Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, του οποίου η μικρού μήκους ταινία «AirHostess-737», έχει μέχρι σήμερα κερδίσει 22 βραβεία σε 80 Φεστιβάλ,  είναι το πρόσωπο στο οποίο ανατέθηκε η δημιουργία του σποτ για το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΦΚΘ, το σποτ «εμπνέεται από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ με θέμα τα Φαντάσματα και συνυφαίνει τις τρεις Μοίρες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας: τη γέννηση της αρχικής ιδέας, το χτίσιμο της ιστορίας και το μοντάζ που δίνει στην ταινία την τελική της μορφή.»

Στο σποτ οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τις τρεις μοίρες είναι οι Δανάη Μικέδη Προδρόμου (Κλωθώ), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Λάχεσις) και Σοφία Φιλιππίδου (Άτροπος)

Σε συνοδευτικό σημείωμά του με τίτλο «Το Σινεμά είναι η Μοίρα μας», ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει το εξής:

«Κλωθώ είναι να μπορείς από υλικά αυτού του κόσμου,

να συνθέσεις την αρχή του επόμενου.

Λάχεσις είναι να αγωνιάς κάθε στιγμή για τον ρυθμό,

αυτόν που επιτρέπει στη ζωή τη ροή.

Άτροπος είναι να δεχτείς στωικά την πιο σπουδαία και άδικη ευθύνη,

να ορίσεις μια στιγμή και να την πεις τέλος.

Αυτές είναι οι τρεις Μοίρες για εμάς. Μία έμπνευση που δημιουργήθηκε προσπαθώντας να κρατήσω το νόημα για τη ζωτική σημασία του σινεμά στη ζωή μας και μια χαλαρή σύνδεση με την έννοια του “φαντάσματος”, ως κάτι που υπάρχει χωρίς την επιλογή μας και μας επηρεάζει σημαντικά. Έτσι, αυτές οι υπέροχες μυθολογικές οντότητες που είχαν την τεράστια τύχη και ευθύνη να ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, για εμάς εκπροσωπούν και τα τρία στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας.

Η Κλωθώ γεννάει την ιδέα. Η Λάχεσις με συναισθήματα φτιάχνει την ιστορία. Και η Άτροπος, στη διαδικασία του μοντάζ, ψάχνει την σημαντικότερη στιγμή για να “κόψει” την ταινία».

Πέρα από την «AirHostess-737» (16΄, 2022), άλλες ταινίες του Θ. Νεοφώτιστου είναι οι μικρού μήκους «Λεωφόρος Πατησίων» (13΄-2018), «Route-3» (12΄-2019) και «Προσευχή» (20΄-2014). Ολες έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, στα φεστιβάλ Βενετίας, Σάντανς, Λοκάρνο, Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν.

Σε ότι αφορά την ταινία «Airhostess-737» η πορεία της βαστά γερά. Είχε εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις στο site του The New Yorker, όπου προβάλλεται και επίσης, κέρδισε το βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται στη λίστα προεπιλογής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και ότι εφόσον κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Σιάτλ, μπαίνει στην λίστα προεπιλογής από την οποία θα προκύψει η υποψήφια πεντάδα για τα Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας του 2024.

Ο σκηνοθέτης, αυτή την εποχή,  βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια» (ή  Ο Πέτρος και ο λύκος). Αναφέρει ότι την οραματίζεται «ως ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης».

Δείτε συνέντευξη του σκηνοθέτη στο ΒΗΜΑ.