Ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄80, κάπου στη Τυνησία, του εθνικιστή δικτάτορα Χαμπίμπ Μπουργκίμπα σε μια τέντα, φρουρούμενη από γυναίκες παλαιστίνιες, αρματωμένες με τα καλάσνικοφ, όταν ένα συνεργείο της ΕΡΤ έπαιρνε συνέντευξη από τον ηγέτη της PLO, Γιασέρ Αραφάτ.

Τότε η PLO, ο Αραφάτ και η Οργάνωσή του Αλ Φατάχ, χαρακτηρίζονταν ως τρομοκράτες και (τρομοκρατική οργάνωση), με τις βομβιστικές επιθέσεις που εξαπέλυαν, με τις αεροπειρατείες, με την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην Ολυμπιάδα του Μονάχου και με τις επιθέσεις σε αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους (ακόμα και στην Ελλάδα). Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ανδρέα Παπανδρέου- Γιασέρ Αραφάτ ήταν αδελφικές.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 15.12.1981, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Η τρομοκρατία, το υπερόπλο των Παλαιστινίων και η Σούχα

Ακόμα και σε συνέδριο του ΠαΣοΚ έκανε την εμφάνισή του ο ηγέτης των Παλαιστινίων. Άλλωστε το λεγόμενο «Μεσανατολικό» άφηνε συχνά το αποτύπωμά του στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνον η υπογραφή της συνθήκης ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ που έχει υπογραφεί στο ξενοδοχείο «Ρόδον» της Ρόδου (σήμερα λειτουργεί ως καζίνο εβραϊκών συμφερόντων), είναι και η φιλοξενία χιλιάδων παλαιστίνιων προσφύγων μετά τα αιματηρά (εμφύλια) γεγονότα στη Δυτική Βηρυτό.

Στην τέντα της Τυνησίας ήταν απλωμένα χαλιά, ο Αραφάτ καθόταν μαζί με την γυναίκα του Σούχα Αραφάτ στο κέντρο της τέντας και το συνεργείο της ΕΡΤ μάζευε τα καλώδια, έσβηνε τους προβολείς αφού η συνέντευξη είχε τελειώσει. Ο Αραφάτ κέρασε τσάι, σε αυτά τα ποτηράκια που δεν έχουν χερούλι και άρχισε μια χαλαρή συζήτηση. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν πως μπορούσε να επιβιώσει η Αλ Φατάχ και γενικά οι Παλαιστίνιοι μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργήσει. Ο Αραφάτ δεν δεχόταν το όρο «τρομοκρατία», επαναστατούσε όταν γινόταν σε αυτό αναφορά και το διόρθωνε ως «επανάσταση» ή «επανάκτηση κατεχόμενων εδαφών».

Η Σούχα Αραφάτ υποστηρίζει ότι είχε προσπαθήσει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της «εκατοντάδες φορές» και ότι, αν γνώριζε πώς θα ήταν ο γάμος μαζί του, δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ να τον παντρευτεί.

Σε κάποια στιγμή ρώτησε: «Ξέρετε ποιο είναι το μυστικό υπερόπλο των Παλαιστινίων;» Τα μόνα όπλα που έβλεπε κανείς εκείνη την στιγμή μέσα στην τέντα ήταν τα καλάσνικοφ των γυναικών φρουρών του Αραφάτ, το ρωσικής κατασκευής πιστόλι που είχε ζωσμένο στη μέση του ο ηγέτης, και ένα άλλο πιστόλι smith and wesson που είχε ο πανύψηλος Γερμανός προσωπικός του σωματοφύλακας. Και χωρίς να επαναλάβει τη ερώτησή του είπε: «Το μυστικό υπερόπλο των Παλαιστινίων, δεν είναι κανένα άλλο, από την μήτρα της Παλαιστίνιας». Άφησε τους πάντες μέσα στην σκηνή άφωνους και αμήχανους πριν τον χειροκροτήσουν θερμά. Ακόμα και η Σούχα Αραφάτ χειροκρότησε. Για την ιστορία η γυναίκα του Αραφάτ μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη απελάθηκε από την Τυνησία κατηγορούμενη για διαφθορά.

Η προφητεία του Αραφάτ, η διπλή απειλή και η Ιντιφάντα

Όντως αυτή η προφητεία του Αραφάτ ότι το «αυξάνεστε και πληθύνεστε» θα αποτελεί όπλο» σε μια γη δύο λαών και τριών θρησκειών και τόπος των ιερότερων μνημείων μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών, το Ισραήλ γινόταν συχνά θέατρο αιματηρών συγκρούσεων. Με την πάροδο των ετών, Ισραήλ και Παλαιστίνη ενεπλάκησαν σε αρκετές συγκρούσεις, κάποιες μικρότερης έντασης και κάποιες καταστροφικής έκβασης, με χιλιάδες νεκρούς. Ο εποικισμός έγινε απειλή και για τους δύο λαούς.

Όσο οι Παλαιστίνιοι πληθύνονταν ήθελαν χώρο για να επεκταθούν και να ζήσουν. Και για αυτούς ο σημαντικότερος αυτός χώρος είναι τα εδάφη τα οποία διαλαλούσαν (και σκοτώνονταν για αυτά) ότι τα έχει εποικίσει το Ισραήλ. Ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες για ειρήνη. Οι δύο παλαιστινιακές εξεγέρσεις ή «Ιντιφάντα» επηρέασαν βαθιά τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, ιδίως η δεύτερη, η οποία έθεσε τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία της δεκαετίας του 1990 και εγκαινίασε μια νέα εποχή συγκρούσεων. Και στις δύο ιντιφάντες είχε εμπλακεί η Χαμάς.

