Ο Πρωθυπουργός θέλησε χθες να ξεκαθαρίσει από τηλεοράσεως τα πράγματα σχετικά με το εάν γνώριζε ή όχι τον Στέφανο Κασσελάκη. Είπε λοιπόν όταν ρωτήθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha: «Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη παρά μόνο μία τυπική γνωριμία όταν ο κ. Κασσελάκης ήταν εργαζόμενος στις ΗΠΑ και ο ίδιος τότε βουλευτής, ενώ είπε πως δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ τους. Του ευχήθηκε μάλιστα καλή επιτυχία και όπως είπε του έκανε εντύπωση που κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και τον γνώριζε και στο παρελθόν. Αποτελεί ωστόσο πρόβλημα το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι στη Βουλή καθώς δεν υπάρχει έτσι η δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Κάνουν κουμάντο στη Βουλή Πολάκης και Παππάς.

Πόσο όμως νέος (αρχηγός ή πολιτικός) είναι ο κ. Κασσελάκης; Κατά τον Πρωθυπουργό είναι τόσο νέος που έχει υπαρχηγούς τους Πολάκη και τον Παππά. Αν τελικά, είπε, αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, που καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Όσο για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του (που συνήθως γίνεται ένας απολογισμός) είπε: Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν 1.000. Αναφέρθηκε στην ακρίβεια λέγοντας: «Θα ξύσω τον πάτο βαρελιού για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα» χαρακτήρισε καλό περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό και είπε πως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Βασίλη Κικίλια.

***

Ογδόντα αστυνομικοί του Μητσοτάκη επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους

Ογδόντα (δεν το λες και μικρό αριθμό) αστυνομικοί που είχε στην προσωπική του ασφάλεια ο Πρωθυπουργός επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους, ή στο «πεδίο», όπως τώρα επίσημα ονομάζουν τους μάχιμους. Δηλαδή εάν επέστρεψαν 80, πόσοι έμειναν στον Πρωθυπουργό; Πόσους αστυνομικούς έχουν οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων; Πόσοι από αυτούς επέστρεψαν τους άνδρες της ασφάλειάς τους για να μετακινηθούν σε μάχιμες μονάδες στο «πεδίο»; Γιατί μην νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση για όσους έχουν συνηθίσει να έχουν εδώ και χρόνια ασφάλεια, να κυκλοφορούν στους δρόμους συνοδευόμενοι με ένοπλους αστυνομικούς και τώρα θα πρέπει να τους αποχωριστούν; Τι είδους αίγλη θα αφήσουν πίσω τους; Αλλά το θέμα της αποδέσμευσης 2.500 αστυνομικών (όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ) είναι πολύ δύσκολο, όπως εξήγησε και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Οικονόμου και οι πιέσεις που ασκούνται πολλές όχι μόνον από τους πολιτικούς αλλά γενικότερα από τους περίπου 6.000 κινούμενους (ανθρώπους) και ακίνητους (δημόσια κτίρια, πρεσβείες ) «στόχους».

Και κάτι ακόμα: Και ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να επιστρέφει αστυνομικούς από την προσωπική του φρουρά. Ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται φρουράς. Αλλά και ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε προσωπική φρουρά. Και θα του δοθεί, αφού ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την δικαιούται από τον νόμο.

***

Οι 5.500 Έλληνες που οπλοφορούν

Αμ το άλλο που αποκάλυψε ο υπουργός; Δεν χρήζει, νομίζετε, προσοχής με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας; Ένα εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δεκάδες χιλιάδες παράνομα περίστροφα, πιστόλια, πυροβόλα και 5.500 άδειες οπλοφορίας (σκοπευτικές και αυτοπροστασίας). Δηλαδή, για να κριθεί κάποιος ικανός να φέρει όπλο απαιτείται – μεταξύ άλλων- ψυχιατρική γνωμάτευση 10ετούς διάρκειας! Μία από τις σκέψεις για να περισταλεί κάπως αυτή η τρέλα, είναι η «οικειοθελής παράδοση των όπλων». Και πριν από χρόνια είχε συζητηθεί αυτό, τη δεκαετία του ’90 όταν είχαν λεηλατηθεί τα στρατόπεδα στην Αλβανία και ο κάθε αλλοδαπός κυκλοφορούσε με 2-3 καλάσνικοφ. Ο τότε αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε υποβάλλει μια τολμηρή πρόταση αγοράς κάθε καλάσνικοφ με 10.000 δολάρια, όμως κρίθηκε… υπερβολική με συνέπεια την τρομερή έξαρση της εγκληματικότητας και των εμφύλιων συρράξεων στα Βαλκάνια.

