Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε «τέσσερις τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο στρατός επεσήμανε ότι τα μέλη του «εντόπισαν μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να διεισδύσει μέσω του φράκτη ασφαλείας από τον Λίβανο και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό», προσθέτοντας ότι «τέσσερις τρομοκράτες σκοτώθηκαν».
Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σημειώθηκε το συμβάν.
Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε επίσης ότι έλαβε αναφορές «για πυρά προς την πόλη Μετούλα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο κοντά στην ισραηλινή πόλη Μετούλα. Το τηλεοπτικό δίκτυο al Manar του Λιβάνου έκανε λόγο από την πλευρά του για «σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς» στο λιβανέζικο έδαφος, απέναντι από τη Μετούλα.
Και το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) μετέδωσε ότι περιοχές της χώρας κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα με το Ισραήλ έγιναν στόχος «συνεχών» βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύκτας.
Σπίτια στο χωριό Ντάιρα επλήγησαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, πρόσθεσε το NNA χωρίς να διευκρινίσει την κατάσταση των θυμάτων. «Ο εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου και στοχοθέτησε αμάχους», τόνισε το πρακτορείο ειδήσεων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το όπλο αυτό εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και στον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Παγκόσμιο ζήτημα το καθεστώς της Γάζας μετά τον πόλεμο
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από Ισραηλινούς πολιτικούς και με άλλες χώρες.
«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη χερσαία εισβολή του.
«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό … αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.
Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης σε πόλεις και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στον αποκλεισμένο, πολιορκημένο θύλακα μετά το χτύπημα της Χαμάς και συγκεντρώνουν χερσαία στρατεύματα για την επίθεση.
Το 2005, το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα, την οποία είχε καταλάβει από την Αίγυπτο το 1967. Επέβαλε αποκλεισμό το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στον θύλακα. Το μοναδικό πέρασμα στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ συνορεύει με την Αίγυπτο.
Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.
«Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.
Νεκροί 71 Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Σύμφωνα με το al JazeeraTους 71 έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera επικαλούμενο αξιωματούχους του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε τρεις περιοχές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας: τη Χαν Γιούνις, τη Ράφα και τη Ντέιρ αλ Μπάλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πολλοί από τους νεκρούς είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά την εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση, και είχαν καταφύγει πιο νότια, μεταδίδει το al Jazeera.
Σύμφωνα με πηγές, άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.