Το ταξίδι των πεθερικών του πρωθυπουργού της Σκωτίας στην Παλαιστίνη για οικογενειακούς σκοπούς έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη. Μιλώντας στο BBC τη Δευτέρα, ο Χουμζά Γιουσάφ ενημέρωσε πως «οι γονείς τη γυναίκας μου, που όπως ξέρετε είναι Παλαιστίνια, πήγαν στη Γάζα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι».

Το ζευγάρι, που διαμένει μόνιμα στο Νταντί της Σκωτίας, έκανε πριν από μια εβδομάδα το ταξίδι στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επισκεφτεί την 92χρονη μητέρα του πεθερού του Γιουσάφ, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, είναι αδύναμη και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Πλέον είναι αδύνατο να βρει τρόπο επιστροφής στην Σκωτία και η απειλή τούς κυκλώνει ολοένα και περισσότερο.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, πακιστανικής καταγωγής ο ίδιος, έχει επικοινωνήσει μ’ όλες τις διπλωματικές Αρχές, αλλά ως τώρα δεν έχει καταφέρει οτιδήποτε. «Παρά τις βέλτιστες προσπάθειες του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση από κάπου», συμπλήρωσε ο Γιουσάφ.

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση που δεν ξέρουμε αν η πεθερά κι ο πεθερός μου, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι στη Γάζα που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική επίθεση, θα καταφέρουν να βγάλουν τη νύχτα ή όχι», συνέχισε γεμάτος αγωνία και φόβο ο πρώτος πολίτης της Σκωτίας, καταδικάζοντας παράλληλα κάθε πολεμική επιχείρηση, διότι «δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη δολοφονία αθώων πολιτών» είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

«Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερες από δυο ημέρες», προέβλεψε ο Γιουσάφ, του οποίου ο αδερφός της συζύγου του ζει επίσης στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με τα τέσσερα παιδιά του. Εκεί πλέον τα περισσότερα σπίτια έχουν ξεμείνει από ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά είδη επιβίωσης, όπως το γάλα και το ψωμί, καθώς έχει διακοπή ο ανεφοδιασμός.

«Η οικογένειά μου δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Η πεθερά μου είναι συνταξιούχος νοσοκόμα, ο κουνιάδος μου είναι γιατρός που απλώς ζει στη Γάζα που πληρώνει κι αυτός το τίμημα μαζί με άλλους που οδηγούνται σε ομαδική τιμωρία», κατέληξε.