***

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 750 κάμερες προσεχώς στην Αττική

Όσον δε για τις 750 κάμερες που θα τοποθετηθούν στο Λεκανοπέδιο προσεχώς, χαρακτηρίστηκαν «απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία» τα οποία εν πολλοίς θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους και θα ελέγχονται κεντρικά. Κάτι αντίστοιχο με τις κάμερες των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίες έχουν αχρηστευθεί στο σύνολο τους σχεδόν και λειτουργούν μόλις 18. Ακόμα περίπου 1.000 (1.026 κατ΄ ακρίβεια) ατομικές κάμερες στις στολές αστυνομικών (θα στοιχίσουν 7 εκατ. ευρώ)

***

Μπήκε ξυπόλητος σε πλημμυρισμένο σπίτι έριξε και δυο φτυαριές

Ήταν ένα επικοινωνιακό σόου, αυτό που έγινε χθες στον Βόλο με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.«Ο χρόνος έχει παγώσει, οι κάτοικοι είναι στη μοίρα τους», είπε στους πλημμυροπαθείς για να προσθέσει: «Είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται» και ανέφερε πως οι αιρετοί έχουν ευθύνη για το ότι δεν υπήρξε πρόληψη για την καταστροφή.
Ακόμα μπήκε ξυπόλητος σε σπίτι, έριξε και δυο φτυαριές (για τις λάσπες)

***

Πώς και γιατί η επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο έγινε επίσημη

Το διπλωματικό παράξενο με την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο, είναι ότι ενώ δεν τον προσκάλεσε κανείς επισήμως, αναβαθμίζει ο ίδιος την επίσκεψή του ως… επίσημη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα γίνει (αύριο κατά πάσα πιθανότητα) δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και εν συνεχεία από τους αρχηγούς των κομμάτων (πλην βεβαίως του ακροδεξιού ΕΛΑΜ- που ωστόσο είναι το τρίτο κόμμα στην Κύπρο), από τον Αρχιεπίσκοπο, θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία και πολύ πιθανόν στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε (από φίλια πυρά) το αεροπλάνο τύπου «Noratlas» που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών. Επιπλέον ο κ. Κασσελάκης έδωσε επίσημο χαρακτήρα στην επίσκεψή του στην πολύπαθη Κύπρο, λέγοντας (μετά τις δηλώσεις περί «κρατιδίου τους») ότι το πρώτο του ταξίδι ως αρχηγός κόμματος θα το κάνει στην Κύπρο, κάτι που έως τώρα έκαναν θεσμικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής. Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι έως τώρα «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο, ήταν το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ. Τώρα όμως με την νέα ηγεσία; του ΣΥΡΙΖΑ ίσως αυτή η σχέση να επαναπροσδιοριστεί.

***

Ο Τσίπρας δεν ξεχνά τις παλιές του φιλίες

Οι παλιές αγάπες και φιλίες δεν ξεχνιόνται. Ο λόγος για την φιλία Ζάεφ- Τσίπρα (που είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για την Βόρεια Μακεδονία).Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022, κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Τότε ο Ζάεφ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τον τόπο καταγωγής του για να ανταποδώσει τη φιλοξενία. Έτσι ο πρώην Πρωθυπουργός απαλλαγμένος πλέον από τα κομματικά βάρη (και τις έριδες) επρόκειτο να βρεθεί στην Στρούμνιτσα της Βόρειας Μακεδονίας για ιδιωτική επίσκεψη στον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αναμένεται να τον υποδεχθεί σπίτι του.

