Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα πριν λίγες ώρες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε πολύ μεγάλη συζήτηση σε διάφορους κύκλους. Η ομιλία του και η έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη δείχνει συγκεκριμένο δρόμο.
Πολλοί ήδη αναρωτιούνται τι ψάχνει ο πρώην Πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς, όπου αποφασίστηκε η μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου για τις αρχές της επόμενης χρόνιας με μεταβατικό προεδρείο να αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο.
Η Ομάδα της Αριστεράς
Ο ίδιος αρνήθηκε την τιμητική πρόταση να αναλάβει πρόεδρος της ομάδας, διότι επιθυμεί την επόμενη περίοδο να έχει την ελευθερία να κινείται και να παρεμβαίνει, χωρίς τους περιορισμούς που συνεπάγεται η εκπροσώπηση της Ομάδας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Ευρωεκλογές, θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως απλό μέλος της ομάδας της Αριστεράς και αναμένεται να επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα, όπως τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και το μέλλον της Ευρώπης.
Αυτά τα θέματα έβαζε πολλές φορές και ως παρατηρητής στις Συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών.
Σε ρόλο γεφυροποιού
«Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την Ειρήνη» έλεγε στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει το ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
Οι τρεις εκφάνσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Αυτό επιθυμεί και από εδώ και πέρα στην Ευρώπη με άλλο ρόλο, εμμένοντας στην παλαιότερη θέση του, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η ευρύτερη Αριστερά έχει τρεις εκφάνσεις: τη Ριζοσπαστική Αριστερά που είναι η γενέτειρα, ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους. «Θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς» είναι η πάγια άποψή του.
Με την παρουσία του στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να ενισχύσει την σχέση του με μέλη του ΕΣΚ, πχ με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα με τον γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας και πρώην Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο υπήρχε επικοινωνία, κ.α..
Ο ίδιος φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Θα το πετύχει; Θα φανεί στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και οι συνθήκες ευνοούν.