Κοινοβολευτική πλειοψηφία δείχνουν τα exit polls ότι εξασφαλίζει η κεντρώα φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, επικρατώντας του λαϊκιστικού, εθνικιστικού κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύντης (PiS) η οποία είχε συμμαχήσει με την άκρα δεξιά.

Τα τρία κόμματα της κεντρώας αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός των Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ, οι Χριστιανοδημοκράτες του Τρίτου Δρόμου και η Αριστερά συγκεντρώνουν από κοινού 248 έδρες στην 460μελή βουλή, έναντι 212 εδρών για το PiS και την Συνομοσπονδία (άκρα δεξιά).

Ο επικεφαλής της φιλοευρωπαϊκής πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι αυτό σημαίνει «το τέλος της κυριαρχίας του PiS (Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης)».

«Η Πολωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε, τους διώξαμε από την εξουσία (…) είναι το τέλος της κακής περιόδου, είναι το τέλος της κυριαρχίας του PiS», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή από την πτώση του κομμουνισμού

Η συμμετοχή στις γενικές εκλογές της Πολωνίας ήταν πιθανώς η υψηλότερη από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής την Κυριακή, μετά το exit poll που την κατέγραψε στο 72,9%.

«Η προσέλευση είναι πιθανώς η υψηλότερη στην ιστορία της τρίτης Δημοκρατίας», είπε ο Σιλγουέστερ Μαρτσινιάκ σε συνέντευξη Τύπου.