Παύλος Πολάκης και Αλέξης Χαρίτσης ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση ενόσω συνεδρίαζαν οι Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Από τη μία ο συντονιστής των ΕΠΕΚΕ σχολίασε, «κουνώντας το δάχτυλο», τον ελλιπή χειρισμό του ζητήματος των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα και ταυτόχρονα την προβληματική προβολή ενός εναλλακτικού μοντέλου.
Από την άλλη ο πρώην τομεάρχης Ανάπτυξης υπενθύμισε -σε έντονο ύφος- πως προεκλογικά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και διάφορα στελέχη του κόμματος το είχαν αναδείξει με τον πρέποντα τρόπο. Εστίασε μάλιστα στις σχετικές ερωτήσεις που είχαν γίνει στο Κοινοβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και στις παρουσιάσεις των προτάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το γεγονός πως η Έφη Αχτσιόγλου και η Θεανώ Φωτίου αποχώρησαν από την αίθουσα κατέδειξε το τεταμένο του κλίματος, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την κριτική στάση του Παύλου Πολάκη σ’ ένα ζήτημα που αφορούσε συνολικά το κόμμα.
Το απόγευμα η συνέχεια
Γίνεται κατανοητό εκ των παραπάνω πως η απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θ’ ακολουθήσει στο εσωκομματικό μέτωπο. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ για προσωπικούς λόγους, ακόμη κι έτσι πάντως δύσκολα θα αποφύγει τα πυρά από την αντιπολιτευτική πτέρυγα και δη τα στελέχη της «Ομπρέλας» που συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αν θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο κείμενο θέσεων με συγκεκριμένες υπογραφές δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι θα εκδηλωθεί κριτική προς την ηγεσία. Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει όργανο του κόμματος μετά τις εσωκομματικές διεργασίες και λογικά θα επιβεβαιωθεί ως ένα βαθμό το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Πρόκειται άλλωστε να τεθεί στο τραπέζι το σενάριο των ευρύτερων συνεργασιών με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές – ένα στοίχημα που για την προεδρική πτέρυγα ήταν επιτυχημένο στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και άρα θα ήταν πρέπον να διευρυνθεί.
Κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό ως πρόταση θα φανεί, διότι διαφορετικά αναγνώστηκαν τα αποτελέσματα από τις τάσεις εντός κόμματος. Όπως και πώς έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες.