Σε οκτώ σημεία μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς οι οποίοι από χθες έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα νότια της χώρας σκοτώνοντας τουλάχιστον 400 Ισραηλινούς. Από τα σφοδρά αντίποινα των Ισραηλινών κυρίως από αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 313 άνθρωποι. Οι δυο πλευρές έχουν καταμετρήσει χιλιάδες τραυματίες.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν διεισδύσει στη νότια ισραηλινή πόλη Magen, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Στην περιοχή διεξάγονται μεγάλες μάχες με τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί άρματα μάχης εναντίον των μαχητών, σύμφωνα με πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες 100.000 έφεδροι στρατιώτες του Ισραήλ έχουν κληθεί για να μετακινηθούν στα νότια της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει πλήξει 426 στόχους στη Γάζα σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές. Η Χαμάς κρατά αιχμαλώτους, πολίτες, στρατιώτες και παιδιά, στις υπόγειες στοές της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη Χεζπολάχ για την επίθεση στο βόρειο Ισραήλ, άρματα μάχης  έπληξαν στόχους στο έδαφος του Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, βάλλοντας με ρουκέτες όλμων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, αναφέρουν ότι o στρατός του Ισραήλ εμφανίζεται σήμερα το πρωί να ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται ακόμη σε ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, το Τελ Αβίβ, ζήτησε από την Αίγυπτο βοήθεια για τη διαμεσολάβηση στην απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς καθώς και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οργάνωση είχε χάσει την επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους της που κρατούν αιχμαλώτους και απαχθέντες.

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν παράλληλα νέα επίθεση από πέντε Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF. Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

Χαμάς: «Αναπληρώσαμε τις δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ»

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση κατάφερε να «αναπληρώσει τις δυνάμεις της» μέσα στα ισραηλινά εδάφη και να παράσχει βοήθεια στους στρατιώτες της που μάχονται στο πεδίο της μάχης.

Πρόσθεσε ότι οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να μάχονται εντός του Ισραήλ. Νωρίτερα, η Χαμάς υποστήριξε ότι η οργάνωση κατάφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί να διεισδύσει στα ισραηλινά εδάφη και να «ενισχύσει τις δυνάμεις της που επιχειρούν στο πεδίο με προμήθειες», σε μερικές περιοχές.