Πόλεμος στο Ισραήλ: Με 150 ρουκέτες απάντησε η Χαμάς στο τελεσίγραφο του Ισραήλ

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον της πόλης Άσκελον του Ισραήλ «σε απάντηση για τον εκτοπισμό και τη στόχευση αμάχων», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ανταποκριτή του, πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας στηρίζει Παλαιστίνη

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά “οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους”, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Ο Αμπντάλα Β’, που συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι “η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων”, λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

«Είναι ψευδή προπαγάνδα και εντάσσεται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου»

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα είχε καλέσει τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Το Ισραήλ έδωσε το μήνυμα στην ομάδα του ΟΗΕ στη Γάζα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα την Πέμπτη, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Επίσκεψη αλληλεγγύης από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ, το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο έδαφός του.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη του Όστιν έχει στόχο να υπογραμμίσει «την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή τους για να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Όστιν θα παρευρεθεί στην παράδοση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που απεστάλη από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στη χώρα.

Το Ισραήλ προέβη σε αντίποινα με μαζικά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007. Ο απολογισμός στην παλαιστινιακή πλευρά ανέρχεται σε πάνω από 1.500 νεκρούς.

Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε επίσης αεροπλανοφόρο κι άλλα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε προς το Ισραήλ για την παροχή πυρομαχικών και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.

«Τους προσφέραμε μαζική υποστήριξη. Πολλά φορτία έφτασαν στο Ισραήλ με το υλικό που είχαν ζητήσει, άλλο ένα θα φτάσει σήμερα κι άλλα ακόμη τις ερχόμενες μέρες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι προς το Ισραήλ για την επίσκεψη του Όστιν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.