παιδιών από διάφορα σχολεία όλης της χώρας αποτελεί και το πιο αισιόδοξο κομμάτι του φεστιβάλ. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε η Μάγδα Φύσσα που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη, «το μέλλον κάθε χώρας βρίσκεται μέσα στις καρδιές αυτών των παιδιών που προσπαθούμε να διατηρήσουμε αθώες και αγνές από τα μορφώματα και τα μιάσματα του φασισμού. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε με το φεστιβάλ αυτό είναι να ενημερώσουμε, να επιμορφώσουμε και ως ένα μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουμε τα μέσα που θα βοηθήσουν τους σπόρους της ενσυναίσθησης να ανθίσουν».

Πληροφορίες:

Το φεστιβάλ Solidarity, όπως και τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, ήδη από το 2014, διοργανώνει ο Συλλόγος Πολιτισμού Ενάντια στον Φασισμό «Παύλος Killah P Φύσσας» με πρόεδρο τη Μάγδα Φύσσα.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Εκπαιδευτικοί φορείς, η Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και πλήθος σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Solidarity Film Festival Killah P εδώ.