Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε πολλά χαμόγελα στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Νίκες όπως αυτή πχ του Χάρη Δούκα, στον ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, Δήμο Αθηναίων ή του Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, δημιουργεί συνθήκες για ευρύτερες συζητήσεις.
Μπορεί όμως να έρθουν εις πολιτική σάρκα μία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ; Εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, λόγω των απόψεων που κυριαρχούν σε Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου. Και δεν είναι και αυτός ο στόχος των ηγεσιών.
Είναι άλλο η συνένωση και η συμπόρευση και άλλο οι προοδευτικές συμπράξεις ή και σε ευρύτερες συμμαχίες σε διάφορα ζητήματα.
Η κοινωνική βάση του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να αφήνει πίσω της μια άκρως διχαστική περίοδο περίπου 13 ετών. Θέλει συνεννοήσεις και συνεργασίες, όπου μπορεί να υπάρξουν. Δεν θέλει πολεμική ατμόσφαιρα και διχαστικό λόγο και δείχνει να ξεπερνά και τις ίδιες της ηγεσίες με τις φοβίες και τις αναστολές τους.
Στο παρελθόν έχουν ειπωθεί πάρα πολλά ακραία, διχαστικά και τοξικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για την κυβέρνηση ΠαΣοΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και μετέπειτα. Μπορούν όλα αυτά να σβήσουν με σφουγγάρι και να είναι λευκός ο πίνακας; Θέλει προσπάθεια, αλλά μπορεί με πολιτική μεταμέλεια και της άλλης πλευράς για όσα ειπώθηκαν.
Η περίοδος που έρχεται έχει πολλές προκλήσεις για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και απαιτεί συναντίληψη και σε αρκετά σημεία κοινή πορεία, διατηρώντας τόσο το ΠαΣοΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους αυτονομία.
Το ΠαΣοΚ απέδειξε ότι έχει ρίζες στην αυτοδιοίκηση και δεν είναι τυχαίο ότι είναι δεύτερη δύναμη, επικρατώντας σε περισσότερους από 100 δήμους, δηλ. περίπου στο ένα τρίτο της χώρας. Αυτό το στοιχείο από μόνο του λέει πολλά για ένα κόμμα που αύξησε την δυναμική του και έδειξε ότι στην αυτοδιοίκηση έχει μεγαλύτερες δυνάμεις απ’ ότι σε επίπεδο εθνικών εκλογών.
«Όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις και δυνατότητες μπορεί να γίνει η ανατροπή» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η δήλωση αυτή του πρώην Πρωθυπουργού λέει πολλά για πολλούς και αποτελεί και ένα σήμα για ευρύτερες διεργασίες.
Οι επόμενοι μήνες στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα έχουν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Εξάλλου και εάν δεν μπορούν να είναι κάτω από μια συμμαχική ομπρέλα, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά! Το ερώτημα είναι εάν θέλουν οι ηγεσίες τους. Η βάση πάντως δεν δείχνει να έχει πρόβλημα και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τα μελλούμενα.