Στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκε το πόσο που συγκέντρωσε το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια των ευάλωτων χωρών με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ποσό αυτό δεν κατάφερε να καλύψει τον στόχο για συγκομιδή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε τεθεί από τον Οργανισμό, καθώς ανεπτυγμένα οικονομικά έθνη, όπως οι ΗΠΑ, δεν συνεισέφεραν τα αναμενόμενα.
Το ποσό αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των 200 – 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειάζονται κάθε χρόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2030 για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την εκτίμηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που κατέδειξε πως το κόστος προετοιμασίας για τις κλιματικές επιπτώσεις και οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.
Εντείνεται η πίεση στις πλούσιες κυβερνήσεις
Καθώς η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 πρόκειται να ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο μήνες στο Ντουμπάι, η πίεση εντείνεται στις πλούσιες κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Στη διάσκεψη για τη χρηματοδότησης για το κλίμα, που έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας, υπήρξαν χώρες οι οποίες πρόσθεσαν μεγάλα ποσά στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα – τον κύριο χρηματοδοτικό βραχίονα του ΟΗΕ για το κλίμα.
Μεταξύ αυτών που έδωσαν τα περισσότερα ήταν η Ιαπωνία, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα συνεισφέρει έως και 165 δισεκατομμύρια γιεν (1,11 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο 2024-2027, και η Νορβηγία, η οποία πρόσφερε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξαν νέες δεσμεύσεις χρηματοδότησης από τους δύο κορυφαίους ρυπαίνοντες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Εκπρόσωπος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη διαδικασία εκπόνησης του εσωτερικού προϋπολογισμού της, αλλά «εργάζεται» για μια μελλοντική ανακοίνωση. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διαδικασία χρηματοδότησης για το κλίμα μέσω του συστήματος του ΟΗΕ.
Διαμεσολαβητής ΟΗΕ: «Με μια ελαφριά αύξηση των συνεισφορών θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο μας»
Η Αυστραλία, η Ιταλία και η Σουηδία δήλωσαν επίσης ότι προσανατολίζονται στην αύξηση των συνεισφορών τους αλλά δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του, ο Mahmoud Mohieldin, διαμεσολαβητής του ταμείου από πλευράς ΟΗΕ, ανέφερε ότι μόλις οι χώρες αυτές που υποσχέθηκαν αύξηση των συνεισφορών τους ανακοινώσουν τις δεσμεύσεις του ο στόχος των 10 δισεκατομμυρίων θα καλυφθεί.