Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου 2023, εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα, ξεκίνησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι συνομιλίες υψηλόβαθμων Ελλήνων και Τούρκων Αξιωματιούχων στο πλαίσιο της βελτίωσης του ελληνοτουρικού διαλόγου και των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική Ατζέντα συνεργασίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια να βρουν οι δύο πλευρές τομείς όπου μπορούν να συγκλίνουν, στους λεγόμενους τομείς «ήπιας διπλωματίας», όπως το εμπόριο, την ενέργεια, την κλιματική κρίση. Πρόκειται για έναν από τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα αναπτυχεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Είναι θέματα «χαμηλής διπλωματίας» που μπορούν ενδεχομένως να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά» επισημαίνει η ΕΡΤ.

Οι τρεις φάσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ξεκίνησε σήμερα με τους Φραγκογιάννη – Ακτσαπά και αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα που αφορά τα θέματα «χαμηλής διπλωματίας», μεταξύ των οποίων οι μεταφορές, η νέα γέφυρα του Εβρου και οι νέοι τελωνειακοί σταθμοί.

Αύριο οι πολιτικές διαβουλεύσεις

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση θα μετέχει πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ακτσαμπάρ αλλά οι συνομιλίες θα πραγματοποιθούν με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η ατζέντα θα είναι πιο πολιτική.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Πρώτο θέμα προς συζήτηση οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, με επιδίωξη να μένουν ανοιχτοί, όπως και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Επιδίωξη είναι να συνεχιστεί αυτή η περίοδος ηρεμίας και μηδενικών πτητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, που άρχισε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: «σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών ξεκινάνε οι πολιτικές διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές να συζητούν τα διμερή ζητήματα.

Η Ελλάδα, από τη μία πλευρά, συζητά τη μία νομική διαφορά, όπως τη χαρακτηρίζει, με την Τουρκία, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία, και εκεί είναι το κλειδί της υπόθεσης, θα δούμε με τι ατζέντα θα κατέβει στο τραπέζι: αν θα δείξει διάθεση έμπρακτα για κάποιου είδους σύγκλιση ή θα έχουμε πάλι αυτή την πλούσια αναθεωρητική ατζέντα».

Η συνάντηση στην Τουρκία

Η τρίτη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αφορά τη μετάβαση, στις 23 Οκτωβρίου, στην Αγκυρα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδ όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με στόχο την περιχαράκωση των ελληνοτουρκικών συνόρων από την κρίση της Μέσης Ανατολής.

Τι αναμένει από τις συναντήσεις η Αθήνα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη του ελληντουρκικού διαλόγου. Στόχος της Αθήνας είναι ακόμη και στις 7/12 οπότε θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να υπάρξει ενδεχομένως η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, όπως στον τομέα της πολιτικής προστασίας.