Μόνο ανέφελη δεν θα είναι η προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, όπως φάνηκε και από την πρώτη του εμφάνιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρότασή του για τα όργανα δεν εγκρίθηκε από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μια ισχυρή ομάδα περίπου 16 βουλευτών που δεν συντάσσονται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψυχική απόσταση και η «παγωμένη» Εφη

Και λογικό είναι, καθώς ακόμα είναι πρόσφατη η εσωκομματική σύγκρουση για την ηγεσία, ενώ και από την στάση πολλών βουλευτών χθες στην Κ.Ο. κατανοούσε κανείς ότι υπάρχει, όχι απλά ιδεολογική και πολιτική απόσταση, αλλά και ψυχική. Ενα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν το γεγονός ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν τον χειροκρότησε, ενώ «παγωμένοι» ήταν και αρκετοί υποστηρικτές της.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός στην ομιλία του που, ήταν τελείως διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει από πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ιδεολογικό χρώμα, αλλά με πολύ έντονο το συναισθηματικό στοιχείο και συνθηματικό περιεχόμενο.

Τα λευκά και η αποχή Τσίπρα

Το μείζον από την πρώτη του παρουσία στο Κοινοβούλιο ενώπιον της Κ.Ο. ήταν ότι η πρότασή του για τα βασικά πρόσωπα που θα σηκώσουν και το βάρος στο Κοινοβούλιο, εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 16 λευκά, ενώ τρεις βουλευτές ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας που μετά την ομιλία του Στ. Κασσελάκη αποχώρησε.

Πρόεδρος της Κ.Ο. θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, νέα γραμματέας της της ΚΟ αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός.

Τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ συντονιστής όλων των τομεαρχών (ΕΠΕΚΕ0) αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης.

Η νέα τρόικα

Επί της ουσίας υπάρχει νέα τρόικα στην ΚΟ που θα έχει καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό πεδίο και αποτελείται από τους Π. Πολάκη, Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα.

Θα έχει ενδιαφέρον πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς προφανώς το βάρος πέφτει και στο Κοινοβούλιο, όπου τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον εκπροσωπεί ο Σ. Φάμελλος που κέρδισε επάξια τη θέση του προέδρου της ΚΟ με την πολύ καλή του παρουσία το προηγούμενο διάστημα.

Το πολιτικό βάρος στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις πέφτει κυρίως στον Ν. Παππά που είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και άρα θα έχει διευρυμένο ρόλο και θα έχει δίπλα του δυο πολύ καλά στελέχη, δικηγόρους με πολύ καλή παρουσία και δομημένο δημόσιο λόγο, τους Δ. Καλαματιανό και Θ. Ξανθόπουλο.

Πάντως, το συμπέρασμα από την πρώτη μέρα του Στ. Κασσελάκη στην Κ.Ο. είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει ακόμα για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών την περίοδο διεκδίκησης της ηγεσίας.