Από το ταπεινό της ξεκίνημα στη Γερμανία, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια ημέρα, η οποία αναγνωρίζεται και γιορτάζεται από φιλόζωους σε περισσότερες από 100 χώρες κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση και την παράνομη θανάτωση ζώων, τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και τη σημασία της διατήρησης των οικοτόπων. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο δρόμος για την επίτευξη ολοκληρωμένης προστασίας των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ζώων είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.
Η προέλευση και η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων
Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων εισήχθη για πρώτη φορά από τον Heinrich Zimmerman, Γερμανό δημοσιογράφο και αφοσιωμένο υποστηρικτή της ευημερίας των ζώων, το 1925. Αρχικά, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 24 Μαρτίου, αλλά η ημερομηνία μεταφέρθηκε στις 4 Οκτωβρίου το 1929, συνδέοντάς την με τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων. Το όραμα του Zimmerman ήταν να αναβαθμίσει την κατάσταση των ζώων και να τονίσει τη σημασία της προστασίας τους.
Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης φημίζεται για τη μοναδική σχέση του με τα ζώα, με τους θρύλους να αναφέρουν ότι μπορούσε ακόμη και να επικοινωνεί μαζί τους. Τα ανέκδοτα των συναντήσεών του με διάφορα ζώα, όπως λύκους, κουνέλια, γαϊδούρια και πουλιά, συνεχίζουν να εμπνέουν τους φιλόζωους παγκοσμίως. Η επιλογή της ημέρας της γιορτής του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων αποτελεί, επομένως, τον κατάλληλο φόρο τιμής σε αυτόν τον προστάτη των ζώων.
Σημερινές προκλήσεις
Δυστυχώς, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, πολλά είδη εξακολουθούν κινδυνεύουν από λαθροθήρες και παράνομους κυνηγούς. Η απάνθρωπη εκτροφή ζώων συντροφιάς για κερδοσκοπικούς σκοπούς συνεχίζεται και τα ζώα εξακολουθούν να είναι θύματα δοκιμών προϊόντων. Την ημέρα αυτή, φιλόζωοι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με αυτά τα ζητήματα, διεκδικώντας τη βελτίωση των προτύπων διαβίωσης και τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την προστασία των ζώων.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα, και η αποψίλωση των τροπικών δασών αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει. Μια από τις πιο επιζήμιες πρακτικές αποψίλωσης των δασών, για παράδειγμα, προκαλείται από τη συγκομιδή φοινικέλαιου. Ένα από τα είδη που πλήττονται περισσότερο από αυτή την τάση είναι ο ουρακοτάγκος – πάνω από το 90% του βιοτόπου του έχει καταστραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Άλλα ζώα που υποφέρουν λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν πολλά απειλούμενα και απειλούμενα είδη, όπως πολικές αρκούδες, ρινόκερους, ελέφαντες και τίγρεις.
Δέσμευση και δράση
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων δεν αφορά μόνο την ευαισθητοποίηση, αλλά και την ενίσχυση της ενότητας μεταξύ των φιλόζωων παγκοσμίως. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στα ζώα, με στόχο την προστασία τους από την κακοποίηση και τη διασφάλιση του σεβασμού και της τήρησης των δικαιωμάτων τους. Είναι μια πρόσκληση για δράση προς όλους να ενωθούν και να επιφέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στο καλό των ζώων, είτε υιοθετώντας ένα κατοικίδιο ζώο, είτε δουλεύοντας εθελοντικά σε ένα καταφύγιο, είτε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια υπενθύμιση της κοινής μας ευθύνης για την προστασία τόσο των άγριων όσο και των οικόσιτων ζώων. Καθώς τιμούμε αυτή την ημέρα, ας δεσμευτούμε να συμβάλουμε με τους μοναδικούς μας τρόπους για να διασφαλίσουμε την υγεία, την ασφάλεια, την ευτυχία και την ευημερία όλων των ζώων, γιορτάζοντας την κοινή μας αγάπη για αυτά τα υπέροχα πλάσματα που ομορφαίνουν τόσο πολύ τις ζωές μας.
Fun Facts για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
- Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 1925 στο Sport Palace στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.
- Η 4η Οκτωβρίου είναι η γιορτή του Φραγκίσκου της Ασίζης, του προστάτη της οικολογίας και των ζώων. Την ημέρα της γιορτής οι καθολικές και αγγλικανικές εκκλησίες συνηθίζουν να πραγματοποιούν τελετές ευλογίας των ζώων. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης πίστευε ότι η φύση ήταν ο «καθρέφτης του Θεού». Αποκαλούσε όλα τα πλάσματα «αδελφούς και αδελφές» του και κήρυττε ακόμη και στα πουλιά. Πίστευε επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν καθήκον να προστατεύουν τη φύση ως επιστάτες της κτίσης. Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Φραγκίσκος μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, γι’ αυτό και απεικονίζεται σε πολλά έργα τέχνης περιτριγυρισμένος από ζώα.
- Αρχικά, την ημέρα γιόρταζαν οι κάτοικοι της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Τσεχοσλοβακίας, αλλά τον Μάιο του 1931, σε συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, η πρόταση του Zimmerman να οριστεί η 4η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έγινε ομόφωνα αποδεκτή και υιοθετήθηκε ως ψήφισμα.
- Στις 4 Οκτωβρίου, η #WorldAnimalDay αποτελεί τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.000 εκδηλώσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει 90 πρεσβευτές σε περισσότερες από 70 χώρες, από την Ανδόρα και την Αυστραλία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ζιμπάμπουε.