Την περασμένη Τρίτη απορρίφθηκαν απ’ την αλβανική Δικαιοσύνη δύο νέες ενστάσεις του Φρέντι Μπελέρη. Πλέον εκκρεμεί η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της δίκης για την ουσία της υπόθεσης, τις κατηγορίες σε βάρος του για χρηματισμό ψηφοφόρων. «Το ηθικό του πατέρα μου είναι πολύ καλό. Κάνει υπομονή και είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση» λέει ο Πέτρος Μπελέρης.
«Θα ήταν οδυνηρό για την ίδια την δικαιοσύνη στην Αλβανία για το δικαστικό της σύστημα, που πρέπει να μεταρρυθμιστεί, θα ήταν οδυνηρό και για την ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην Αλβανία να διεξαχθεί μία πολιτική δίκη εν έτει 2023. Είχαμε 30 χρόνια να τα ακούσουμε αυτά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ομηρία η βούληση των 8000 Χειμαρριωτών που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, που άλλον δήμαρχο ψήφισαν κι άλλον είναι αναγκασμένοι να τους διοικεί. Αυτό είναι κόντρα σε κάθε έννοια δημοκρατίας», υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ, τρείς ημέρες μετά την απόρριψη -όπως αναμενόταν- δυο νέων ενστάσεων του βορειοηπειρώτη προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, για την επ’ ‘αυτοφώρω σύλληψή του εν ώρα χρηματισμού, όπως κατηγορείται από τις αλβανικές αρχές, και για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του -και όχι για τα μέτρα κράτησης ή το αίτημα αποφυλάκισης- ο γιός του, Πέτρος. Ξεκαθαρίζει ότι «το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προσφυγή μας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που είναι το ανώτατο σκαλί της αλβανικής Δικαιοσύνης, για τα μέτρα κράτησης».
Έχει εξεταστεί η υπόθεση, έχει παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο, με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, και πλέον αναμένεται η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της δίκης για την ουσία της υπόθεσης: τις κατηγορίες σε βάρος του Μπελέρη για χρηματισμό ψηφοφόρων.
«Έχει γίνει μια προανακριτική διαδικασία και αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία των δικών. Θα είναι μεγάλη, μαραθώνια δίκη, μην νομίζετε ότι θα ξεμπλέξουμε με μια ακρόαση. Και θα είναι και ιστορική δίκη», τονίζει ο Πέτρος Μπελέρη, που αισιοδοξεί ότι δεν θα χαθεί η τρίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο Αλβανικός εκλογικός νόμος για την ορκωμοσία του πατέρα του, παρόλο που επικρατεί από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης μια ασάφεια ως προς το πότε ακριβώς ξεκινά να μετρά το χρονικό διάστημα.
«Η δική μας εκτίμηση, αλλά και των νομικών μας συμβούλων, είναι ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να χαθεί το αξίωμα. Πιστεύω δεν θα δημιουργήσει το τρίμηνο πρόβλημα, παρόλο που δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Έχουν γίνει τόσα παράλογα πράγματα έως τώρα. Όλα μπορούν να συμβούν. Εγώ σας λέω τι λένε οι νόμοι, η λογική και ο ίδιος ο Ράμα. Για να ίσχυε το τρίμηνο θα έπρεπε να είναι ήδη δήμαρχος 3 μήνες. Δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος ακόμα. Δεν μπορείς να χάσεις κάτι που δεν έλαβες ποτέ. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να τον καθαιρέσει από το αξίωμα», διευκρινίζει ο γιος Μπελέρη, που ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι απόψεις για το θέμα διίστανται.
«Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το τρίμηνο ξεκινά από την ημέρα των εκλογών, άλλοι που υπερθεματίζουν ότι το τρίμηνο εκκινεί την ημέρα που το εκλογοδικείο ανάβει το πράσινο φως για τη ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων. Υπάρχει και η ερμηνεία του νόμου που θέλει το τρίμηνο να μετρά από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι από όλα αυτά».
«Έχουνε περάσει 4,5 μήνες, πάμε για τους 5, και ο πατέρας μου είναι προφυλακισμένος για ένα υποτιθέμενο αδίκημα εξαγοράς 340 ευρώ. Είναι παράλογο. Από το 1990 που υπάρχει δημοκρατία στη Αλβανία, ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει μπει στη φυλακή για εξαγορά ψήφων. Μόνο ένας πολιτικός στη χώρα έχει προφυλακιστεί με το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων», εξανίσταται ο Πέτρος Μπελέτης, που, κόντρα στις συνθήκες που επικρατούν και στην αβέβαιη έκβαση της υπόθεσης, χαρακτηρίζει το ηθικό του πατέρα του «πολύ καλό. Κάνει υπομονή και είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως».
«Οργή και φόβος στη Χειμάρρα»
Στη Χειμάρρα που μας προσκαλεί για ζωντανό ρεπορτάζ, «υπάρχει μια οργή στον κόσμο, αλλά συγχρόνως και ένας φόβος», λέει. «Ειδικά στη Χειμάρρα που υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και δεν έχει λυθεί το περιουσιακό υπάρχει μια τρομοκρατία κι ένας φόβος. Σίγουρα ένας από τους κυρίαρχους λόγους για όσα συμβαίνουν είναι τα περιουσιακά των ελλήνων ομογενών. Αλλά εγώ βάζω στο τραπέζι και τα οικονομικά συμφέροντα και την εκλογική πελατεία του Έντι Ράμα, και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την Χειμάρρα και ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί σαν παλαιοκαθεστωτικός. Ένα δήμο έχασε σε όλη την Αλβανία και αυτόν θέλει με το ζόρι να τον κερδίσει στα χαρτιά. Αν δείτε τις δηλώσεις του και πώς λειτούργησε προεκλογικά, δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε μαζί μου».
Η ελληνική κυβέρνηση «μας υποστηρίζει, υποστηρίζει το αυτονόητο», τονίζει ο Πέτρος Μπελέρη. «Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή. Συμμετείχαμε ενάντια σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και κερδίσαμε. Αλλά δεν μας αφήνουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας».
Στην περίπτωση που κριθεί ο πατέρας σας από την αλβανική δικαιοσύνη ένοχος για τον χρηματισμό ψηφοφόρων, τι σκοπεύετε να κάνετε;
Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Σε όλους τους φορείς παγκοσμίως. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους. Θα σας πω τρία απλά πράγματα. Υποτίθεται ότι ο πατέρας μου έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Εκείνη την ημέρα υπάρχει και βίντεο, το έχει δει όλος ο κόσμος, που τον άρπαξαν, ενώ συνομιλούσε με τον δικηγόρο και τον ξάδελφό του, μακριά από το καφενείο που ισχυρίζονται ότι είχε βρεθεί με τον μάρτυρα.
Άρα το «επ ‘αυτοφώρω» είναι τελείως έωλο κι αυθαίρετο. Από εκεί και πέρα, μέσα στο πρακτικό των παρακολουθήσεων φαίνεται ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες δεν είχε βρεθεί καθόλου ο πατέρας μου με τον συγκεκριμένο μάρτυρα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο χειροπιαστό, βίντεο κ.ο.κ. που να φαίνονται χρήματα και οικονομικές δοσοληψίες. Δεν μπορεί να καταδικαστεί χωρίς στοιχεία . Αν τώρα είναι εν εξελίξει μία πολιτική δίκη και τον καταδικάζουν πολιτικά – αυτό φαίνεται να γίνεται ως σήμερα-, θα προσφύγουμε παντού. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί.