Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν το φως της δημοσιότητας γίνεται αντιληπτό ότι τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.
Η εκλογή νέας ηγεσίας φαίνεται να μην φέρνει νέα πνοή στο κόμμα παρά το ότι θα ήταν εύλογο να καταγραφεί δημοσκοπική άνοδος. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι σύνηθες στη χώρα μας, και όχι μόνο, καθώς συνέβη τόσο με την πιο πρόσφατη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, όταν το κόμμα του είχε διπλασιάσει τα ποσοστά του από το 6% στο 12%, όσο και με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 2016, όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα είχε εκπαραθυρώσει από την πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων τον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την εκλογή νέας ηγεσίας.
Θέλοντας να εξετάσουμε το φαινόμενο επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις δύο εκ των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο εσωκομματικά δημοφιλής Στέφανος Κασσελάκης δεν χαίρει της ίδιας εκτίμησης και σε ευρύτερο ακροατήριο αναφέρει: «Ο Κασσελάκης φαίνεται να καταγράφει δημοφιλία 30-31%. Από την άλλη πλευρά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ανεβαίνουν σε σχέση με τις εθνικής εκλογές. Αντιθέτως, είναι οριακά χαμηλότερα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο Κασσελάκης πήρε την πλειοψηφία σε ένα εκλογικό σώμα μόνο 140-150.000 ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση που κάναμε στην πρόσφατη δημοσκόπηση μας, μόνο το 31% του συνόλου της κοινής γνώμης απάντησε ότι παρακολούθησε τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές απάντησαν πως οι διαδικασίες δεν τους απασχόλησαν ιδιαίτερα, οπότε θα λέγαμε πως αποτέλεσαν ζήτημα για ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης δείχνει να μην τον γνωρίζει».
«Φθάνει μέχρι την κοινωνική βάση ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ»
Όσον αφορά την επόμενη μέρα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και το εσωκομματικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Ζούπης τονίζει: «Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το κόμμα είναι διχασμένο. Στην έρευνα μας, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 47% απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από την εκλογή Κασσελάκη, ενώ το 42% πως δεν είναι. Φαίνεται λοιπόν πως ο διχασμός είναι σοβαρότερος, φθάνει μέχρι την κοινωνική βάση».
Πέραν από το διχασμό στο ίδιο του το κόμμα, προσθέτει ο κ. Ζούπης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να αντιμετωπίσει άλλα δύο ζητήματα: Την έλλειψη πολιτικού σχεδίου και την υπερέκθεση. «Το ευρύτερο ακροατήριο θέλει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Μέχρι στιγμής ο κύριος Κασσελάκης δεν τις έχει δώσει. Αντιθέτως, η γρήγορη επικοινωνιακή επίθεση που έκανε και του έδωσε τις εσωκομματικές εκλογές μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ λόγω της υπερέκθεσης. Ήδη έχει καταγράψει δύο σοβαρά ατοπήματα, το ένα με τον χαρακτηρισμό του ψευδοκράτους ως κρατίδιο και το άλλο με το να πηδάει κάγκελα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε σχολείο ΑμΕΑ».
Όσον αφορά τον μεσαίο χώρο, εκεί όπου φαίνεται πως φιλοδοξεί να απευθυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σε μία συμβολική κίνηση και πριν επισκεφθεί τη Μακρόνησο, επέλεξε να ξεκινήσει την εσωκομματική του εκστρατεία από τους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά, ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll αναλύει: «Εξ ορισμού δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο αλλά ο μεσαίος χώρος είναι απαιτητικό ακροατήριο. Δύσκολα κερδίζεται με επικοινωνιακά τρικ. Πρέπει να έχεις σαφές μήνυμα να του μεταδώσεις. Επιπλέον, είναι κομβικό να προσελκύσει κάποιος που θέλει να κερδίσει τις εκλογές το συγκεκριμένο κομμάτι των ψηφοφόρων καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσοτικά, αποτελώντας ένα 20-22% του συνόλου».
«Ούτε θετικές ούτε αρνητικές οι δημοσκοπικές επιδόσεις Κασσελάκη»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, τονίζει: «Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην πολιτική ζωή μόλις λίγες εβδομάδες. Επομένως είναι νωρίς για να κριθεί. Για να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο χρειάζεται συγκροτημένη εικόνα. Προς το παρόν καταγράφει υψηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά τα δημοσκοπικά του αποτελέσματα δεν είναι ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ατζέντα του. Είναι πολύ διαφορετικό το κομματικό ακροατήριο, καθώς αποτελεί πολύ μικρή κλίμακα με το εθνικό. Και στις εσωκομματικές εκλογές είδαμε ότι όσο μεγάλωνε το εκλογικό σώμα η διαφορά του από την κ. Αχτσιόγλου μειωνόταν».
Όσον αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φαναράς αναφέρει πως ο κ. Κασσελάκης θα πρεπει να μπορέσει να αλλάξει το κόμμα χωρίς αυτό να περάσει μέσα από τη διαδικασία της διάσπασης. «Η διατήρηση της παράδοσης της αριστεράς σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του κόμματος είναι τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δημοτικότητά του» καταλήγει.