Όπως κάθε χρόνο, το φάσμα των διαγωνιστικών τμημάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, επιδιώκει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες, φυσικά και η Ελλάδα.
«Η ανακάλυψη νέων ταλέντων και δημιουργών που μετατοπίζουν το βλέμμα μας παραμένει στον πυρήνα του φεστιβάλ αναφέρει ο θεσμός στην ανακοίνωσή του. Η αυλαία της 64ης διοργάνωσης του ΦΚΘ σηκωθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον και θα κατεβεί στις 12 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο.
Η στήριξη όλων αυτών των ταινιών δεν γίνεται μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη: περισσότερα από 40.000 ευρώ από το ΦΚΘ θα μοιραστούν οι νικήτριες ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων της φετινής, 64ης διοργάνωσης
Διεθνές διαγωνιστικό
Στο σύνολό τους, οι ταινίες του Δ.Δ. που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο και τα υπόλοιπα βραβεία του τμήματος είναι ένδεκα. Για τις ταινίες αυτές θα αποφασίσει η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ντίτερ Κόσλικ (κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, ερευνητής, διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2001 – 2019), Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και Ντιάνα Ελμπαουμ (παραγωγός).
Οι ταινίες «Animal» της Σοφίας Εξάρχου (συμπαραγωγή Ελλάδας/ Αυστρίας/ Ρουμανίας/ Κύπρου/ Βουλγαρίας), «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη (συμπαραγωγή Ελλάδας/ Βουλγαρίας), «Ο τελευταίος ταξιτζής» (Ελλάδα) είναι οι ελληνικού ενδιαφέροντος ταινίες στην «ελίτ» των διαγωνιστικών τμημάτων, του Διεθνούς Διαγωνιστικού.
Ωστόσο, μια ακόμη ταινία, αμερικανική παραγωγή αλλά Έλληνα σκηνοθέτη, προκαλεί επίσης ενδιαφέρον. Πρόκειται για το «Fingernails» του Χρήστου Νίκου, γνωστού από την ταινία «Μήλα». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ριζ Αχμέντ και Τζέσι Μπάκλει.
Οι υπόλοιπες εννέα ταινίες του ΔΔ είναι η ρωσική «Χάρη» του Ιλια Προβολότσκι, η βρετανική «Στον φακό» του Νακάς Καλίντ, η καναδέζικη «Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο» της Αριάν Λουί-Σεζ, η γερμανική «Άγγιγμα» της Κλαούντια Ροράριους, η συμπαραγωγής Ολλανδίας/ Σουηδίας/ Ινδονησίας/ Γαλλίας «Όνειρα γλυκά» της Ένα Σεντιγιάρεβιτς, η γαλλοβελγική «Τα χαμένα αγόρια» του Ζενό Γκρατόν και μια ακόμη αμερικανική, η «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει» της Τζοάνα Άροου.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ταινίες του Δ.Δ. διαγωνίζονται για τα βραβεία του ΦΚΘ Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ), Αργυρός Αλέξανδρος – Βραβείο Σκηνοθεσίας (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ από την COSMOTE TV), Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας, βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης.
Meet the Neighbors+
Το δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του ΦΚΘ, Meet the Neighbors+ βλέπουμε ότι φέτος παρουσιάζεται ενισχυμένο (γι’ αυτό και το + στο τέλος).
Έχει νέα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα που τα συνοδεύουν είναι αυξημένα. Αναλυτικότερα, ο Χρυσός Αλέξανδρος, ο οποίος από φέτος μετονομάζεται σε Χρυσό Αλέξανδρο «Μισέλ Δημόπουλος» τιμώντας τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, ο οποίος διεύρυνε τους ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίηση του, θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ (όπως και ο Χρυσός Αλέξανδρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό), ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος – Βραβείο Σκηνοθεσίας θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.
Προστίθενται, επίσης, βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας, και Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης, ενώ η κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο θα μπορεί να απονείμει, εάν το επιθυμεί, έως δύο ειδικές μνείες.
Από ελληνικής πλευράς διαγωνίζεται η ήδη ακουσμένη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα και το «Guest star» του Βασίλη Χριστοφικάκη, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται ως συμπαραγωγός χώρα μαζί με την Ρουμανία και την Γαλλία στο «Day of the Tiger» του Αντρέι Τανάσε.
