Σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τότε που το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε και διέταξε τους μαχητές της αποσχισθείσας περιοχής να αφοπλιστούν, δήλωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας το Σάββατο.
Η Ναζέλι Μπαγντασαριάν, γραμματέας Τύπου του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι 100.417 άνθρωποι κατέφτασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 120.000 πριν την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.
Συνολικά 21.043 οχήματα διέσχισαν τη γέφυρα Χακάρι, η οποία συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Μπαγκντασαριάν.
Η αποχώρηση άνω του 80% του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μέρος της επικράτειάς του. Η αυτονομιστική αρμενική κυβέρνηση της περιοχής δήλωσε την Πέμπτη ότι θα διαλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, μετά από μια προσπάθεια τριών δεκαετιών για ανεξαρτησία.
Ο Πασινιάν ισχυρίστηκε ότι η εθνοτική έξοδος των Αρμενίων ισοδυναμούσε με «άμεση πράξη εθνοκάθαρσης και στέρησης των ανθρώπων από την πατρίδα τους». Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι η μαζική μετανάστευση από τους κατοίκους της περιοχής ήταν «προσωπική και ατομική τους απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετεγκατάσταση».
Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών συγκρούσεων στην περιοχή, το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για στοχευμένες επιθέσεις, σφαγές και άλλες φρικαλεότητες, αφήνοντας τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές πολύ καχύποπτους και φοβισμένους.
Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι περισσότεροι φεύγουν επειδή δεν εμπιστεύονται τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ως προς την ασφάλειά τους και το δικαίωμα στη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους.
Μετά από έξι χρόνια μαχών που έληξαν το 1994 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τέθηκε υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων με την υποστήριξη της Αρμενίας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου έξι εβδομάδων το 2020, το Αζερμπαϊτζάν πήρε πίσω τμήματα της περιοχής στα βουνά του νότιου Καυκάσου μαζί με τα γύρω εδάφη που είχαν διεκδικήσει οι αρμενικές δυνάμεις.
Τον Δεκέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, κατηγορώντας την αρμενική κυβέρνηση ότι τον χρησιμοποιεί για παράνομες αποστολές όπλων στις αυτονομιστικές δυνάμεις της περιοχής.
Εξασθενημένες από τον αποκλεισμό και με την ηγεσία της Αρμενίας να αποστασιοποιείται από τη σύγκρουση, οι αρμενικές δυνάμεις στην περιοχή συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την επίθεσή του την περασμένη εβδομάδα. Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την «επανένταξη» της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν.