Η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και τα επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς έφεραν νέα δεδομένα στο ελληνικό Πεντάγωνο. Όπως συνέβη και με τον πόλεμο της Ουκρανίας, έτσι και τώρα έχει συσταθεί μια απόρρητη ομάδα αξιωματικών του Ε Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία παρατηρεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις, αναλύει την τακτική αιφνιδιασμού που εφάρμοσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική πληροφορία δίνουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί προς τους συμμάχους τους καθώς και το Ισραήλ. Επιπλέον η απόρρητη αυτή ομάδα του Πενταγώνου εξετάζει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα επεξεργάζεται και παραδίδει τα συμπεράσματά της σε παραμεθόριες μονάδες. Αποτέλεσμα;

***

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια, αεροδρόμια, πρεσβείες και Κέντρα Υποδοχής

Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ έχουν ήδη ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, σε όλα τα στρατόπεδα και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι κοντά σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στα στρατιωτικά αεροδρόμια και στις αεροπορικές εγκαταστάσεις, στους ναυστάθμους, ναυτικές βάσεις ακόμα στα μεγάλα λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη κτλ.). Και από ότι μαθαίνω δίνεται από την πολιτεία μεγαλύτερη προσοχή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια καθώς και στις πρεσβείες του Ισραήλ και της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις κινήσεις των πάσης φύσεως οχημάτων και ιδιαίτερα σε φάλαγγες οχημάτων. Επίσης παρακολουθείται η εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ισραήλ και γενικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο επίγνωση της κατάστασης σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο περιβάλλον, για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των πιθανών διαμορφούμενων εξελίξεων.

***

Γιατί συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ;

Επιπλέον σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με κύριο αντικείμενο τον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς και γενικά στη κατάσταση Μέση Ανατολή καθώς και για τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της περιοχής. Έχουμε γειτνίαση με το Ισραήλ, άρα μας επηρεάζει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

***

Συνωστισμός πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτυχθεί συνολικά 1 αεροπλανοφόρο (το αμερικανικό Ford) και δύναμη του ΝΑΤΟ με 7 αντιτορπιλικά, 4 φρεγάτες και 1 καταδρομικό, άγνωστος αριθμός υποβρυχίων, πλοίων υποστήριξης και αεροσκαφών καθώς και η αερομεταφερόμενη Ομάδα Κρούσης. Επιπλέον στην περιοχή βρίσκεται και η ελληνικά φρεγάτα «Ψαρά», (με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα), η οποία από προχθές έχει ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.

***

Η προστασία της Μονής Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συζητήθηκαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

***

Τι σημαίνει επίθεση στην Γάζα από το διάστημα;

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα γίνει σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, από ξηρά, από αέρα, από θάλασσα και από το διάστημα. Θα είναι μια σκληρή απάντηση στην τρομοκρατία. Αλλά τι σημαίνει επίθεση από το διάστημα; Πρώτη φορά δημοσιοποιείται τέτοιος όρος και σημαίνει ότι το Ισραήλ θα αξιοποιήσει στην χερσαία επέμβαση τους δορυφόρους του (ίσως να είναι περισσότεροι από πέντε). Θα παρέχουν δηλαδή από το διάστημα πληροφορίες στα χερσαία τμήματα, θα δίνουν εικόνα σε real time, στην περιοχή όπου δρουν οι αντίπαλες προς τις ισραηλινές δυνάμεις.

***

Η Έντεν το χαμογελαστό κορίτσι που δολοφονήθηκε από την Χαμάς

Σόκαρε η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα για την νεαρή Έντεν Μπεν Ρούμπι, το χαμογελαστό κορίτσι με καταγωγή από την Ελλάδα, που ήταν εδώ το καλοκαίρι, όπως κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόταν την Ελλάδα από μικρό παιδί. Σύμφωνα με την Πρεσβεία, η νεαρή κοπέλα δολοφονήθηκε πισώπλατα από τη Χαμάς ενώ έτρεχε να σωθεί.

***

Το ντέρμπι της Δυτικής Μακεδονίας

Την Κυριακή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη πενταετία μετά από ένα σκληρό ντέρμπι που εξελίχθηκε μεταξύ του νυν περιφερειάρχη -και εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας- Γιώργου Κασαπίδη και του ανεξάρτητου Γιώργου Αμανατίδη, πρώην γαλάζιου βουλευτή που χαρακτηρίστηκε αντάρτης και τέθηκε εκτός κόμματος μετά την απόφασή του να κατέλθει στις εκλογές. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως και τούτο: Πρώτον στις εκλογές του πρώτου γύρου της προηγούμενες εκλογές ο Γιώργος Αμανατίδης προηγήθηκε του αντιπάλου του Γιώργου Κασαπίδη με 2.206 ψήφους ήτοι ο Αμανατίδης έλαβε το 35,54% και ο Κασαπίδης 34,9 %.

Είναι μια εκλογική περιφέρεια στην οποία θεωρείται φαβορί ο κ. Αμανατίδης και που το Μαξίμου χαρακτηρίζει την ψηφοφορία ως ντέρμπι. Να θυμίσω ότι μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών ο κ. Αμανατίδης, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τους πολίτες που «έκαναν την Συμμαχία δική τους» προσθέτοντας πως «έγινε το πρώτο βήμα πριν από την μεγάλη νίκη», για να τονίσει ότι «κέρδισε η ελεύθερη βούληση των πολιτών».

***

Μια «σκιώδης» κυβέρνηση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Μου το αφηγήθηκε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (από αυτούς που έμειναν έξω από τα πράγματα και ασκούν τώρα ένα είδος αντιπολίτευσης), ότι ο Στέφανος Κασσελάκης όταν συνάντησε τον Φώτη Κουβέλη δεν τον αναγνώρισε, απλώς του έδωσε το χέρι για μια χειραψία.

Δεν ξέρω εάν αληθεύει αυτό, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαθε  το ίδιο όταν τότε συνάντησε τον Ιάσωνα Φωτήλα (τον βουλευτή της ΝΔ που του συνέστησε να συνεργάζεται στενά με τον Φαμέλλο), εκείνο που γνωρίζω είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του Προέδρου, ότι τουλάχιστον δύο πρόσωπα από την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση που ψήφισαν Αχτσιόγλου ή Τσακαλώτο, (όπως οι Ψυχογιός και Μπάρκα) τους περιέλαβε στην σκιώδη κυβέρνηση που σχημάτισε (και άνοιξε όμως για άλλη μια φορά τον ασκό του Αιόλου).

Και επιπλέον τοποθέτησε την Έλενα Ακρίτα ως αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας, θέση, εάν θυμάμαι καλά, που της είχε τάξει ο Αλέξης Τσίπρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές και γινόταν κυβέρνηση.

Και ξέρετε γιατί άνοιξε πάλι ο ασκός του Αιόλου; Επειδή λένε ότι στη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής.

Στην Κουμουνδούρου πάντως ακούγονται ψίθυροι πως ο Στέφανος Κασσελάκης εισέπραξε πολλά «όχι» όταν πρότεινε θέσεις τομεαρχών, περισσότερα από τα 16 «λευκά» στην ΚΟ, που δεν είχαν στηρίξει τις προτάσεις του για στελέχωση του κόμματος. Υπήρξε όμως μια προειδοποίηση (για άλλους απειλή) από πλευράς Κασσελάκη: «Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

***

Με κόκκινο γαρύφαλλο στο Μπλόκο Κοκκινιάς

Μετά τον ΣΕΒ πού νομίζετε ότι πάει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο θα βρεθεί σήμερα στον Μπλόκο Κοκκινιάς και θα το καταθέσει αποδίδοντας έτσι φόρο τομής στους αγωνιστές. Τότε που τα γερμανικά στρατεύματα σε συνεργασία με Ταγματασφαλίτες και Χωροφύλακες έστησαν το αιματηρό Μπλόκο της Κοκκινιάς. Πρόκειται για το Μπλόκο που είχε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στην Αθήνα, στα χρόνια της Κατοχής.

***

Κάντο όπως ο Χαρδαλιάς

Όταν αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Χαρδαλιάς, ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του πέρασε στον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μέσα στις αρμοδιότητες του Νίκου Χαρδαλιά, όταν βρισκόταν στο Αμύνης ήταν και η επιθεώρηση της φρουράς σε νησιά στην εσχατιά του Αιγαίου. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Τούρκοι διαμαρτύρονταν για τις επισκέψεις αυτές.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, πήγε προχθές με ένα Σινούκ (όπως έκανε και ο κ. Χαρδαλιάς), συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη, στην Χάλκη, Στρογγύλη και Καστελλόριζο. Τώρα μεταξύ μας δεν γνωρίζω εάν κάποια στιγμή θελήσει να πετάξει με ένα Φάντομ, όπως είχε κάνει ο κ. Χαρδαλιάς (χωρίς τότε να δώσει δημοσιότητα) όταν ήταν υφυπουργός Αμύνης.

***

Γιατί το Καστελλόριζο χρειάζονταν νέο στρατιωτικό ιερέα

Και αφού έγινε αναφορά για το Καστελλόριζο, έχω να σας πω και τούτα: Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην παραμεθόριο, το θρησκευτικό αίσθημα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ενωτικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας. Η ορθόδοξη πίστη είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των κατοίκων, και οι εκκλησίες αποτελούν σημαντικά κέντρα κοινωνικής συγκέντρωσης και πνευματικής ανάπτυξης. Τα ακριτικά μας νησιά έχουν μία πλούσια ορθόδοξη παράδοση και ιστορία και όπως ευχάριστα πληροφορούμαστε αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για την ακριτική γωνιά της Πατρίδας μας, το Καστελόριζο.

Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι θα τοποθετηθεί στο Καστελόριζο νέος στρατιωτικός ιερέας, κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη η τοπική ενορία, αφού είχε ήδη επέλθει η συνταξιοδότηση του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο νησί. Το αίτημα μάλιστα για την αντικατάσταση του συνταξιοδοτηθέντος ιερέα έγινε με σχετική επιστολή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου η εκκλησία να συνεχίσει να λειτουργεί για τους ακρίτες του νησιού. Τα αντανακλαστικά του ΓΕΕΘΑ ήταν άμεσα και μαθαίνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί και θα ξεκινήσει να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα στο Καστελόριζο στρατιωτικός ιερέας.

Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ικανοποίηση των πνευματικών αναγκών των ακριτών αλλά και γιατί είναι για ευνόητους λόγους ζήτημα εθνικό. Αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι τα τελευταία τρεισήμισι και πλέον χρόνια οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κοινωνία είναι συμπαγείς και άρρηκτοι