Στην δεύτερη ενημέρωση για την πορεία των δημοτικών εκλογών προχώρησε λίγο μετά τις 11:30 o  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος 

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι περίπου από το 75% των συνολικών εκλογικών τμημάτων προκύπτει ότι η συμμετοχή είναι στο 14,5% και οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ήταν 1.047.027

Αναλυτικά, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η συμμετοχή είναι στο 16%., στη Δυτική Μακεδονία στο 14%, στην Κεντρική Μακεδονία 15%, στην Ήπειρο 17%, στη Θεσσαλία 17%.

Στα Ιόνια Νησία 13%, στην Δυτική Ελλάδα 16%, στην Στερεά Ελλάδα 18%, στην Αττική 12%, στην Πελοπόννησο 15%, στο Ν. Αιγαίο 16% και στην Κρήτη 17%.

Συγκρίνοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι είναι περίπου στο ίδιο ποσοστό, σε σχέση με την ώρα.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες. Στις 11:00, στις 14:00 και στις 17:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 10:00.

Πού ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.

Ομαλά η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα

αλά εξελίσσεται η διαδικασία των δημοτικών εκλογών από νωρίς το πρωί της Κυριακής (8/10) σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Φυσικά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν λείψει οι μικρές καθυστερήσεις καθώς και θέματα που προκύπτουν με τις εφορευτικές επιτροπές.

Η προσέλευση μέχρι αυτή την ώρα δείχνει ζωντάνια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών λίγο μετά τις 12, θα δώσει την πρώτη εικόνα από τη συμμετοχή των εκλογέων από όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως θα τη μεταδώσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι». «Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας διεξάγεται ομαλά, μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίστηκαν ανά περίπτωση», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί οι κάλπες, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο και την Περιφέρεια και η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά και στα 413 εκλογικά τμήματα της Δωδεκανήσου.

Ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί σε ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα στη Ρόδο και σε άλλα νησιά του νομού.

Πάντως από χθες το απόγευμα, είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη ακρίβεια και συντονισμό των υπηρεσιών – των αντιπροσώπων και της κεντρικής εφόρου στα Δωδεκάνησα, η διαδικασία παραλαβής των ειδικών σάκων με το απαραίτητο υλικό και την ειδική σφραγίδα σε όλους δικαστικούς αντιπροσώπους στα Δωδεκάνησα, που από κοινού με τις εφορευτικές επιτροπές, θα περιφρουρήσουν, θα καταμετρήσουν και θα αποστείλουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

Τις προηγούμενες μέρες, η Περιφέρεια και τα στελέχη της, είχαν αποστείλει σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού μας το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια και τάμπλετ) και από τις αναφορές που υπήρξαν μέχρι και χθες αργά το βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα.

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα και βρίσκονται από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται επίσης σε πλήρη ετοιμότητα και οι αναπληρωτές τους όπως αυτοί έχουν οριστεί.

Ρέθυμνο

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στις 7.00 το πρωί, στους πέντε δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου με  τις εφορευτικές επιτροπές και του αντιπροσώπους να προσέρχονται και τη ροή των εκλογέων να είναι ομαλή στα 223 εκλογικά τμήματα με τις δύο κάλπες που αφορούν σε δήμο και περιφέρεια.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 το απόγευμα οπότε και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων στο Ρέθυμνο και των πέντε δημάρχων είτε που θα ανανεώσουν τη θητεία τους είτε που θα εκλεγούν νέοι δήμαρχοι. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν στο σύνδεσμο https://www.rethymno.gr/information-services/press-release/dt2-25-09-23.html.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τα εκλογικά τμήματα είναι αυξημένα στις σημερινές εκλογές, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τμήματα ετεροδημοτών, τα έξι τμήματα των εθνικών εκλογών, τα οποία ενσωματώθηκαν σε αυτές τις εκλογές στο σύνολο των τμημάτων για την αυτοδιοίκηση. «Θα έχουμε μία καλή διαδικασία, χωρίς προβλήματα, με τον καιρό να βοηθάει και το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι ενισχυμένο για τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς που θα τους εκπροσωπήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια σε δήμους και περιφέρεια», ανέφερε η κα Λιονή, η οποία επικρότησε το κλίμα που υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίζοντας το ως σοβαρό, ενωτικό και ευγενές.

