Ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2023. Η τρίτη, μετά τις δύο αναμετρήσεις των διπλή αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών. Ποιος νίκησε σε αυτές τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές; Ποια μηνύματα έστειλε η κάλπη των τοπικών εκλογών στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό;
Την τελευταία εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στην προεκλογική σκακιέρα θέλοντας να τονίσουν τον πολιτικό χαρακτήρα της αναμέτρησης στις Περιφέρειες και του μεγάλους δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) αλλά και τους στόχους των κομμάτων τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε η κάλπη να επιβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, και έθεσε ως στόχο τη νίκη και στις 13 Περιφέρειες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέδωσε στις εκλογές χαρακτήρα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών υποψηφίων και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έδωσαν και τον μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο με το βλέμμα στραμμένο, κυρίως, στην Αττική.
Το πρώτο ενδιαφέρον συμπέρασμα βγαίνει από τη συμμετοχή. Μόνο στη Στερεά Ελλάδα (53,4%) και στην Κρήτη (51,2%) ξεπέρασε το 50%. Στην Αττική, την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, με το ζόρι πλησίασε το 40%. Δεν νίκησε, λοιπόν, η αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων δεν μπορεί να είναι τόσο αδιάφορες. Οι αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές των πολιτών.
Η ΝΔ είναι ο αναμφισβήτητος νικητής των εκλογών. Ο χάρτης παραμένει γαλάζιος. Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας ποσοστά πάνω από αυτά της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου Στη Θεσσαλία, μια κρίσιμη Περιφέρεια, ο Κώστας Αγοραστός είχε απώλειες, όμως, έφτασε μια ανάσα από την εκλογή του από τον πρώτο γύρο και έχει τον πρώτο λόγο στον δεύτερο. Δεν υπήρξε αυτή η έντονη αποδοκιμασία που ανέμενε η αντιπολίτευση. Δεν είναι, επίσης, άνευ σημασίας, η επίδοση του Αλκιβιάδη Στεφανή, στο Βόρειο Αιγαίο. Ο στόχος για 13 στις 13 περιφέρειες που είχε θέσει το εκλογικό στρατηγείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοντά. Ήδη έχουν κερδηθεί 7 περιφέρειες. Και αυτό είναι μια «απόδειξη» ότι οι συσχετισμοί της κάλπης του Ιουνίου δεν έχουν αλλάξει. Το εφιαλτικό καλοκαίρι δημιούργησε στο εκλογικό σώμα μια επιφύλαξη για την κυβέρνηση αλλά δεν κλόνισε την πολιτική της κυριαρχία.
Η ΝΔ, επίσης, είναι κοντά στο να κερδίσει το δήμο της Αθήνας αλλά και αυτόν της Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Μπακογιάννης, πάντως, έχει πολύ πιο εύκολο έργο, από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Πολλά στο βορρά θα κριθούν από τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου.
Στην αντιπολίτευση, το ΠαΣοΚ πατά στην διαφαινόμενη επιτυχία του Χάρη Δούκα στο δήμο της Αθήνας. Κατάφερε, σε σχέση με το 2019, να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περιφέρεια. Στις εκλογές του Ιουνίου, στην Α Αθήνας που ταυτίζεται εκλογικά με το δήμο Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό κοντά στο 20% και το ΠαΣοΚ στο 7%. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το αποτέλεσμα στην Αθήνα αποτελεί μια σαφή ένδειξη της αλλαγής του χάρτη δύναμης στην κεντροαριστερά. Στο ΠαΣοΚ θα περίμεναν καλύτερη εικόνα στην Αττική. Ωστόσο και πάλι τα ποσοστά του κ. Σγουρού είναι υψηλότερα από αυτά που έλαβε το ΠαΣοΚ. Σε κάθε περίπτωση, η αποδοκιμασία των κυβερνητικών υποψηφίων, που ζήτησε από το εκλογικό σώμα ο κ. Ανδρουλάκης, δεν υπήρξε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να προβληματιστεί. Στην Αθήνα ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε τα χρόνια της πολιτικής της κυριαρχίας να αποκτήσει ρίζες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι συνδυασμοί της, στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν, όπως λέγεται, «τριτοτέταρτοι». Παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Ποτέ άλλοτε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε τόσο κακές επιδόσεις σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα δεν ακουμπά τη νέα ηγεσία αλλά την αφορά. Γιατί δείχνει πόσο δύσκολο δρόμο έχει μπροστά της.
Υπάρχει και κάτι ακόμα, μάλλον αισιόδοξο. Το ξεφούσκωμα του Κασιδιάρη στην Αθήνα. Που βιάστηκε να βγάλει τον εαυτό του ακόμα και δεύτερο. Ήλθε πέμπτος.