Λίγες ώρες μόνο μας χωρίζουν από τις εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δεν κρίνεται, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, μόνον η «πολιτική προστασία» και η αποτελεσματικότητα της.

Κρίνεται η, εν γένει, ποιότητα της καθημερινότητάς μας και το κόστος της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας. Κρίνεται η διαχείριση σημαντικών πόρων για την ανάπτυξη και τον διατηρήσιμο χαρακτήρα της και την καταπολέμηση της ανεργίας. Κρίνεται, τέλος, και η δημοκρατική μας συνείδηση, ευαισθησία και τάξη.

Πραγματικά αποτελεί θέμα δημοκρατικής τάξης, σε κάθε εκλογική διαδικασία, το πολιτικό σώμα να κρίνει τους απερχόμενους, να τους επιδοκιμάζει όποτε τα κατάφεραν αλλά και να τους αποδοκιμάζει όποτε αστόχησαν.

Δυστυχώς όμως ελάχιστα προγραμματικά ειπώθηκαν, αλλά αντίθετα υπήρξε υπερπληθωρισμός από δημόσιες σχέσεις και φωτογραφίες υποψηφίων σε εκδηλώσεις.

Για το αύριο δεν ακούστηκαν πολλά πράγματα και αυτό είναι το αρνητικό. Και όπως πληροφορηθήκαμε από μέτρηση μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων υπήρχε πολύ χαμηλό ενδιαφέρον για αυτές τις εκλογές από τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι είχαμε και πάρα πολλούς υποψηφίους.

Και όμως ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά στον πολίτη που αμέτρητες φορές διαμαρτύρεται για τον κάδο σκουπιδιών που είναι έξω από το σπίτι του ή για το πεζοδρόμιο που θέλει φτιάξιμο έως την κοινωνική πολιτική του δήμου ή τα έργα οδοποιίας ή τα αντιπλημμυρικά της περιφέρειας. Είδαμε τι έγινε στην Θεσσαλία και στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα με τις πλημμύρες και τις πυργκαγιές.

Οι εκλογές δεν είναι πανηγύρι, για χαριεντίσματα και φωτογραφίες, αλλά βαθύτατη πολιτική διαδικασία και ας μην κρύβει ο καθένας και η καθεμία τι πιστεύει και να το λέει ελεύθερα, αλλιώς ρίχνει νερό στο μύλο των άκρων.

Αναμετρώνται διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και συγκρούονται αντίθετες ιδεολογικές σχολές. Δεν είναι εκλογές πολιτιστικών συλλόγων.