Συχνός επισκέπτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όχι μόνο στο ίδιο το φεστιβάλ αλλά και σε άλλες δραστηριότητές του, όπως το φετινό The Evia Film Project, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν, θα έρθει στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει την τελευταία του δημιουργία, την ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» (The Holdovers).

Στη νέα του ταινία, ο ελληνικής καταγωγής δημιουργός, βραβευμένος με δύο Όσκαρ σεναρίου, σκηνοθετεί τους Πολ Τζιαμάτι, ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ και Ντόμινικ Σέσα, σε «ένα ταξίδι αυτογνωσίας, διανθισμένο με το τρυφερό άγγιγμα και το γνώριμο περιπαικτικό χιούμορ» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΦΚΘ. Με φόντο ένα διακεκριμένο αμερικανικό κολέγιο, η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός δύστροπου καθηγητή αναγκασμένου να παραμείνει στο campus του κολλεγίου, στη διάρκεια χριστουγεννιάτικων διακοπών κάπου μέσα στην δεκαετία του 1970.

Επιφορτισμένος με το καθήκον να προσέχει τους λίγους σπουδαστές, οι οποίοι θα περάσουν τις γιορτές ολομόναχοι, μακριά από τις οικογένειές τους, θα αναπτύξει μια απίθανη σχέση με έναν απείθαρχο αλλά συγχρόνως ιδιοφυή μαθητή, ο οποίος προέρχεται από ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και με την αρχιμαγείρισσα του κολλεγίου, η οποία θρηνεί για την απώλεια του γιου της στο πόλεμο του Βιετνάμ.

Tρεις φαινομενικά αταίριαστοι χαρακτήρες, ο καθένας τους φορτωμένος με βαθιές πληγές, oι οποίοι τελικά θα έρθουν κοντά ο ένας στον άλλο.

Αντλώντας υφολογικά και αισθητικά στοιχεία από το αμερικανικό σινεμά των 70s, o Αλεξάντερ Πέιν ξεδιπλώνει μια ιστορία συμφιλίωσης και συνύπαρξης, η οποία ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία, υπενθυμίζοντάς μας ότι η επαφή και η λύτρωση μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στο πιο άγονο έδαφος, τις πιο ανύποπτες στιγμές.

Να σημειωθεί ότι η ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» έχει προβληθεί στο φεστιβάλ του Τορόντο αποσπώντας θετικές κριτικές και θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Ιανουαρίου 2024, σε διανομή Tanweer.

Δείτε το trailer: