Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα για το ΟΑΚΑ η οποία συνοδεύεται με τα ερωτήματα της έλλειψης συντήρησης, νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι για μια ακόμα φορά, για ένα θέμα το οποίο ήταν γνωστό, υπήρξε ολιγωρία αντίδρασης.
Και αυτό γιατί υπήρξε και προηγούμενη μελέτη για την κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, και εντόπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης. Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η μελέτη, είχε ανατεθεί στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, και είχε υποβληθεί στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών. Η μελέτη, είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, και είχε υπεβλήθη στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.
Τον Νοέμβριο του 2022 ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου του 2023 μελέτη που αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα.
Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.
Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Προβλήματα και στις κερκίδες
«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση η οποία έγινε» δήλωσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, στην ΕΡΤ. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι και οι κερκίδες που παρουσιάζουν πρόβλημα, και όχι μόνο το στέγαστρο, συμπληρώνοντας πως το να αντικατασταθεί το σκέπαστρο θα ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης οικονομοτεχνικής.
Ερωτηθείς για το εάν φοβάται και για άλλες κατασκευές της χώρας, ανέφερε πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε ελέγχους όπως πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα αυτού του είδους, όχι μόνο σε κτίρια, όπως το στάδιο, αλλά και σε γέφυρες».
Το εγχειρίδιο που δεν χρησιμοποιήθηκε
«Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπυράκος υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί, και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».
Που εστιάζει η έρευνα του εισαγγελέα
Η έρευνα του εισαγγελέα θα εστιάσει σε τρία ερωτήματα.
- Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν.
- Εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση.
- Γιατί έγινε τώρα η μελέτη και με ποια αφορμή ξεκίνησε.
Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεχε» τον διαγωνισμό για την επιθεώρηση της στέγης Καλατράβα και άλλων στεγάστρων.
Τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την αγορά.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια.
Πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (02/10), ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ. Για το Ποδηλατοδρόμιο, δήλωσε ότι αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντός του 2024.
Τι θα γίνει με συναυλίες και ομάδες
Το καλοκαίρι του 2024 είναι προγραμματισμένη στο ΟΑΚΑ η μεγάλη συναυλία των Coldplay στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής Hight Priority Promotions με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι ακόμα η σύμβαση μίσθωσης με την διαχειριστική εταιρεία του ΟΑΚΑ δεν έχει καταγγελθεί οπότε επίσημα δεν υπάρχει ακύρωση των συναυλιών.
Οσον αφορά στις ομάδες που πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, όπως ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης θα βρεθούν λύσεις είτε Περιφερειακά, είτε σε δήμους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις προπονήσεις. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.