Τα 16 λευκά που μετρήθηκαν επί της προεδρικής πρότασης στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από δήλωση λευκής ουδετερότητας ή σύμφωνο λευκού γάμου.

Εχουν χαρακτήρα λευκής αποδοκιμασίας.

Το αποτέλεσμα μαρτυρά πως το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται ακόμη μακριά από το να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας.

Υπενθυμίζει ακόμη πως οι εσωκομματικές κάλπες έλυσαν μεν ένα βασικό πρόβλημα, αυτό της ηγεσίας, αλλά προκάλεσαν πλήθος νέων.

Αυτή όμως δεν είναι μόνο μια υπόθεση εσωκομματικών λογαριασμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, με άλλα λόγια, παγιώνεται ένα σκηνικό το οποίο αποτελείται από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και μία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Μένει να φανεί εάν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θαύμα που κρατάει τρεις μέρες ή θα κρατήσει περισσότερες. Εάν, δηλαδή, παράλληλα με την προσπάθειά του να πείσει την κοινωνία και να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να πείσει και ολόκληρο το κόμμα του.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές συνιστούν από αυτήν την άποψη ένα πρώτο τεστ. Ο χρονικός ορίζοντας πάντως δεν έχει βάθος τετραετίας. Για κυβέρνηση, αντιπολίτευση αλλά και αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, είναι αυτός των ευρωεκλογών.