Ο Στέλιος Αγγελούδης ήταν, δίχως αμφιβολία, από τους μεγάλους θριαμβευτές στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είχε διαφανεί η τάση ανατροπής στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής κι ας υπολειπόταν του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Η διαφορά των 1.6 ποσοστιαίων μονάδων θεωρείτο και αποδείχθηκε στην κάλπη αμελητέα για το δίπολο που προέκυψε, αφού ο τρίτος Σπύρος Πέγκας του 20.74% ήταν ξεκάθαρο ποιον θα στηρίξει στη μάχη της 15ης Οκτωβρίου. Άρα η έκβασή της δεν εξέπληξε.

Η εποχή του Στέλιου Αγγελούδη, όπως και όλων εκείνων που θα παραλάβουν τα «χαρτοφυλάκιά τους» πρόκειται ν’ αρχίσει την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ένας δικηγόρος με εμπειρία στη διοίκηση

Το μόνο που δεν είναι εφικτό ν’ αμφισβητηθεί από τις ικανότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι η εμπειρία του από τη διοίκηση φορέων. Θα αποτυπωθεί στην επόμενη πενταετία αν το έργο του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θα είναι επιτυχημένο. Δεδομένα πάντως ο Θεσσαλονικιός νομικός είναι ένας πολιτικός παράγοντας με μακρά διαδρομή σε θέσεις ευθύνης.

Πιθανόν αρκετοί τον γνωρίζουν από την παρουσία του στον ΟΛΘ, όπου επί μια πενταετία ασκούσε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Εκ των στενών συνεργατών κι έμπιστων του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε αναλάβει τη θέση την άνοιξη του 2010, προτού παραιτηθεί το 2015, όταν πια Κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως όμως ο Στέλιος Αγγελούδης έχει συνδέσει το όνομά του με τη δεκαετή θητεία του στην Ομοσπονδία χάντμπολ. Δίχως ο ίδιος να έχει προηγουμένως σχέση με το (μη διαδεδομένο) άθλημα, μπήκε ως τεχνοκράτης και παρέμεινε στον προεδρικό θώκο από το 2000 ως το 2010, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Παντελή Χατζηιωάννου κι αυτός με τη σειρά του στον Κώστα Γκαντή, που από το 2014 και ως σήμερα ηγείται της ομοσπονδίας.

Οι δύο διαδοχικές επιτυχίες

Επί της θητείας του νέου αιρετού άρχοντα της Θεσσαλονίκης η Εθνική ομάδα έφτασε στις δύο κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της, ψάχνοντας έκτοτε ανάλογες διακρίσεις.

Στο ολυμπιακό τουρνουά του 2004 το σύνολο του Σουηδού Ουλφ Σέφερτ είχε προκριθεί από τον όμιλο και μετά τον αποκλεισμό του από τη (μετέπειτα χρυσή) Κροατία κατάφερε να πλασαριστεί στην 6η θέση.

Ανάλογη επιτυχία επανέλαβε το εθνικό συγκρότημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε λίγους μήνες αργότερα (χειμώνας του 2005) στην Τυνησία. Τότε πέρασε στη δεύτερη φάση, αλλά έχασε οριακά την πρόκριση στα ημιτελικά και κατόπιν στο ματς της πέμπτης θέσης έχασε από τη Σερβία.

Η αυτοκριτική Αγγελούδη

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ομολογήσει, σε ανύποπτο χρόνο, πως θα ήθελε να έχει καταφέρει πολλά περισσότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης, και κατάλαβε εκ των υστέρων όσους ασκούσαν κριτική για το έργο του, διότι αυτό συμβαίνει με όλα τα δημόσια πρόσωπα. Γι’ αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει κλείνοντας τον κύκλο του κι αφήνοντας τη σκυτάλη στους επόμενους.

Δεν παραγνώρισε ωστόσο πως τη στιγμή που το ελληνικό χάντμπολ θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος για την εκτόξευσή του έπεσε στη λακκούβα της πρώτης σύγχρονης οικονομικής κρίσης και έχασε μια σημαντική ευκαιρία.

Η εμπλοκή του στην ΕΟΕ

Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ο Στέλιος Αγγελούδης συνέχισε να υπηρετεί τον αθλητισμό από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία είχε βρεθεί από το 2001 ως εκπρόσωπος του χάντμπολ. Μάλιστα είναι ο  πρώτος αντιπρόεδρος, αντικαθιστώντας στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο όποτε κριθεί αναγκαίο.