Λίγο μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος στο δήμο της Αθήνας, ο Γιώργος Παπανδρέου κίνησε για το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα προκειμένου να τον συγχαρεί. Η επινίκια δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Όχι για το γεγονός ότι προηγήθηκε του νικητή της κάλπης, Χάρη Δούκα αλλά και αυτής του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Αλλά για το περιεχόμενό της.
Η «βιασύνη» του Γιώργου Παπανδρέου
«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Αμέσως, μετά τη δήλωση τα πασοκικά κινητά πήραν φωτιά. «Γιατί έκανε πρώτος δήλωση και δεν περίμενε;» «Κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ;»
Τροφοδοτήθηκε, έτσι, και πάλι, μια συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτή τη φορά όμως σε μια συγκυρία με νέα χαρακτηριστικά. ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν, συνεργαζόμενοι, να πετύχουν μεγάλες εκλογικές νίκες στη Θεσσαλία και στην Αθήνα στέλνοντας το μήνυμα ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε μη αμφισβητήσιμη. Mήπως αυτή η συνεργασία, όπως αποδείχθηκε, «είναι μια καλή αρχή;»
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα της κάλπης
Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για την ανάγκη συνεργασίας, ο κ. Σπίρτζης πρότεινε κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές. Αλλά και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης, άφησε κατά μέρους τις αναφορές ότι το ΠαΣοΚ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, το συμπεριέλαβε στις προοδευτικές δυνάμεις, και δείχνει να επιζητά μια συνεννόηση ένα διάλογο με την Χαριλάου Τρικούπη.
Όμως, το τανγκό της συνεργασίας θέλει δύο. Ο πρώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί στο χορό. Αλλά, ο δεύτερος, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΠαΣοΚ, δεν δείχνει καμία διάθεση να πάρει μέρος. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν ειλικρινείς τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του. Θεωρούν ότι γίνονται από ανάγκη. Αναγκαία, υπογραμμίζουν, ήταν και η επιλογή στήριξης του Χάρη Δούκα στο δήμο της Αθήνας. «Ποια άλλη επιλογή είχαν;» υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Τα επιτελικά στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι το μήνυμα της κάλπης δεν είναι «κάποια απαίτηση του κόσμου για συνεργασία». Είναι, υπογραμμίζουν, «η συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του να ανακάμψει ακόμα και μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, η οποία έτυχε μιας πρωτοφανούς ευνοϊκής επικοινωνιακής μεταχείρισης». Και είναι, κυρίως, ότι «το ΠαΣοΚ αποτελεί από την Κυριακή την πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ»
Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη
Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου δεν αντιμετωπίζονται με τρόπο που να δείχνουν ενόχληση. « Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τα όσα σταθερά λέει για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» επισημαίνουν αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαφορετική γραμμή πλεύσης. Για την ακρίβεια οι αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο δεν άλλαξαν τη στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την ενίσχυσαν.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν δείχνει να έχει διάθεση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει προσηλωμένος στη γραμμή της αντικατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σε αυτή τη συγκυρία με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει βηματισμό και ταυτότητα, ο στόχος που έχει θέσει δείχνει να έρχεται πιο κοντά. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική. Αντιθέτως, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα με τη Χαριλάου Τρικούπη να ανοίγει τη βεντάλια των κοινωνικών θεμάτων θέλοντας να προβάλλει τις δικές της προτάσεις και λύσεις.
Το ορόσημο των Ευρωεκλογών
Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα παραμείνουν ανταγωνιστικές τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Εκεί θα γίνει το νέο ταμείο. Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση ή θα την καταλάβει με τη βούλα των εκλογέων το ΠαΣοΚ;
Η μάχη των ευρωεκλογών είναι αυτή που θα αποτελέσει το σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Όχι μόνο γιατί θα δείξει αν θα υπάρξει πράγματι αλλαγή του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά γιατί θα δείξει και το συσχετισμό δύναμης με τη ΝΔ. Αν οι κάλπες των ευρωεκλογών δείξουν ότι εξακολουθεί να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η συζήτηση για την προσέγγιση και την συνεργασία των δύο κομμάτων θα τεθεί σε νέα βάση.