Οι μάχες συνεχίζονται στο Ισραήλ την Κυριακή (8/10), για δεύτερη μέρα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, έστειλε εκατοντάδες κομάντος εντός του ισραηλινού εδάφους οι οποίοι εξαπέλυσαν συντονισμένες επιχειρήσεις.
Ο κυριότερος στόχος της Χαμάς είναι να επαναφέρει το παλαιστινιακό ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα. Άλλοι στόχοι είναι να να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στο Ισραήλ και να αποδείξει ποιος είναι ο «αρχηγός» στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στόχος της Χαμάς ήταν να πιάσει τους Ισραηλινούς στον ύπνο, το οποίο κατάφερε κάνοντας όλες τις πρωτεύουσες και τον Τύπο διεθνώς να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μην είχαν πάρει χαμπάρι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (ούτε οι αμερικανικές).
Τι επιθυμεί ο Νετανιάχου
Το πρώτο που επιθυμεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είναι να αποκαταστήσει την τάξη στο Ισραήλ. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει σκληρή στρατιωτική απάντηση εναντίον της Γάζας και αναμφίβολα επιθυμεί να τιμωρήσει παραδειγματικά τη Χαμάς.
Από πλευράς Χαμάς, οι στόχοι επετεύχθησαν. Κατάφερε στο Ισραήλ το ισχυρότερο πλήγμα από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από 50 χρόνια. Τοποθετήθηκε ως ο ισχυρότερος παίκτης των Παλαιστινίων, απέναντι στον 87χρονο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής που ελέγχει μόνο τη Δυτική Όχθη (η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας) ενώ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το πρόσωπό του και ήδη έχει ξεκινήσει αγώνας για τη διαδοχή του.
Το παλαιστινιακό επανήλθε στην παγκόσμια ατζέντα. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στον αραβικό κόσμο και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Οι διεθνείς συσχετισμοί
Ένας από τους επόμενους στόχους της Χαμάς είναι να προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή και να παρασύρει όσους περισσότερους παίκτες στη σύγκρουση. Ήδη η Χεζμπολάχ, με την οποία το Ισραήλ είχε να συγκρουστεί από το 2006 (αφότου είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί από το νότιο Λίβανο), εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από τον Λίβανο εντός του Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται σε παρασκηνιακές συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, τόνισε ως αιτία της κλιμάκωσης «την στέρηση των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων» – οι εξελίξεις περιπλέκουν την προοπτική της εξομάλυνσης. Το Ιράν (σύμμαχος της Χεζμπολάχ) συνεχάρη την Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ.
Η Τουρκία, που έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Επιχειρησιακά, στόχος της Χαμάς είναι να παρασύρει τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε χερσαίο πόλεμο στη Γάζα – όπου η μεταφορά ισραηλινών ομήρων, που συνελήφθησαν χθες από παλαιστίνιους κομάντος, δυσκολεύει το έργο των Ισραηλινών ενώ η εμπειρία από προηγούμενους πολέμους στη Γάζα (ο τελευταίος το 2014) έχει αποδείξει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν οδηγούν σε γρήγορη, καθαρή νίκη.
Ο Νετανιάχου ελπίζει σε μια γρήγορη νίκη. Αυτή τη στιγμή όλοι οι Ισραηλινοί είναι ενωμένοι αλλά όταν αποκατασταθεί η τάξη και αν ο πόλεμος με τη Χαμάς τραβήξει, ο διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας και οι δύσκολες ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό θα έρθουν στην επιφάνεια – ενδεχομένως και από ερωτηματικά που μπορεί να εκφραστούν για τους στόχους μιας παρατεταμένης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.