Η Χαμάς, ο ιερός όρκος και η ειρήνη που δεν ήρθε ποτέ

Το 1987, η Χαμάς, ακρωνύμιο του Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης), μια πολιτική ομάδα με στρατιωτικές προεκτάσεις, ιδρύθηκε από τον Παλαιστίνιο κληρικό Σεΐχη Ahmed Yassin ως πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας υπερεθνικής σουνιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης, που οι περισσότερες χώρες- μέλη του ΟΗΕ την χαρακτήρισαν «τρομοκρατική οργάνωση». Η οργάνωση απέκτησε μεγάλο κύρος εξαιτίας του κοινωνικού της έργου και το 2006 κέρδισε τις εκλογές απέναντι στη Φατάχ που ίδρυσε ο Αραφάτ (για να ακολουθήσει το μεγάλο ρήγμα και η έκτοτε διαρκής κρίση στο Παλαιστινιακό κίνημα)

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 15.12.1981, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Από τότε που ιδρύθηκε η Χαμάς αυτοί που την αποτελούν έχουν ορκιστεί (ιερός όρκος) στην καταστροφή του Ισραήλ και έχουν διεξάγει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007. Έχει, συγκεκριμένα εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων και έχει πραγματοποιήσει αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το Ισραήλ έχει επίσης επανειλημμένα επιτεθεί στη Χαμάς κυρίως με αεροπορικές επιδρομές και, μαζί με την Αίγυπτο, έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όπως λέει, για την ασφάλειά της. Να σημειωθεί πως το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και ορίζει ποιος αλλά και ποια αγαθά επιτρέπεται να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα σύνορα. Ομοίως, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει από τα σύνορά της με τη Γάζα.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 10.3.1996, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Στη στενή λωρίδα της Γάζας ο πληθυσμός που συνεχώς αυξανόταν και οι 2,3 εκατ. κάτοικοι της ασφυκτιούσαν. Ωστόσο οργανώνονταν. Είναι απορίας άξιο ωστόσο και πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί πώς με τόσο αυστηρό αποκλεισμό, βρέθηκαν τόσες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εναντίον του Ιρσαήλ. Η αιματηρή επίθεση το Σάββατο, έγινε χωρίς προειδοποίηση. Η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ενώ δεκάδες μαχητές παραβίασαν τα σύνορα και εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες (κιμπούτζ, φεστιβάλ κλπ), σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες και αιχμαλωτίζοντας άλλους. Το Ισραήλ εξαπέλυσε άμεσα αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι στόχευε τις τοποθεσίες των μαχητών στη Γάζα.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα δεν επιτίθεται σε αμάχους, παρόλο που τα βίντεο της ομάδας έδειξαν μαχητές της να παίρνουν ομήρους ηλικιωμένους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια των μαχών του Σαββάτου και να επιτίθενται με βάρβαρο τρόπο σε γυναίκες και σε ανυπεράσπιστους πολίτεςε.

Ομάδες δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν επίσης επισημάνει ότι Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τη Χαμάς. Αφήστε που οι ίδιοι δημοσιοποίησαν βίντεο με δικούς της ανθρώπους να σέρνουν αιμόφυρτους στρατιώτες (τους οποίους ξεγύμνωσαν αφήνοντάς τους σε δημόσιο διασυρμό), αλλά και να κακοποιούν γυναίκες, να επιτίθενται σε φεστιβάλ τραγουδιού και να πυροβολούν πολίτες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρεις Αμερικανοί πολίτες, ενώ εκατοντάδες Έλληνες προσκηνυτές κινδύνευσαν να εγκλωβισθούν στις μάχες και από καθαρή τύχη και με τη βοήθεια των ισραηλινών δυνάμεων απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα.

Από τον πόλεμο των 11 ημερών στην «Επιχείρηση Πλημμύρα Al-Aqsa»

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς δικαιολόγησε την «Επιχείρηση Πλημμύρα Al-Aqsa» κατά του Ισραήλ στην πιο σοβαρή κλιμάκωση από τότε που το Ισραήλ και η Χαμάς εξαπέλυσαν έναν πόλεμο 11 ημερών το 2021 ως εξής:

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, υπό το πρίσμα του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το φως της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί». Με αυτά τα λόγια μια μορφή, κρυμμένη πίσω από τις σκιές, αναλαμβάνει με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου κατά του Ισραήλ. Η φωνή που ακούγεται στο βίντεο, που κυκλοφόρησε λίγες ώρες μετά την επίθεση, υποτίθεται ότι ανήκει στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλο της εισβολής στο Ισραήλ.

Ωστόσο στο Ισραήλ που θρηνεί σήμερα τους νεκρούς τους υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: Πώς η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ, φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα; Το ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τεράστια δύναμη είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα ρωτήσουν πάλι γιατί οι μυστικές υπηρεσίες του έθνους τους δεν κατάλαβαν αυτό να έρχεται και να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ανάλογα; Και τα φοβερά συστήματα αεραμύνης που διαθέτει το Ισραήλ, ίσως τα ισχυρότερα στον κόσμο, γιατί δεν αποσόβησαν την επίθεση των ρουκετών;.