Μία εβδομάδα πέρασε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και στη Γάζα έφτασε η ώρα μηδέν. Μετά τη λήξη του τελεσίγραφου χθες το βράδυ στις 20:00 που έδωσαν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το Ισραήλ μπήκε στη Γάζα και ξεκίνησε τις επιδρομές, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο. Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Οι νεκροί στη Γάζα φτάνουν τους 1.900 και οι τραυματίες τους 7.696. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του έκαναν τοπικής κλίμακας επιδρομές μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο να βρουν τρομοκράτες και όπλα, αλλά και να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ.

Βρέθηκαν πτώματα αιχμαλώτων στη Γάζα

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς -οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ- ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίζονται οι εθνικότητές τους.

«Είναι μόνο η αρχή» απείλησε ο Νετανιάχου, «θα πεθάνουμε πολεμώντας» απάντησε η Χαμάς.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση»

Αιματηρή είναι η κλιμάκωση και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό εικονολήπτη. Άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Χθες (13/10) ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος, κάλεσε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, την πολιορκία της Γάζας, συγκρίνοντάς την με αυτή του Λένινγκραντ από τους Ναζί, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία διένειμε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες Παρασκευή σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο» έχει φτάσει η κατάσταση στη Γάζα προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» είπε.