Πόλεμος στο Ισραήλ: Ενταση στα σύνορα με Λίβανο – Απειλεί το Ιράν

Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο - Νέα προειδοποίηση από Ιράν

Η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου πληθύνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν». Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ανησυχίες για νέο μέτωπο

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.

Προειδοποίηση Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για επίσκεψη στο Κατάρ όπου συζήτησε «την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη» με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Γάζας συνεχισθούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της κατάστασης και της προοπτικής διεύρυνσης της σύρραξης», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Κλιμάκωση

«Το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», επανέλαβε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δίκτυο al-Jazeera, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεασθούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει στο παρελθόν τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ. Αναμείχθηκε επίσης στην συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, η οποία περιλάμβανε το ξεπάγωμα από την Ουάσινγκτον ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε από φωνές της αμερικανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το ποσόν επέτρεψε στο Ιράν να χρηματοδοτήσει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι δεν θα υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.

Μακρόν προειδοποιεί Ραϊσί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί σε τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα έναντι οποιασδήποτε κλιμάκωσης ή επέκτασης της σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς «κυρίως στον Λίβανο»,  ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη όλοι να καταδικάσουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές ομάδες που χτύπησαν τον πληθυσμό του».

Η Γαλλία θα συνεχίσει «τις προσπάθειές της για την αποφυγή ανάφλεξης» στην Μέση Ανατολή ή ενίσχυσης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς, δήλωσε σήμερα από το Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, ανησυχητική. Είναι σοβαρή», είπε επικαλούμενη την υπευθυνότητα όλων των ηγετών.

«Το Ισραήλ γνώρισε το ανείπωτο», είπε . «Τίποτε δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιολογία, ούτε εξήγηση» και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην στυγνότητα της Χαμάς».

Ομως, η ισραηλινή απάντηση στην Χαμάς «πρέπει να είναι σθεναρή, ισχυρή και δίκαιη», τόνισε η Κατρίν Κολονά επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβασθεί το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίακιο.

«Είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Εθνη να μπορέσουν να μεταφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης στον νότιο τομέα της Γάζας. Νερό διανεμήθηκε τμηματικά, είναι ένα πρώτο βήμα».

«Μην γελιόμαστε, είναι σημαντικό θα θυμόμαστε ότι η Χαμάς κάνει κακό στους Παλαιστίνιους», είπε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «κρατά όμηρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Μετά το Ισραήλ, η  Κατρίν Κολονά επισκέπτεται την Αίγυπτο και αύριο θα βρίσκεται στον Λίβανο.

Νέα συνομιλία Μπάιντεν – Αμπάς – Τι συζήτησαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε και σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν στο Twitter (X).

Ο Μπάιντεν είπε στον Αμπάς ότι συνεργάζεται με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή για να διασφαλισθεί ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες θα φθάσουν τους πολίτες στην Γάζα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.