Όσο ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυε τα δηλητηριώδη βέλη του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική στάση απέναντι στα μεγάλα κι άλυτα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλοί του παρατάσσονταν για πρώτη (και σίγουρα όχι τελευταία) φορά απέναντί του.

Κι αν οι (τυπικές) χειραψίες, τα πηγαδάκια και τα (αμήχανα) χαμόγελα στα έδρανα της Αίθουσας Γερουσίας, όπως κατεγράφησαν αρχικά από τον φωτογραφικό φακό, αποτύπωναν ένα φιλικό και ευχάριστο κλίμα μεταξύ των στελεχών, πολύ γρήγορα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε στο εσωτερικό μιας παράταξη που -δεν είναι κρυφό πλέον πως- έχει κοπεί σε δύο ή και τρία ανισομερή κομμάτια.

Ο Κασσελάκης απέναντι στον Μητσοτάκη…

Η πρώτη, σημαδιακή σε κάθε περίπτωση, ομιλία του νέου προέδρου του κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αφορούσε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τον «καυτηριασμό» της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε διαδοχικά στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως «θεωρεί τους Έλληνες χειραγωγούμενους» και επιτέθηκε (όχι ονομαστικά αλλά φωτογραφικά) σε όσους εκ των συνεργατών του χρησιμοποίησαν «λογοπαίγνια παιδιών του Δημοτικού» για να τον υποβαθμίσουν. Αυτούς μάλιστα τους περιέγραψε ως «τζάμπα μάγκες» που σπέρνουν τοξικότητα.

Παρόλο πάντως που, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «47 άξιους βουλευτές» οι οποίοι εκπροσωπούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, ζητώντας από τον καθένα ξεχωριστά να ‘ναι στο πλευρό του, όπως θα σταθεί ο ίδιος σε αυτούς, η εσωκομματική αντιπολίτευση ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.

…οι υπόλοιποι απέναντι στον Κασσελάκη

Με τις τηλεοπτικές κάμερες κλειστές και τη live μετάδοση να έχει ολοκληρωθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετές ενστάσεις σε σχέση την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί ήδη τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις που μέχρι τώρα έχει λάβει ως προς τη λειτουργία του.

Ακούστηκαν σαφέστατες αντιρρήσεις για τον χειρισμό στις άκομψες αντικαταστάσεις προσώπων και η έντονη αυτή αποδοκιμασία εκφράστηκε με εκκωφαντικό τρόπο στην ψηφοφορία για τη διανομή των νέων ρόλων εντός κοινοβουλίου.

Τα 16 λευκά που δεν επικύρωσαν την προεδρική εισήγηση ήταν ξεκάθαρο προς προήλθαν από την εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει «γεννηθεί» μετά το πέρας των εκλογών για την ηγεσία της παράτασης, ενώ οι τρεις που επέλεξαν να απέχουν, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας, φανέρωσαν με τη στάση τους μια ουδετερότητα που σε αυτήν την περίοδο σίγουρα δεν ευνοεί τον νέο πρόεδρο.

Μετά τις αυτοδιοικητικές

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί, όπου σταθεί και βρεθεί, να ζητά συναίνεση και κοινή στόχευση, αλλά όπως διευκρινίστηκε πρόσφατα και στη συνάντηση του με τον Νίκο Φίλη, η απόσταση είναι μεγάλη και το ρήγμα δύσκολα θα κλείσει. Κάτω από την «Ομπρέλα» ή εκτός αυτής, να μείνουν άπαντες στεγνοί από την καταιγίδα που εκτιμάται πως έρχεται μοιάζει δύσκολο.

Απλώς έχει συμφωνηθεί μια -on camera- σιωπηρή εκεχειρία ως το φινάλε των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να στηριχθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και να μετρηθούν οι δυνάμεις, προτού τεθούν στο τραπέζι των οργάνων του κόμματος όλες οι ιδεολογικές αποστάσεις και διαφορές.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν όντως επρόκειτο για συμμαχία με μέλλον, αρκετά πρόσωπα του αντιπολιτευτικού γκρουπ, με τα οποία -όπως φανερά συνέβη με την Έφη Αχτσιόγλου- συζητήθηκε η εκδοχή να έχουν ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα, δεν θα απέρριπταν το ένα μετά το άλλο τις θέσεις ευθύνης που τους προτάθηκαν. ποντάροντας και στο γεγονός πως δημοσκοπικά ο Κασσελάκης δεν δείχνει να έχει το ρεύμα που πιστεύουν πολλοί.

Οι προεδρικοί δηλαδή, το μπλοκ των οποίων, όπως εκφράστηκε και μέσω της ανάρτησης του Παύλου Πολάκη, ήταν πάντως συμπαγές και αριθμητικά ισχυρότερο σε αυτήν την πρώτη εσωκομματική αντιπαράθεση ουσίας και εντυπώσεων.