Ανάμεσα στους περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές υπέρ της Χαμάς την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μια φιγούρα ξεχώριζε στην κεφαλή της πορείας: ο γιος του Τούρκου προέδρου Ντετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν ο οποίος, συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρώην πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ.
Η παρουσία του που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται έπειτα από την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε ο πατέρας του κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμούν με «σφαγή», διεκδικώντας εκ νέου -αυτό που πλήθος αναλυτών ονομάζει- τον ρόλο του «πατερούλη» των απανταχού μουσουλμάνων. Έναν ρόλο που φαίνεται ότι θέλει πάση θυσία να διαιωνίσει και εργάζεται για αυτό, προκειμένου να διατηρήσει την υστεροφημία του και τη συνέχεια της οικογενειακής του δυναστείας, μιας και τα προβλήματα της υγείας του έχουν σωρευτεί το τελευταίο διάστημα.
Αλλά, «ποιος τελικά μπορεί να κάνει αυτό που κάνει ο Ερντογάν; Σκεφτείτε για λίγο πόσο περίπλοκη είναι αυτή η ερώτηση» διαπίστωνε σε προ μηνών ανάλυσή του ο Σελίμ Κορού σε άρθρο του στην αμερικανική δεξαμενή σκέψη Foreign Policy Research Institute. Ο έγκριτος αναλυτής έθετε το ερώτημα στη βάση του επιχειρήματος ότι, ο Τούρκος πρόεδρος διαθέτει κάτι το μοναδικό. Οι δεκάδες άνθρωποι που τον περιβάλλουν -από υπουργούς και επιχειρηματίες ως επικεφαλής θεσμών και ιδρυμάτων- ομνύουν απόλυτη πίστη στο πρόσωπό του και πρωτίστως στις νεο-οθωμανικές του φιλοδοξίες.
Τούτων λεχθέντων, η παρουσία του γιου του Μπιλάλ στη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Μολονότι ο 42χρονος υιός Ερντογάν δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, θεωρείται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας σύμφωνα με αναλυτές. Ο Ερντογάν του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη της στελέχωσης βασικών κυβερνητικών θέσεων, τις οποίες υλοποιεί επί το πλείστον μέσω κορυφαίων ιδρυμάτων που έχουν ως ιδεολογική τους βάση το πολιτικό Ισλάμ.
Με εκπαίδευση στη θρησκευτική σχολή Kartal Anatolian
İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα σπουδές στις ΗΠΑ στα Πανεπιστήμια Indiana, Harvard και Johns Hopkins, ο Μπιλάλ θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας. Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορα θρησκευτικά δίκτυα που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα. Κι επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης παγκόσμιων θρησκευτικών δικτύων συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Κοντολογίς, εκπροσωπεί τη νέα γενιά της συντηρητικής νεολαίας της Τουρκίας που μπορεί επιδέξια να συνδυάσει το σύγχρονο με το παραδοσιακό.
«Είναι προφανές ότι ο Μπιλάλ έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει την αντιδυτική αφήγηση εντός της χώρας» διαπιστώνει σε ανάλυσή του το ανεξάρτητο δίκτυο έρευνας Nordic Monitor. Ωστόσο «μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση και την κοινωνία. Και αυτή η διαδρομή εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του πολιτικού τοπίου της Τουρκίας αφενός και τη σχέση της με τη διεθνή κοινότητα αφετέρου» καταλήγει η ανάλυση.