Μαγνησία

Χωρίς ή δίχως ιδιαίτερης σημασίας προβλήματα – κάποιες ελάχιστες μη παρουσίες στις εφορευτικές επιτροπές – ξεκίνησε και στην Μαγνησία από τις 7 το πρωί η διαδικασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, τόσο στη χερσαία όσο και στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα ,εκ των οποίων τα 11 είναι στη Σκιάθο, τα 13 στη Σκόπελο και 4 στην Αλόννησο και από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες που ανέρχονται σε 173. 317.

Στην Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και το Elias υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.

Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.

Από τους οκτώ συνολικά Δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.

Από τους οκτώ εν ενεργεία δημάρχους της Μαγνησίας, μόνο ένας, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, νυν δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου με δύο συνεχείς θητείες, δεν έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι άλλοι επτά, οι κύριοι Μπέος στο Βόλο, Χατζηκυριάκος στον Αλμυρό, Νασίκας στον Ρήγα Φεραίο, Μιτζικός στο Νότιο Πήλιο, Τζούμας στη Σκιάθο, Περίσσης στη Σκόπελο και Βαφίνης στην Αλόννησο κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι και στις φετινές εκλογές.

Κανονικά λειτουργούν πλέον και τα 586 εκλογικά τμήματα στην περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς προσήλθε ο δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας, ο οποίος είχε καθυστερήσει να φθάσει, λόγω προβλήματος στο οδικό δίκτυο.

Ηράκλειο – Λασίθι

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαδικασία των εκλογών στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Η προσέλευση  τον ψηφοφόρων από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας, είναι ικανοποιητική, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Από τις ελάχιστες περιπτώσεις μικροπροβλημάτων που καταγράφηκαν ήταν, σύμφωνα με τη  Γενική Διευθύντρια Εσωτερικών Λειτουργιών της Περιφέρειας Κρήτης και υπεύθυνη των εκλογών Μαρία Ραπτάκη, η λειτουργία ενός τάμπλετ σε εκλογικό τμήμα, που όμως αποκαταστάθηκε.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στα 616 εκλογικά τμήματα οι ψηφοφόροι είναι 258.567, ενώ στο Λασίθι στα 181 εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι είναι 68.075.

Λάρισα

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Από νωρίς στις 7 τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει, με την συμμετοχή να είναι μέχρι στιγμής χαμηλή.

Στην Π.Ε  Λάρισας οι πολιτες ψηφίζουν σε 573 εκλογικά τμήματα τα οποία λειτουργούν κανονικά, με την συμμετοχή των πολιτών να αναμένεται σιγά σιγά να έχει αυξητική τάση.

Θεσσαλονίκη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Α’ και Β’ εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρέθηκαν κανονικά στις θέσεις τους ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιο ζήτημα με τα ψηφοδέλτια.

Μέχρι στιγμής αναφέρθηκαν μόνο περιπτώσεις μελών των εφορευτικών επιτροπών που δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα. Συγκεκριμένα, σε ορισμένα τμήματα έγινε γνωστό ότι δεν προσήλθε ούτε ένα μέλος ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι δεν τους επιδόθηκε η σχετική κλήση να προσέλθουν και κάποιοι ότι τα στοιχεία της κλήσης δεν αντιστοιχούσαν στα δικά τους στοιχεία. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημέρωσαν τους εφόρους και η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με τα παρόντα μέλη εφορευτικών επιτροπών ή επιστρατεύθηκαν προσωρινές λύσεις από άλλα εκλογικά τμήματα.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από όλους τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μέσω των τάμπλετ που έχουν.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έλλειψης εκλογικού υλικού σε κάποιο εκλογικό κέντρο.

Λέσβος

Κανονικά ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών στο Νομό Λέσβου. Και τα 280 εκλογικά τμήματα (217 στη Λέσβο, 61 στη Λήμνο και δυο στον ‘Αγιο Ευστράτιο) άνοιξαν κανονικά με την ανατολή του ήλιου και ήδη άρχισε και η προσέλευση ψηφοφόρων.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα 152 εκλογικά τμήματα της Χίου. (147 στη Χίο, τρία στις Οινούσες και δυο στα Ψαρά).