Απόλυτη σιγή από το Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ωσάν να κατάπιαν το αμίλητο νερό, όπως σχολιάζουν εδώ στην Αθήνα. Και τι να πουν μετά το κάζο που έπαθαν και το διεθνές ρεζίλι για τις κλοπές αρχαίων από το Μουσείο; Αυτή η απέραντη και ένοχη σιωπή από τη νέα διοίκηση του Μουσείου έως πότε άραγε να κρατήσει;

Ο νέος διευθυντής του Μουσείου (τον έφεραν άρον- άρον από το μουσείο Βικτώρια) είναι και αυτός σερ (ο Σερ Μαρκ Τζόουνς), ξέρει από μουσεία, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα δείγματα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι για τα γλυπτά. Περιμένουν και εδώ στην Αθήνα αγωνιωδώς τις εξελίξεις, ώστε να ξαναρχίσει πάλι ο αγώνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που μας έχουν κλέψει.

Η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν τα βάζει κάτω, έχει σχέδιο, αλλά συνιστά υπομονή. Δεν είναι εύκολος, λέει, ούτε σύντομος ο αγώνας και για αυτό χρειάζεται υπομονή και προσοχή.

Στην Ακρόπολη πάντως οι τουρίστες δεν λένε να σταματήσουν να έρχονται. Ανάμεσά τους και Βρετανοί που θέλουν να δουν από κοντά, στο φυσικό τους περιβάλλον, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Να σκεφτείτε ότι κατά μέσο όρο, Οκτώβριο μήνα, επισκέπτονται την Ακρόπολη, κατά μέσο όρο, πάνω από 15.000 τουρίστες.

***
«Τρίποντα τώρα στον Παράδεισο»

Το στερνό αντίο στον εμβληματικό, Γιάννη Ιωαννίδη, ο αποχαιρετισμός στον κόουτς είπαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες του. Ο περιβάλλων χώρος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου είχε γεμίσει με στεφάνια, τα οποία είχαν αποστείλει μεταξύ άλλων αθλητές, συνεργάτες και αθλητικά σωματεία, στη μνήμη του εκλιπόντος.

Σείστηκε το Παλέ από τα συνθήματα. Μέσα σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, το φέρετρο με τη σορό του εμβληματικού προπονητή και σκεπασμένο με τη σημαία του Άρη, έφτασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο – το γήπεδο που δόξασε και δοξάστηκε ο «ξανθός» – εκεί που πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί για το λαϊκό προσκύνημα. Τα συνθήματα πολλά, ωσάν να βρισκόσουν σε αγώνα, αλλά ξεχώρισα ένα: «Κόουτς, τρίποντα τώρα στον παράδεισο».

***
Όταν τα ελικόπτερα Απάτσι έκαναν το «βήμα του ελέφαντα» στον ουρανό

Ήταν εντυπωσιακή η στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας και συναγερμού με την ονομασία «ΠΕΛΕΚΥΣ» της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που ξεκίνησε από την Λάρισα, όπως χθες σας ενημέρωσα. Έχει όμως αρκετό παρασκήνιο το οποίο και σας μεταφέρω:

Ήταν μια άσκηση- επίδειξη που έγινε για πρώτη φορά και ίσως επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Γέμισε ο ουρανός από μαχητικά ελικόπτερα, Απάτσι, Καϊόβα και Χίουι που αποτελούν τον βασικό κορμό των ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ. Πετούσαν σε άψογους σχηματισμούς.

Ήταν ένα είδος elephant walk από ελικόπτερα. Και δεν έκαναν απλώς μια πτήση πάνω από το αεροδρόμιο της Λάρισας, αλλά πέταξαν έως την Αγχίαλο όπου εκεί έκαναν το Touche and Go και επέστρεψαν και πάλι στην Λάρισα. Και να σκεφτείτε ότι στην άσκηση δεν έλαβαν μέρος τα ελικόπτερα που βρίσκονται ανεπτυγμένα σε αποστολές σε όλη την επικράτεια (όπως πχ. στη Ρόδο, Έβρο και αλλού).

***
«Όταν πρέπει, όπως πρέπει»

Όπως φάνηκε, η άσκηση ήταν μια ηχηρή (πιο ηχηρή δεν γίνεται) απάντηση στις κατηγορίες και τις φήμες ότι τα ελικόπτερα στη βάση στο Στεφανοβίκειο είναι πλημμυρισμένα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανάρτησε στο Twitter το βίντεο με τα ελικόπτερα και το σχόλιο, γεμάτο νόημα : «Όταν πρέπει, όπως πρέπει».

***
Οι αντιδράσεις για το θέμα της υιοθεσίας που έθιξε ο Κασσελάκης

Για διαιώνιση του DNA του με την απόκτηση δύο αγοριών μέσω παρένθετης μητέρας, μίλησε, όπως έχετε ακούσει και διαβάσει, ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Αντιδράσεις επίσης προκάλεσε και η πρόθεσή του να αποκτήσει με τον Τάιλορ δύο παιδιά, δύο αγόρια.

Το σχόλιο περί αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων που επιλέγουν την υιοθεσία, που ακολούθησε την περιγραφή των δικών του σχεδίων, δεν στάθηκε ικανό να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις που προήλθαν από τα αριστερά, αλλά και από τα δεξιά που βρήκαν -και αυτό έχει ενδιαφέρον- υπερσυντηρητική και επικίνδυνη την άποψη του κ. Κασσελάκη.

Επισημαίνουν δε ότι για άλλη μια φορά ο κ. Κασσελάκης έδειξε άγνοια βασικών κανόνων και Αρχών για ευαίσθητα θέματα που έχουν απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα, και για τα οποία ένα δημόσιο πρόσωπο και δη πολιτικός, οφείλει να γνωρίζει και να αναφέρεται σε αυτά με πολύ προσοχή.

