Σε ένα διπλωματικό θρίλερ διαρκείας έχει εξελιχθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τους εκτοπισμένους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ίδια στιγμή που όπως όλα δείχνουν μια σφοδρή χερσαία επιχείρηση βρίσκεται προ των «Πυλών».

Από την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός έχει αποστείλει στην παλαιστινιακή πλευρά τρία τελεσίγραφα εκκένωσης προς το νότιο τμήμα της Γάζας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Παρά την μετακίνηση πληθυσμού προς νότια κατεύθυνση, το Ισραήλ κατά την διάρκεια της προηγούμενης νύχτας έχει προχωρήσει σε πλήθος αεροπορικών χτυπημάτων –σκοτώνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς– τα οποία επηρεάζουν τους άξονες που χρησιμοποιούνται για την διαφυγή όσων αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις εντολές. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Χαμάς σε όλη τη Γάζα προτρέπουν τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν τα τελεσίγραφα της ισραηλινής πλευράς και να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τη Γάζα προς περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, η Ράφα, βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικού θρίλερ που βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας (16/10) σε εξέλιξη. Αρχικά, πληροφορίες κυρίως από αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συμφωνία Ισραήλ, ΗΠΑ, Αιγύπτου και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να καταστούν ασφαλείς οι διάδρομοι διαφυγής και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Από εκείνη τη στιγμή, δεν άργησε να έρθει η διάψευση από την πλευρά του Ισραήλ για την εν λόγω συμφωνία, δια στόματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και την απομάκρυνση των ξένων», ανέφερε η δήλωση από το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Από την πλευρά της   παλαιστινιακή Χαμάς επεσήμανε  επίσης ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Από τους σφοδρούς ισραηλινού βομβαρδισμούς «πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια», ανέφερουν πηγές της Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, και 9.600 τραυματίες στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού σε μια εβδομάδα και κάτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ενόψει της έναρξης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου», καλώντας την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους.

«Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με «έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες» στον θύλακα, συνέχισε, καλώντας το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να επιτραπεί «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Διαπραγματεύσεις θρίλερ για τους 199 ισραηλινούς και ξένους ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό. Τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ παράλληλα με τις επιχειρήσεις επί του πεδίου, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις  προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι καθώς η χερσαία επιχείρηση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά αυτές τις απώλειες.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι προσπάθειες για τους ομήρους αποτελούν εθνική προτεραιότητα ο στρατός και το Ισραήλ εργάζονται μέρα νύχτα» για την απελευθέρωσή τους, ενώ οι οικογένειες παραμένουν χωρίς νέα τους.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ισραηλινών αρχών.

Το Ισραήλ σταμάτησε τους βομβαρδισμούς στους οδικούς άξονες

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας. Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους—να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα σε διάστημα μίας εβδομάδας.