Την οργάνωση της άνευ προηγουμένου επίθεσης στο νότιο Ισραήλ με την εκτόξευση πάνω από 5.000 ρουκετών και την χερσαία εφόρμηση φέρεται να είχε οργανώσει ο υπαρχηγός της Χαμάς ο οποίος πιάστηκε χθες Κυριακή (9/10) από Ισραηλινούς κομάντος.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ που θεωρείται πιθανότατα ο αρχιτέκτονας της καλά οραγνωμένης και σφοδρής επίθεσης της Χαμάς, πέρα του στρατηγικού σχεδιασμού ήταν και αυτός που είχε θέσει σε βάθος χρόνου την ιδεολογική βάση που χρειαζόταν μια τέτοια πολεμική επιχείρηση.

Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να έχει οργανώσει και κατά το παρελθόν πολλές αποστολές κατά του Ισραήλ. Το πρόσωπό του εμφανίστηκε όταν η επιχείρηση της Χαμάς βρισκόταν σε εξέλιξη, σε βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου. Η φωνή του βίντεο που υποτίθεται ανήκει στον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανέφερε προς το μήνυμά του «αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί».

Ο αναπληρωτής διοικητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Αμπού Αλί σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, συνελήφθη σε επιχείρηση επίλεκτης μονάδας κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ που πραγματοποίησε στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του  IDF (ισραηλινός στρατός), όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ο υπαρχηγός βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ισραηλινών

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αλί ανακρίνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις την ίδια ώρα που η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας σε εγκαταστάσεις που αφορούν τη Χαμάς.

Οι Financial Times σε άρθρο τους προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την ανοδική πορεία του Ντέιφ στα κλιμάκια της Χαμάς όμως λίγα πράγματα φαίνεται πως είναι γνωστά. Η ζωή του στις «σκιές» της τρομοκρατικής οργάνωσης επί σειρά ετών έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο, πέρα από το πραγματικό του όνομα που είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι, για την πορεία του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κυκλοφορεί μόνο μια φωτογραφία του.

Ντέιφ υπήρξε παιδί του προσφυγικού καταυλισμού Χαν Γιούνις, μέρος που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60. Ο πατέρας και ο θείος του είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους. Το πολεμικό του ψευδώνυμο Ντέιφ είναι «Ο Επισκέπτης», παραπέμποντας στην συνήθεια των Παλαιστινίων που είναι στην παρανομία να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη δεκαετία το ’80, μπήκε στη Χαμάς και πέρασε -όπως και πολλοί άλλοι- από φυλακές. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλάνε για έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών, εξελίσσει όμως τις τακτικές του. Συγκρατούμενός του τον θυμάται να είναι επικεντρωμένος στα στρατιωτικά, έναν πατριώτη που έφτιαχνε σκίτσα για να διασκεδάζουν οι σύντροφοί του. Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποσχέθηκαν μια ειρηνευτική διευθέτηση, ως προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης.

Γνωστό είναι επίσης του γεγονός ότι ο Ντιέφ, πριν από 20 χρόνια χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιρδρομή, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος, καθώς έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Παρά το γεγονός όμως ότι πλέον η κινητικότητά του δυσχεραίνει τη διαφυγή του κατάφερνε μέχρι πρότινος να ξεφεύγει από τους Ισραηλινούς και να σχεδιάζει επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μόνο αυτές που «υπέγραψε» το 1996 σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Πλούσιο είναι το βιογραφικό του και στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Μάλιστα ήταν ο αρχιτέκτονας  ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα.  Λέγεται μάλιστα ότι μαθήτευσε κοντά στον Γιάχια Αγιάς, έναν βομβιστή με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.