Με περισσότερες δυνατότητες από ποτέ οι καινούργιοι φούρνοι μας βοηθούν να αναδείξουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες και να ξεδιπλώσουμε τη  δημιουργικότητά μας στην κουζίνα. Πάμε να δούμε πέντε συνταγές για να αξιοποιήσεις τον φούρνο σου. Συνταγές που θα προκαλέσουν μια έκρηξη γεύσεων στην κουζίνα σου!

  1. Ζυμαρικά φούρνου

Το απόλυτο comfort food! Θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας σου
  • 400 γρ. κίτρινα τυριά ανάμεικτα τριμμένα
  • 250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο ή σε κύβους
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζεις τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 8′-10′ και τα στραγγίζεις. Προσθέτεις το μπέικον και τα τυριά και ανακατεύεις. Μεταφέρεις το μείγμα των ζυμαρικών σε βουτυρωμένο σκεύος φούρνου. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το αλατοπίπερο και περιχύνεις τα ζυμαρικά. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια 30′ περίπου. Σερβίρεις αμέσως!

  1. Φουρνιστά λαχανικά με ντομάτα και φέτα

Υλικά:

  • 4 κολοκύθια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 3 μελιτζάνες, χοντροκομμένες, μουσκεμένες σε αλατόνερο
  • 3 πατάτες χοντροκομμένες
  • 1 πιπεριά χοντροκομμένη
  • λίγο σκορδάκι ψιλοκομμένο
  • 5 ντοματίνια ολόκληρα και 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο (κονσέρβας ή φρέσκο)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα ή λευκό, κατσικίσιο τυρί
  • αλατοπίπερο και άφθονος δυόσμος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

Αραδιάζεις τα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Ανακατεύεις την ψιλοκομμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκορδάκι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο ή μαϊντανό και περιχύνεις  τα λαχανικά. Ανακατεύεις πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 °C για 50′ έχοντας σκεπάσει το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και το αφήνεις δέκα λεπτά επιπλέον ξεσκέπαστο, αν κρίνεις ότι χρειάζεται (αν έχει υγρά ή θέλεις επιπλέον χρώμα). Βγάζεις το φαγητό απ’ το φούρνο και προσθέτεις το τυρί κομματιασμένο στα καυτά λαχανικά. Ανακατεύεις καλά και σερβίρεις.

  1. Υγιεινό κοτόπουλο πανέ

Υλικά:

  • 5 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 150 γρ. κράκερ (της αρεσκείας σου), τριμμένα στο μούλτι
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190° C. Σε ένα μπολ ανακατεύεις τα κράκερ, το μισό λάδι, την παρμεζάνα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις το υπόλοιπο λάδι με το νερό, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Βουτάς τα φιλέτα κοτόπουλου στο μείγμα της μουστάρδας και μετά τα πανάρεις στο μείγμα με τα κράκερ. Βάζεις τα φιλέτα σε ένα ταψί και τα ψήνεις για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν. Σερβίρεις τα φιλέτα συνοδεύοντάς τα με βραστό μπρόκολο ή πράσινη σαλάτα.

  1. Σολομός στο φούρνο με πατάτες

Υλικά:

  • 4 φιλέτα φρέσκου σολομού
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Απλώνεις πρώτα σε λαδωμένο ταψάκι τις φέτες πατάτας. Περιχύνεις με το μισό ελαιόλαδο και ραντίζεις με λίγο νερό. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο. Ψήνεις για 25΄ στους 220°C. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και απλώνεις ομοιόμορφα τα κρεμμύδια πάνω στις πατάτες. Ακουμπάς επάνω τους τα φιλετάκια του σολομού. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζεις με το θυμάρι και ραντίζεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνεις για επιπλέον δέκα λεπτά στο φούρνο. Σερβίρεις και απολαμβάνεις!

  1. Γρήγορη πίτσα με πάστα ελιάς και τρία είδη τυριών

Υλικά:

  • 1 έτοιμη, νωπή ζύμη για πίτσα
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, από βαζάκι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σου, κομμένη σε κύβους περίπου 1 εκ.
  • 150 γρ. καπνιστό τυρί της αρεσκείας σου, όπως μετσοβόνε, κομμένο σε μικρούς κύβους (περίπου 1 εκ.)
  • 150 γρ. φορμαέλα, κομμένη σε κύβους περίπου 1 εκ.
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C και λαδώνεις ελαφρώς ένα ταψί. Σε ένα μικρό μπολ βάζεις τον ντοματοπελτέ με τον πολτό ελιάς, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και 40 ml νερό, και ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν. Απλώνεις τη ζύμη στο ταψί και την καλύπτεις με τη σάλτσα ντομάτας και ελιάς. Σκορπίζεις ομοιόμορφα την πιπεριά Φλωρίνης και τα τυριά. Ψήνεις για περίπου 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχεις, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη μια άκρη της ζύμης με τη σπάτουλα. Σερβίρεις την πίτσα ζεστή!