***

«Σύντροφε Φίλη» – «Κύριε Κασσελάκη»…

Μάντης δεν είμαι, αλλά οφείλω να καταθέσω την εδραία πεποίθησή μου ότι από την σημερινή (εκτός απροόπτου) συνάντηση μεταξύ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του «αντάρτη» Νίκου Φίλη μην περιμένετε να βγει «λευκός καπνός». Και αυτό διότι ο έμπειρος πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει εξ αρχής να πάρει αποστάσεις από την νέα ηγεσία δηλώνοντας ότι «δεν είναι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα έχει σχέση με την Αριστερά». Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο της συνάντησης είναι ενδιαφέρον. Η πρώτη επαφή που είχαν έγινε στο Διαρκές Συνέδριο των αρχών του Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Κασσελάκης διέσχισε την αίθουσα και βρήκε τον κ. Φίλη στην πρώτη σειρά λέγοντάς του, σύμφωνα με τις πηγές μου: «Κύριε Φίλη, σας εκτιμώ και είμαι πρόθυμος να σας δώσω όποια ενημέρωση θέλετε». «Σας ευχαριστώ κύριε Κασσελάκη, αλλά μετά τις εκλογές», ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού.

Μισή ώρα μετά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του κ. Φίλη περί «ύφους Τραμπ» και μεταπολιτική χωρίς ουσία μακριά από τις ιδέες της Αριστεράς, ο πρόεδρος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να βρεθούν για να κουβεντιάσουν, βάζοντας ενδιαμέσως την εκπρόσωπό του Δώρα Αυγέρη να σχολιάσει ότι «ο Νίκος Φίλης έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα». Ο κ. Φίλης απάντησε θετικά και έτσι αναμένεται αυτή η συνάντηση στην οποία πολύ θα ήθελα να είμαι για να ακούσω τι θα ειπωθεί μεταξύ δυο ανθρώπων που έρχονται και εκπροσωπούν άλλους κόσμους. Αν θα του προτείνει κάποιο αξίωμα ο κ. Κασσελάκης ή κάποιον ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο άλλοτε γραμματέας του «Ρήγα» «δεν έχει ούτε να ζητήσει τίποτα, ούτε να πάρει κάτι», όπως λένε οι συνομιλητές του.

***

Τι γύρευε μια Τουρκάλα στη Βουλή

Στο Εντευκτήριο Βουλευτών έκανε κάποια στιγμή την εμφάνισή της μια Τουρκάλα. Την υποδέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος με την οποία είχε μια μακρά συνομιλία. Πρόκειται για την Λεΐλά Καγιατσί του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα προσφύγων. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να υπάρξει συζήτηση με την κυρία Καγιατσί (με την διπλή της ιδιότητα ως Τουρκάλα και ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης) στο μείζον θέμα που απασχολεί την Ευρώπη αυτό των αυξημένων ροών.

***

Όταν οι ελληνικές και οι τουρκικές «Τίγρεις» συναντηθούν σε νατοϊκή άσκηση

Οι «Τίγρεις» της Συμμαχίας δίνουν φέτος «ραντεβού» στην αεροπορική βάση Gioia Del Colle στο Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για τις Πολεμικές Μοίρες που έχουν ως κωδικό κλήσης την «Τίγρη», μια παράδοση που κρατά από τη δεκαετία του ’60. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα F-16 Block 52 της 335 Μοίρας και η Τουρκία με τρία μαχητικά της 192 Μοίρας «Kaplan». Συνολικά, 80 αεροσκάφη από 13 χώρες και σχεδόν 2.000 στελέχη λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, η οποία αν και αποτελεί «γιορτή» για τις Μοίρες που συμμετέχουν καθώς παρουσιάζουν τα εντυπωσιακά βαμμένα μαχητικά τους με τις τίγρεις να κυριαρχούν, δεν παύει να είναι μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες δραστηριότητες σε διασυμμαχικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιώντας μία ακόμη ευκαιρία στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι δύο χώρες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

***

Η πρώτη αποστολή των F-16 Viper στο εξωτερικό

Δώδεκα μαχητικά F-16 φεύγουν για το εξωτερικό για να πάρουν μέρος σε αεροπορικές ασκήσεις. Πρώτα απ΄όλα 4 F-16 (από τον Βόλο) πετούν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πέρυσι στείλαμε στην ίδια άσκηση Mirage 2000-5, ανάμεσα στους πιλότους και μία Ελληνίδα. Άλλα τέσσερα F-16 πάνε για την Ισπανία και (για πρώτη φορά) 4 F-16 Viper για το Ισραήλ σε κοινές ασκήσεις. Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία υποδέχεται τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (σε μια σημαντική επίσκεψη)