***

Πώς τοποθετείται ο Περισσός έναντι του Στέφανου Κασσελάκη;

«Αυτός τους αξίζει. Να τον χαίρονται. Να τον τιμούν, να τον κάνουν ό,τι θέλουν». Αυτή είναι η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι επιτελείς του ΚΚΕ μιλούν ευθέως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για «πολιτικό και αξιακό εκφυλισμό».

Σε κάθε περίπτωση πολιτικά αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στην «αντίπερα όχθη» και όπως λέει ο γραμματέας του κόμματος «από τις προτάσεις και τις λίγες τοποθετήσεις του νέου αρχηγού φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αλλάζει ρότα προς το καλύτερο, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».

Όσον αφορά τον «Αμερικανοθρεμμένο, εθελοντή του Μπάιντεν και υπάλληλο της Goldman Sachs», όπως αποκαλούν τον κ. Κασσελάκη, θεωρούν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «επόμενη φάση» στην πορεία της «αντιδραστικής μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαινιάστηκε επί Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως οι εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορο τον Περισσό στον βαθμό που η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει φυγόκεντρες τάσεις οι οποίες θα αναζητήσουν πολιτική έκφραση. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κουτσούμπας αφήνει ανοιχτές τις «πόρτες και την αγκαλιά του ΚΚΕ» στον απλό κόσμο που πίστεψε αλλά διαψεύστηκε και απογοητεύτηκε και τώρα προβληματίζεται. Μια πρώτη γεύση θα φανεί στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

***

Τι άραγε να σκέφτεται ο Κασιδιάρης;

Μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες, γι’ αυτόν, εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού έχει πολλά, μου λένε, να σκεφτεί. Κρίσιμες, γιατί όχι μόνο ανέβασε ο ίδιος τον πήχη, κάνοντας τους οπαδούς του να πιστεύουν στην συμμετοχή του στον β γύρο των εκλογών του Δήμου Αθηναίων , αλλά γιατί έχει να ανταγωνιστεί τον… εαυτό του.

Όποιο αποτέλεσμα συγκεντρώσει κάτω από το 11% περίπου, που είχε πάρει στις αντίστοιχες εκλογές του 2019 θα είναι αποτυχία. Γιατί τότε είχε το άλλοθι της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από τον Νίκο Μιχαλολιάκο , ενώ τώρα είναι ο ίδιος αρχηγός στη θέση του αρχηγού.

Οι δημοσκοπήσεις όμως τον δείχνουν από λίγο έως αρκετά πιο κάτω από τα ποσοστά του 2019 . Όλα αυτά προφανώς να σκέφτεται ο Ηλίας Κασιδιάρης και κυρίως σκέφτεται το πώς θα δικαιολογήσει στους οπαδούς του αυτή τη νέα αποτυχία. Νέα, γιατί έρχεται μετά το φιάσκο με τους Σπαρτιάτες, όπου η ακροδεξιά παρέα Στίγκα και κασσιδιαρικών Βουλευτών, εν μέσω απειλών, ύβρεων και καταγγελιών, μόνιασε τελικά με εντολή του ίδιου του Κασσιδιαρη για να αποφύγει τα χειρότερα.

Έχει επίσης να σκέφτεται το χάος με τα στελέχη του που και αυτά μέσω διαδικτυακών ύβρεων και αλληλομηνύσεων δείχνουν μια εικόνα διάλυσης. Διάλυσης που θα επιταχυνθεί μετά και την αποτυχία του να «διοικήσει» τον Δήμο Αθηναίων αλλά και την μάχη του σταυρού που δίνουν, ανηλεώς μεταξύ τους , οι υποψήφιοι Δημοτικοί του σύμβουλοι.

***
Μαθητής κατήγγειλε καθηγήτριες γιατί απέργησαν

Δεν νομίζω πως ξανάγινε. Ένας μαθητής από το Ρέθυμνο κατήγγειλε τέσσερις καθηγήτριές του γιατί έκαναν απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου και του στέρησαν, όπως υποστήριξε, το δικαίωμα στην γνώση. Ίσως η καταγγελία να περνούσε απαρατήρητη, εάν δεν εκαλούνταν οι τέσσερις γυναίκες εκπαιδευτικοί να καταθέσουν στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου επειδή απέργησαν.

Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις γιατί άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία. «Η απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει», καταγγέλλουν.

***
Η MED-5 στη Θεσσαλονίκη για το μεταναστευτικό

Στην Θεσσαλονίκη άρχισε η σύνοδος των MED-5 ( Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, η οποία είναι και χώρα προεδρεύουσα) για το μεταναστευτικό. Η πρώτη είδηση που βγαίνει και την μετέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης είναι ότι μειώθηκαν κάπως οι ροές.

Δηλαδή πώς μειώθηκαν και πόσο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι από 500 που εισέρχονταν παράνομα σχεδόν κάθε μέρα, έρχονται τώρα οι 250, δηλαδή οι μισοί. Πάντως στόχος της διάσκεψης της Θεσσαλονίκης είναι να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση.

Στόχος της Κύπρου (που τελευταίως δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών) είναι η ευρωπαϊκή στήριξη του Λιβάνου, ως χώρα υποδοχής μεγάλου αριθμού Σύρων μεταναστών. Στόχος της πρότασης του Κύπριου υπουργού είναι να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου, που θα διογκώσει την κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο επίκεντρο των εργασιών της συνάντησης αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ως βασικός πυλώνας της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος.