Να διαβούν ή όχι το Ρουβίκωνα και να αποχωρήσουν μαζικά και συντεταγμένα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα που απασχολεί τα μέλη και τα στελέχη της Ομπρέλας που το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν Πανελλαδική Διάσκεψη μέσω διαδικτύου.

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις σε στελέχη και μέλη της αριστερής τάσης της Ομπρέλας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξουν ξεκάθαρες και οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνουν.

Το Βήμα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπήρξε εκτενής και σε βάθος συζήτηση επί των αιτιών της επικράτησης του Στ. Κασσελάκη. Ειπώθηκαν πολλά στην διήμερη διαδικτυακή σύναξη, όπου την εισήγηση έκανε ο Πάνος Λάμπρου και μίλησαν σχεδόν όλα τα κεντρικά στελέχη της.

Τάση αποχώρησης μετά τις τοπικές εκλογές

Η γενική τάση της βάσης της Ομπρέλας που στήριξε στον πρώτο γύρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο δεύτερο την Έφη Αχτσιόγλου, είναι η αποχώρηση και μάλιστα συντεταγμένα αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, αυτό που καταγράφεται είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν αναγνωρίζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έδωσε σαφές στίγμα για το τι πρέπει να γίνει και ήταν, όπως ειπώθηκε από έμπειρο στέλεχος που παρακολούθησε τις ομιλίες, πολύ στρογγυλός, χωρίς διάθεση για μετωπική σύγκρουση.

Ο Νίκος Φίλης και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ήταν αρκετά αιχμηροί στο λόγο τους και έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν και το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με αυτό του Στ. Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας. Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις με τελικό στόχο την καταγραφή στις ευρωεκλογές.

Αντίθετα ο Θοδωρής Δρίτσας ήταν πιο διαλλακτικός σε μια λογική να περιμένουν, να μείνουν στο κόμμα και να λειτουργήσουν συντεταγμένα εντός των γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα στελέχη που ασπάζονται τη λογική «μένουμε και κινούμαστε ως κόμμα μέσα στο κόμμα».

Αυτό όμως δεν το ασπάζεται η πλειοψηφία των μελών που σε ποσοστό περίπου 70% της Ομπρέλας είναι στη γραμμή της συντεταγμένης εξόδου από το κόμμα.

Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το τι πρέπει να γίνει και αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνουν άμεσα δυο πανελλαδικές εκδηλώσεις για να συζητήσουν και δια ζώσης τι πρέπει να γίνει με τα μέλη.

Πάντως, προ ημερών εστάλη επιστολή στους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργο Βασιλειάδη να συγκληθούν τα όργανά του κόμματος και να τηρηθεί ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί και έχει στο επίκεντρό του το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το Νοέμβριο, αν και θα πάει για αρχές του 2024.

«Μένουμε και παλεύουμε από τα μέσα»

Βέβαια δεν υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ και των στελεχών και μελών που στηρίξαν την Έφη Αχτσιόγλου. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το τι πρέπει να γίνει και εάν πρέπει να φύγουν ή όχι από το κόμμα.

Ενδεικτικά η τάση 6+6, όπου έχουν κεντρικό ρόλο ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι δύσκολο, με βάση όσα ισχύουν έως σήμερα, να κάνουν κίνηση για να αποχωρήσουν από το κόμμα. Στις τάξεις αυτών των νεών ηλικιακά στελεχών, υπάρχει η άποψη, «ναι, ηττηθήκαμε, ανασυντασσόμαστε, μένουμε και παλεύουμε από τα μέσα».

Αυτό έως σήμερα, καθώς πολλά αλλάζουν σταδιακά. Όμως αυτό που δεν αλλάζει είναι η στάση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που σε συντριπτικό ποσοστό είναι υπέρ της αποχώρησης. Μάλιστα, ακύρωσε και το τριήμερο φεστιβάλ Σπούτνικ με δικαιολογία τον καιρό (!), αλλά ο λόγος ήταν η μη αναγνώριση επί της ουσίας του Στ. Κασσελάκη ως προέδρου. Και ως εκ τούτου κινδυνεύει άμεσα ο νυν γραμματέας της νεολαίας Κώστας Βλαχάκης να έχει οργάνωση χωρίς μέλη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως στο ΣΥΡΙΖΑ και με βάση όσα συμβαίνουν στις τάξεις της Ομπρέλας, ισχύει η ρήση: «Πέρασες το ποτάμι κι η γέφυρα έχει γκρεμιστεί. Δεν υπάρχει επιστροφή».