Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε χθες (4/10) ότι οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το σύνταγμα. Η απόφαση δεν αφορά όλους τους δικαστικούς, αλλά μόνο εκείνους που προσέφυγαν και ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεων τους.
«Αυτό θα σήμαινε μια πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων των δικαστικών αυτών και μία διεκδίκηση αναδρομικών όλων αυτών των ετών, μιλάμε για πολλά χρήματα. Σέβομαι πολύ τους δικαστές, το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι. Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους δικαστές, δεν υπάρχουν τα λεφτά» είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δε θέλω να κατηγορήσω την απόφαση, έχουν ένα σκεπτικό που το δέχομαι. Δίνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Όχι. Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», είπε σε άλλο σημείο.
Τα προβλήματα
«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;».
Και πρόσθεσε: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».
«Στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει […] Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική».