Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς» – Δραματικές ώρες στη Γάζα

Έληξε η νέα διορία που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους προκειμένου να εγκαταλείψουν τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι θα «συντρίψουν τη Χαμάς».

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας καθώς έληξε το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου περιμένουν απλώς την εντολή προκειμένου να εξαπολύσουν την χερσαία επίθεση για την οποία προετοιμάζονται τα τελευταία 24ωρα.

Την ίδια ώρα κλιμάκωση παρατηρείται και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο καθώς η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για χτυπήματα σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ.

Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ταυτοποιήθηκαν 126 όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και ενδέχεται ακόμη να αλλάξει.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ είπε σήμερα ότι «επιβεβαιώθηκε» ο αριθμός των 126 ομήρων. Ο στρατός βρήκε επίσης νεκρούς ορισμένους από τους ομήρους, χωρίς να διευκρινίσει πόσους, σε τοπικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων.

Ο Χεχτ είπε ότι 286 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Επιστρέφει τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επιστρέψει αύριο Δευτέρα στο Ισραήλ, για τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και αφού στο μεσοδιάστημα έκανε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο, για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος είναι ο έβδομος σταθμός του αφότου ξεκίνησε αυτήν την περιοδεία, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μίλερ είπε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιστρέψει στο Ισραήλ αύριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ισραηλινή ηγεσία.

Προειδοποιεί το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.