Οι υπόλοιπες εννέα ταινίες στις επίσης 11 που θα κρίνει η τριμελής επιτροπή των Σντερίκ Σουτσιβάλι (προγραμματιστής σε φεστιβάλ, κριτικός κινηματογράφου), Ναχουέλ Πέρεζ Μπισκαβάρτ (ηθοποιός) και Ξένια Καλδάρα (πρόεδρος Δ.Σ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ιδρύτρια και Διευθύντρια της εταιρείας Παραγωγής «TEOXENIA»), είναι:
«Àma Gloria» της Mαρί Αματσουκελί (Γαλλία), «Αγόρι, δόξα τω Θεώ» του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ (Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ), «Ασφυξία» της Καταλίν Μολντοβάι (Ουγγαρία – να σημειωθεί ότι εδώ γίνεται αναφορά στα πιο «κίτρινα» ελληνικά tabloid για την ταινία Αγόρια στο ντους), «Εκεί που φυσάει ο άνεμος» του Μάρκο Ρίγκι (Ιταλία), «Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι» του Μάκιεϊ Χλουπάτσεκ (Τσεχία/ Σλοβακία), «Ο στρατιώτης που εξαφανίστηκε» του Ντάνι Ρόζεμπεργκ (Ισραήλ) «Σημειώσεις ενός καλοκαιριού» του Ντιέγκο Γιορέντε (Ισπανία) και «Σχολική εκδρομή» της Ούνα Γκούνιακ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη-Κροατία-Σερβία-Γαλλία-Νορβηγία).
>> Film Forward και Immersive
Με τους Νίκο Πάστρα (σκηνοθέτης), Kοκέν Eργκούν (σκηνοθέτης και καλλιτέχνης βίντεο), Άνα Γκρύτζιτς (κινηματογραφίστρια, συγγραφέας και ακαδημαϊκός) στην κριτική επιτροπή του, το >>Film Forward φιλοξενεί επίσης 11 ταινίες εκ των οποίων δύο, οι «Κάμπια νύμφη πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου και «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» του Χάρη Βαφειάδη είναι ελληνικές (η πρώτη έχει συμπαραγωγό χώρα την Κύπρο).
Οι ταινίες αυτού του τμήματος θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο >>Film Forward – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward – Βραβείο Σκηνοθεσίας, που προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί το πρωτοποριακό διαγωνιστικό τμήμα Immersive το οποίο αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες αποδεικνύοντας ότι τα νέα μέσα ανοίγουν καινούργιους δρόμους στην κινηματογραφική εμπειρία και τέχνη. Θα προβληθούν οκτώ νέες ταινίες που θα ταξιδέψουν τους θεατές από την Ολλανδία και τη Γαλλία, μέχρι τη Βραζιλία, την Αμερική και την Ιαπωνία, προσφέροντας μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης.
Στην Καλύτερη Ταινία Immersive θα απονεμηθεί Χρυσός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.
Podcast
Ένα από τα πρώτα φεστιβάλ στον κόσμο που εξερεύνησε τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στα podcasts και τον κινηματογράφο, το ΦΚΘ παρουσιάζει για μια ακόμη χρονιά το Τμήμα Podcast, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ακούσει live τα 29 podcasts που συμμετέχουν τόσο στο Διαγωνιστικό Podcast όσο και στη νεοσύστατη Ενότητα Nexus.
Στο διαγωνιστικό συμμετέχουν δέκα podcasts τα οποία διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ.
Τα δέκα έργα του διαγωνιστικού τμήματος είναι τα «00.00» του Θανάση Ταταύλαλη, «5, 4-3-2-1» του Αναστάσιου Νικολόπουλου, «Αόρατες Γυναίκες: Ευανθία Καΐρη» της Αναστασίας Κουμίδου σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, «Βαδίζουμε με τις εξαιρέσεις» των Αναστάσιου και Κατερίνας Σταμνά, «Η ιστορία της φανοποιίας» της Ναταλίας Λιθαδιώτη, «Με τα μάτια των ντόπιων: Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» του Πάνου Τσαμουρά, «Όσο αντέξει, θα είμαι δίπλα!» των Δάφνης Ανέστη, Δανάης Δραγωνέα, «Το μέλισμα του φεγγαριού» του Τάσου Θεοφιλάτου, «Mega Stories – Ιστορίες μεταμοσχεύσεων» των Κωνσταντή Φραγκόπουλου και «Persistence of Memory» των Κόρτνεϊ Χόουπ Θέροντ, Ριάνον Κιάρα Βον.
Η εμπειρία του podcast θα γίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) για ολόκληρο το δεκαήμερο του Φεστιβάλ. Παράλληλα, στις μέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ ακροατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν δωρεάν, μέσα από την ιστοσελίδα filmfestival.gr, τα podcasts του 64ου ΦΚΘ, τα οποία παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα.