Ισραήλ: Ανενόχλητοι για 18 μήνες εκπαιδεύονταν οι μαχητές της Χαμάς

Άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άντρες της Χαμάς εκπαιδεύονταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε έξι διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας

Το CNN αποκαλύπτει πως για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο τα μέλη της Χαμάς προετοιμάζονταν σε έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης κάτω από τη μύτη του Ισραήλ σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα πριν εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Η έρευνα του CNN φέρνει στο φως τουλάχιστον έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης μέσα στη Γάζα. Μάλιστα, ένα βρίσκεται μόλις 720 μέτρα από το πιο καλά φυλασσόμενο σημείο των ισραηλινών συνόρων. Σε αυτό το στρατόπεδο, η Χαμάς είχε αναδημιουργήσει ένα ισραηλινό κτιριακό συγκρότημα με στοιχεία από το κοντινό πέρασμα και εμβλήματα του Τάγματος Ερέζ. Το βίντεο δείχνει τους ένοπλους να εκπαιδεύονται για τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν αιχμαλώτους και πώς να δέσουν τα χέρια τους στον καταυλισμό», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως τα κέντρα εκπαίδευσης είχαν κατασκευαστεί πριν από 18 μήνες χωρίς καμιά προσπάθεια να μείνουν κρυφά.

Σε άλλες δύο τοποθεσίες, στο νότιο τμήμα της Γάζας, οι άντρες της Χαμάς εκπαιδεύονταν στις προσαπογειώσεις με παρά πέντε για την παράτολμη επίθεση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα των ενόπλων εξτρεμιστών της Χαμάς, το Ισραήλ αυτά τα δύο χρόνια δεν έκανε καμία στρατιωτική. Το ερώτημα παραμένει: Πως η Χαμάς κατάφερε να εκπαιδεύσει τόσο φανερά, τόσο κοντά στα σύνορα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τους άντρες της;

Τώρα, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θέλει να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς για την απελευθέρωση μελών της που είναι φυλακισμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε πως κρατούνται όμηροι πάνω από 25 Αμερικανοί πολίτες.

Το σχέδιο της επίθεσης εκπονήθηκε από τον σκιώδη αξιωματούχο της Χαμάς, αλ Ντεΐφ, γνωστό και με το προσωνύμιο «Επισκέπτης», όπου στη Γάζα λατρεύεται σαν θεός.

Η Χαμάς προετοιμαζόταν κρυφά και αποφασιστικά και κανένας δεν γνώριζε την ώρα- μηδέν της επίθεσης, ούτε καν οι σύμμαχοι της οργάνωσης.

Η ώρα «μηδέν» ήταν στις 7 Οκτωβρίου όταν μετά από εντολή του Επισκέπτη η Χαμάς εξαπέλυσε τους ένοπλους εξτρεμιστές της κατά του ανυποψίαστου Ισραήλ με αυτόματα όπλα και ντρόουνς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.